Na dubrovačkoj tribini o cijepljenju dr. Bernard Kaić iznio je neistinu!
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
3.3°C
Vrijeme za 06.02.2023.
06.02.2023. Danas
Max. 4°C Min. -2°C
Vrijeme za 07.02.2023.
07.02.2023. Uto
Max. 6°C Min. -2°C
Vrijeme za 08.02.2023.
08.02.2023. Sri
Max. 5°C Min. -2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9989
GBP
GBP
0,89250
USD
USD
1,0937
 Na dubrovačkoj tribini o cijepljenju dr. Bernard Kaić iznio je neistinu!
12.11.2018 | Vijesti
DEMANTIJ DR. ALME DEMIROVIĆ:

Na dubrovačkoj tribini o cijepljenju dr. Bernard Kaić iznio je neistinu!

Autor: Libero Portal
Foto: Privatni album
Cjepivo Refortrix korišteno tijekom 2017. godine bilo je u Hrvatskoj protuzakonito, tvrdi dr. Demirović

Nakon što je u Dubrovniku prošlog tjedna održana znanstvena tribina "Istina o cijepljenju" o čemu je pisao Libero portal OVDJE, na redakcijski e-mail javila nam se dr. sc. Alma Demirović, dr. med., kako bi demantirala izjave dr. Bernarda Kaića koji je, na upit iz publike odgovorio kako je cjepivo Refortrix imalo odobrenje od belgijskog regulatornog tijela.

Dr. Alma Demirović inače je majka djevojčice koja je, kako tvrdi, nakon cijepljenja dobila autoimunu bolest alopeciju, nakon čega je ostala bez kose, trepavica i obrva. 

Također, u demantiju nam je priložila i mail belgijskog regulatornog tijela iz kojeg je vidljivo da cjepivo Refortrix nije odobreno u Belgiji kao i objavljenu priču o svom iskustvu nakon cijepljenja.  

Njezin demantij prenosimo u cijelosti:

"U tekstu objavljenom 9.11.2018. na Libero Portalu pod nazivom „BURNA RASPRAVA NA TRIBINI O CIJEPLJENJU Lakić Butiganu: Oblatili ste me u novinama, žao mi je što vas nisam tužio!“ prenosi se izjava dr. Kaića na koja se odnosi na pitanje zašto se u Hrvatskoj 2017. koristilo cjepivo Refortrix koje nije imalo odobrenje Halmeda i Europske komisije.

Njegova izjava glasi „U svom odgovoru je kazao kako je serija koja je uvezena u Hrvatsku imala odobrenje od nacionalnog regulatornog tijela zemlje proizvođača, tj. Belgije te da je Halmed prihvatio njihovo odobrenje uz uvid u sve dokumente tog cjepiva, a da ono ne mora biti odobreno od europske agencije za lijekove da bi se uvezlo u Hrvatsku. Nadalje, da postoji mogućnost da Halmed napravi vlastite analize ili da prizna odobrenja drugih nacionalnih regulatornih tijela te da to jako dobro zna gospođa koja je pokrenula priču o Refortrixu, ona isto kao i ja ima svu potrebu dokumentaciju.“

Molim Vas za objavu demantija ove izjave jer je ona neistinita iz dva razloga:

1. Cjepivo Refortrix korišteno tijekom 2017. godine nije imalo odobrenje regulatornog tijela zemlje proizvođača tj. Belgije. Kao dokaz Vam proslijeđujem odgovor regulatornog tijela Belgije od 22.12.2017. vezano za nepostojanje važećeg odobrenja za cjepivo Refortrix.
Nadalje, cjepivo u Hrvatsku nije niti uvezeno iz Belgije već iz Velike Britanije gdje je, pretpostavljam, bilo uskladišteno čekajući transport za Brazil, čijem tržištu je i namijenjeno. U svrhu dokaza ove tvrdnje Vam šaljem i suglasnost za unos izdanu od HALMED-a s vidljivim podacima.

VAŽNO: Na Suglasnosti za unos lijeka stoji da se cjepivo koje se uvozi zove dTpa-R, a ne Refortrix. Naime, dTpa-R (žargonski Reforco) je puni naziv cjepiva do 2015. godine, a od kada se cjepivo službeno zove Refortrix. Što potvrđuje sumnju da se radi o staroj zalihi lijeka, kojemu se bliži istek roka trajanja.

2. Prema važećem Zakonu o lijekovima (članak 22 i članak 129) u prometu se u Republici Hrvatskoj može nalaziti samo lijek, ovom slučaju cjepivo, koje ima važeće odobrenje HALMED-a ili Europske komisije.

Pravilnik iz stavka 2. članka 129. Zakona o lijekovima još uvijek nije doenesen. Zakon je iz 2013. godine, a propisani zakonski rok za donošenje ovog Pravilnika je bio 12 mjeseci nakon donošenja Zakona.

Na ovoj stranici je HALMED objavio Uputu po kojoj se obavlja unos/uvoz lijeka, valjda u nedostatku/očekivanju Pravilnika: http://www.halmed.hr/Promet-proizvodnja-i-inspekcija/Promet/Suglasnosti/Suglasnost-za- unosenje-i-uvoz-lijekova/ Tu je navedeno da je moguć uvoz iz trećih zemalja ako taj lijek nije dostupan u EU.

Zahtjev za davanje suglasnosti za uvoz lijeka iz trećih država HALMED-u podnosi uvoznik (nositelj proizvodne dozvole koja obuhvaća uvoz lijekova iz trećih zemalja).

Za davanje suglasnosti za unošenje ili uvoz lijeka moraju biti ispunjeni sljedeći preduvjeti: da lijek ima odobrenje za stavljanje u promet u jednoj od država članica Europske unije ili trećoj državi, ako na tržištu Europske unije taj lijek nije dostupan;

VAŽNO: U trenutku uvozu Refortrixa, na tržištu Europske unije BILO JE DOSTUPNIH ODOBRENIH CJEPIVA, ali ih proizvođač NIJE PONUDIO!"

dr. sc. Alma Demirović, dr. med.
Zagreb, 12.11. 2018.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji