Beroš o cjepivu: Između hunjavice i smrtnog ishoda sigurno bi svi odabrali prvo
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.0°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Beroš o cjepivu: Između hunjavice i smrtnog ishoda sigurno bi svi odabrali prvo
28.02.2021 | Vijesti
COVID-19

Beroš o cjepivu: Između hunjavice i smrtnog ishoda sigurno bi svi odabrali prvo

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Plan cijepljenja kasni zbog zastoja u isporuci cjepiva, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u EU

Vili Beroš godinu je dana ministar zdravstva, jednako koliko traje i pandemija koronavirusa, zbog čega će zasigurno ostati zapamćen kao "covid ministar".

 

Ministar Vili Beroš komentirao je u intervjuu za Večernji list godinu iza sebe, život s koronavirusom i kako bi mogao izgledati ubuduće kao i cijepljenje u Hrvatskoj.

 

“Najviše me se dojmilo kako se zdravstveni sustav brzo prilagodio novonastaloj situaciji i tijekom epidemije kontinuirano mijenjao kako bi odgovorio na sve izazove nove bolesti. Govorimo o sustavu za koji postoji percepcija javnosti da je trom i nedovoljno učinkovit. Držim da je epidemija bila test koji je hrvatski zdravstveni sustav uspješno prošao. Velika je tu zasluga medicinskih i drugih djelatnika u sustavu, ali i građana koji su s punim povjerenjem reagirali na epidemiološke upute i propisane mjere”, rekao je komentirajući sve što se događalo u ovoj zdravstvenoj krizi.

 

“O dugoročnim trendovima nezahvalno je davati prognoze, pogotovo kada se radi o novim bolestima kao što je covid-19, no moguće je da će u budućnosti i dalje postojati mjere kako bi ta bolest bila pod kontrolom. Ipak, cijepljenje protiv covida-19 daje nadu u postupan, ali siguran izlazak iz ove epidemije”, dodaje govoreći o budućnosti.

 

Plan cijepljenja kasni zbog zastoja u isporuci cjepiva, i to ne samo u Hrvatskoj nego i u EU, proizvođači se pravdaju teškoćama u proizvodnji. Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prozvao je bogate zemlje da potkopavaju sustav raspodjele cjepiva, a hrvatski premijer više je puta kazao da je cjepivo kidnapirano.

 

“Potražnja za cjepivom je velika i, nažalost, ima odstupanja od planova i dogovora distribucije. Republika Hrvatska u suradnji s Europskom komisijom i drugim državama članicama EU sustavno traži dosljedno pridržavanje isporuka cjepiva kako bi se što prije procijepilo što više građana. Ohrabruje dolazak većih količina cjepiva u sljedećim tjednima koje će nas približiti cilju da do ljeta procijepimo što više građana, po mogućnosti polovicu odraslih osoba. Još jedan korak bliže procjepljivanju nacije učinit ćemo pokretanjem sustava za prijavljivanje građana za cijepljenje. Taj sustav omogućit će svim građanima Hrvatske prijavljivanje za cijepljenje na jedan od njima najprihvatljivijih načina. Moći će to učiniti kod svog obiteljskog liječnika, telefonskim pozivom ili izravnim upisom preko mrežne stranice i uskoro putem aplikacije e-Građanin. Također, omogućuje nam da u svakom trenutku imamo pregled stanja cijepljenja, od broja zainteresiranih do naručenih za cijepljenje. Tako možemo uspješno upravljati procesom iskazivanja interesa i naručivanja na cijepljenje te izbjegavati nedorečenosti koje smo imali u početnoj fazi. Liječnici obiteljske medicine i županijski zavodi za javno zdravstvo imaju vrlo važne uloge u organizaciji i provođenju cijepljenja na područjima svojeg djelovanja, pa tako i u prihvaćanju i korištenju ove digitalne platforme. Iskreno im se zahvaljujem na dosadašnjim naporima i što su preuzeli velik dio odgovornosti kako bismo uspješno startali s drugom fazom cijepljenja”, rekao je Beroš.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji