povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.5°C
Vrijeme za 15.08.2020.
15.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 16.08.2020.
16.08.2020. Ned
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 17.08.2020.
17.08.2020. Pon
Max. 29°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,944859
GBP
GBP
8,267946
USD
USD
6,318683
EUR
EUR
7,477530
Znanstvenik Lauc kaže da je nova mutacija koronavirusa dobra, objasnio je zašto
04.07.2020 | Vijesti
COVID-19

Znanstvenik Lauc kaže da je nova mutacija koronavirusa dobra, objasnio je zašto

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pixabay
Gordan Lauc je rekao da se mutacije raznih virusa stalno događaju.

Novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell, koje danas prenose i hrvatski mediji, pokazalo je da se genetska inačica novog koronavirusa, koji izaziva covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom da zarazi ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini. Što to znači, HRT je pitao znanstvenika Gordana Lauca i prim. Bernarda Kaića, specijalista epidemiologije.

 

Gordan Lauc je za portal HRT-a rekao da se mutacije raznih virusa stalno događaju.

 

"To nije ništa neočekivano. Ovaj primjer promjene aminokiseline na položaju 614 spike glikoproteina je tipičan primjer kako se u nekom trenutku pojavi nova varijanta koja se 'natječe' sa starom varijantom. Dok je D614G varijanta bila iznimno rijetka u početku epidemije, sada je na nekim, no ne i svim mjestima u svijetu postala dominantna", ističe Lauc.

 

Kaže da prve objavljene analize pokazuju da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica te da se zbog toga izgleda brže i uspješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje.

 

"Općenito je za očekivati da će one varijante koje se brže i bezbolnije šire s vremenom postati dominantne. To je zapravo jako dobro jer osobe koje razviju imunitet na tu blažu varijantu postaju otporne ili barem otpornije i na onu težu, tako da su barem u određenoj mjeri zaštićeni ako dođu u kontakt s bilo kojim sojem tog virusa", rekao je poznati hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.

 

Kaić: Nova studija o prevladavajućem soju koronavirusa ne mijenja ništa

 

 

Za portal HRT-a Bernard Kaić kaže da su te studije zanimljive i prikazuju promjenu prevalencije/zastupljenosti specifičnih mutacija virusa SARS-CoV-2 kroz vrijeme.

 

Dodao je da na temelju kliničkih zapažanja iznose hipoteze o zaraznosti virusa koji ima te specifične mutacije i utjecaju tih mutacija na težinu kliničke slike i na adekvatnost postojećih seroloških testova.

 

Kaić je naglasio ipak da je sve potrebno potvrditi dodatnim istraživanjima.

 

"Još puno više je istraživanja potrebno da se utvrdi imaju li spomenute mutacije i njihova zastupljenost ikakvog utjecaja na svakodnevni život, na postupanje s oboljelima, na intenzitet traženja kontakata oboljelih, na stav prema bolesti uopće, na mjere za sprečavanje širenja bolesti u stanovništvu itd.", dodaje.

 

Poručuje i da u ovom trenutku rezultati te studije ne mijenjaju ništa ni za zaražene osobe, ni za rad zdravstvenog sustava niti utječu na epidemiološke mjere u stanovništvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji