vedro, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.3°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Danas
Max. 31°C Min. 22°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Sri
Max. 28°C Min. 20°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 29°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,097436
GBP
GBP
8,356671
USD
USD
6,685781
EUR
EUR
7,550252
Zamjenica šefa HZJZ-a: Škole i vrtići sigurni su kao obiteljski domovi
25.05.2020 | Vijesti
COVID-19

Zamjenica šefa HZJZ-a: Škole i vrtići sigurni su kao obiteljski domovi

Autor: Libero Portal
Foto: Županija
Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole, kazala je Ivana Pavić Šimetin

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju jutros je komentirala povratak djece u škole te ponovila kojih bi se uputa svi trebali držati. Rekla je i kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom, prenosi Index.

 

Je li strah roditelja od povratka u škole opravdan?

 

"Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice... Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola", rekla je Pavić Šimetin.

 

"Što se tiče epidemiološke situacije, imamo izrazito povoljnu situaciju, nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute", dodala je.

 

Kolika je vjerojatnost da se dijete zarazi i tko će biti odgovoran ako dođe do zaraze?

 

"Te situacije praktički nema jer mi niti nemamo više cirkulaciju virusa u populaciji. Imamo vrlo mali broj zaraženih, tako da, što se tiče epidemiologa, bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema.

 

 

Moramo reći da se uvijek u medicini sve svodi na šanse i rizike.

 

Ali škole i vrtići su sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni. Otvoreni u smislu da ljudi idu na posao, u trgovine, nismo više zatvoreni u svojoj obiteljskoj cjelini pa da smo pod staklenim zvonom i nismo s nikim u kontaktu. I u obiteljskom domu ima nekog rizika za zarazu. Ali što se događa u obitelji, takav je isti rizik u vrtićima i školama", rekla je Pavić Šimetin.

 

O povratku starije djece

 

"Nema epidemiološkog opravdanja za neotvaranje škole za starije učenike, ali ima organizacijskog opravdanja zašto starija djeca ne idu u škole. Ima puno razloga za to... Važnije je recimo da mlađi učenici vide svoju učiteljicu, pitanje je i tehnologije, netko tko je starije dobi može većinu toga oko online nastave sam napraviti kod kuće", rekla je Pavić Šimetin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji