Markotić: Delta soj je nemoguće zaustaviti bez procijepljenosti
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.5°C
Vrijeme za 28.09.2021.
28.09.2021. Danas
Max. 22°C Min. 20°C
Vrijeme za 29.09.2021.
29.09.2021. Sri
Max. 24°C Min. 18°C
Vrijeme za 30.09.2021.
30.09.2021. Cet
Max. 23°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,907712
GBP
GBP
8,773175
USD
USD
6,405108
EUR
EUR
7,491414
Markotić: Delta soj je nemoguće zaustaviti bez procijepljenosti
31.07.2021 | Vijesti
COVID-19

Markotić: Delta soj je nemoguće zaustaviti bez procijepljenosti

Autor: Libero Portal
Foto: Izrezak/LTV
Naglasila je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih dosadašnjih od početka pandemije

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", u Dnevniku HRT-a rekla je da se, dok se ne dosegne određeni plato procijepljenosti, ne može zaustaviti širenje virusa.

 

“On još uvijek ima dovoljno prostora. Prosjek procijepljenosti u EU je oko 50 posto, a to je daleko ispod potrebnog da se zaustavi širenje virusa”, rekla je.

 

“To je brza delta varijanta koja je preuzela veći dio svijeta. Ona se brzo širi na veći broj ljudi i nemoguće ju je zaustaviti dok se ne dostigne određena razina procijepljenosti”, govori Markotić.

 

Naglasila je kako se ova varijanta virusa najbrže širi od svih dosadašnjih od početka pandemije.

 

“Od početka smo pretpostavljali da nije samo cijepljenje 100-postotna sigurnost da se ne može virus prenijeti na nekog tko još nije cijepljen. To je tako zato što mikroorganizmi ne moraju napraviti infekciju”, rekla je i dodala da kod cijepljenih, u većini slučajeva, mikroorganizmi neće napraviti infekciju, ali mogu napraviti tzv. kolonizaciju, što znači da su prisutni u nosu, na sluznicama i tako prenose infekciju na necijepljenog.

 

“To se događa zato što određena antitijela, koja imamo u krvi, nisu ista kao ona koja imamo na sluznicama i upravo stoga još uvijek se ne možemo osloboditi nošenja maski”, istaknula je.

 

O Velikoj Britaniji

 

Markotić je komentirala pristup Velike Britanije pandemiji i rekla je da su oni imali otvoreniji pristup preko ljeta, ali da se taj pristup događa i u drugim zemljama, no one ga nisu definirale tako.

 

“Vidjet ćemo hoće li Velika Britanija na jesen, kada bude kompliciranija situacija, kada se ide u zatvorene prostore, sličan pristup postaviti”, istaknula je.

 

U trenutku kada se povećava broj cijepljenih u svijetu mora se vidjeti na koji će se način ići s epidemiološkim mjerama.

 

“Treba se pratiti situacija s cijepljenima i koji su preboljeli bolest. Ako oni ne obolijevaju, to je smjer u kojem možemo s mjerama popuštati”, rekla je. Kako kaže, pred nama je izazovna jesen.

 

Na pitanje hoćemo li se morati cijepiti i 3. put Markotić je rekla da nema dovoljno studija koje bi pokazale da je to potrebno, prenosi N1.

 

“Važno je reći da mi u EU, ali i u svijetu, nismo još postigli ni prvo, a ni drugo cijepljenje, tako da je treće cijepljenje misaona imenica”, rekla je Markotić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji