povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.5°C
Vrijeme za 15.08.2020.
15.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 16.08.2020.
16.08.2020. Ned
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 17.08.2020.
17.08.2020. Pon
Max. 29°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,944859
GBP
GBP
8,267946
USD
USD
6,318683
EUR
EUR
7,477530
Dugi praznici: Par savjeta kako djecu zabaviti preko ljeta
15.07.2020 | Vijesti
DA IM NE BUDE DOSADNO

Dugi praznici: Par savjeta kako djecu zabaviti preko ljeta

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ljetni školski praznici već su u punom zamahu. Iako se na njih čeka s nestrpljenjem, jednom kada stignu, roditelji i djeca osvijeste da i nije jednostavno svaki dan ispuniti zabavnim aktivnostima...

Višak slobodnog vremena i provođenje većine dana samo može teško pasti djetetu, a za portal Zadovoljna.hr psihologinja i psihoterapeutkinja Katarina Levatić iz Savjetovališta Varaždin preporučila je što napraviti kako bi ljeto prošlo u što pozitivnijem tonu.

 

1. Vrijeme godišnjeg rasporedite i na djecu

 

Kada rade planove za godišnji odmor, roditelji bi trebali voditi brigu o tome da godišnji rasporede tako da što više budu doma kada su i djeca kod kuće. Osim nekakvog planiranog obiteljskog odlaska na more ili neku drugu destinaciju, najbolje je da prvo godišnji koristi jedan roditelj, a zatim drugi kako bi djeca što manje vremena provodila sama.

 

Takav način korištenja godišnjeg omogućuje roditeljima i djeci da budu zajedno bez konstante jurnjave koju period nastavne godine nosi sa sobom. Na godišnjem se roditelj može posvetiti djetetu i praviti mu društvo u aktivnostima koje ga vesele.

 

Igrajte zajedno društvene igre, vozite se zajedno na romobilima, rolama ili biciklu. Koliko god nam se nekad čini da djeci idemo na živce, djeca vole biti u blizini svojih roditelja, a još više vole kada im roditelji posvećuju pažnju.

 

2. Nađite osobu od povjerenja koja može uskočiti

 

Ako roditelji nisu u mogućnosti dobiti godišnji u vrijeme školskih praznika, svakako je dobro da djetetu omoguće neku drugu osobu koja će provoditi vrijeme s njim. Kod djece nižih razreda bilo bi dobro da to bude većinu vremena kada su roditelji odsutni, a kod djece viših razreda to može biti na kraće periode.

 

To mogu biti bake i djedovi, dadilje, ali može i biti dogovor između prijatelja pa kada je jedna osoba na godišnjem, kod sebe okupi i djecu prijatelja koji tada moraju raditi, pa onda tako naizmjence.

 

3. Potičite dijete da održava odnose s drugom djecom

 

Važno je osvijestiti da je tijekom ljeta djeci puno teže zadovoljiti svoje potrebe za druženjem i socijalizacijom. Stoga je dobro da dijete potičete i poučite kako održavati odnose. Potaknite djecu da već za vrijeme nastavne godine razmjene kontakte s učenicima iz razreda ili s aktivnosti koje pohađaju kako bi se preko ljeta mogli družiti i međusobno posjećivati.Preuzmite inicijativu i budite vi prvi koji ćete ohrabriti dijete da pozove prijatelja na igru, ponudite da odete po prijatelja ako ne živi blizu i da ga odvezete natrag kući, ponudite djetetu da njega i prijatelja odvedete na kupalište i naučite ih plivati ili na planinarski izlet. Ako dijete nauči graditi i njegovati odnose, tada će mu to puno lakše polaziti za rukom i u odrasloj dobi te će mu pomoći da izgradi zdravu sliku o sebi.

 

4. Osmislite aktivnosti koje će postati tradicija

 

Lakše ćete ispuniti duge ljetne mjesece ako kao obitelj osmislite aktivnosti koje će se ponavljati iz godine u godinu. Na primjer, možete se dogovoriti da dijete tjedan ili dva provede kod jednih bake i djeda, a zatim tjedan-dva kod drugih.

Možda možete dogovoriti i da dijete jedan tjedan ide na more s jednima, te jedan tjedan sa drugima. Dakako, ako je to mogućnost. Također je lijepo ljeto iskoristiti za učvršćivanje veza s bratićima i sestričnama, pa tradicija može uključivati period proveden s njima.

 

5. Potaknite i korisno utrošeno vrijeme

 

Potaknite djecu da dio vremena utroše i na nešto korisno. Možda mogu pročitati neku knjigu s popisa lektire za sljedeću nastavnu godinu ili neku drugu koja im zvuči zanimljivo. Možda mogu napisati poneki sastavak o tome kako im je bilo na moru ili nekom izletu kako bi vježbali pisanje i jezično izražavanje.

 

Oni koji imaju mogućnost mogu napraviti svoj maleni vrt kako bi cijelo ljeto imali nešto o čemu će brinuti i što će ih veseliti svojim plodovima.

 

Kako god organizirali ljeto svojoj djeci, imajte na umu da će jednog dana kao najljepše uspomene pamtiti vrijeme provedeno s obitelji i prijateljima, a ne skupe igračke. Zato im se posvetite koliko god možete sada kad im je to najpotrebnije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji