slaba kiša
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.6°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 12°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 15°C Min. 11°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,971681
GBP
GBP
8,357831
USD
USD
6,228702
EUR
EUR
7,545450
HZJZ objavio što trebate činiti ako se zarazite virusom Covid-19
28.10.2020 | Vijesti
DETALJNE UPUTE

HZJZ objavio što trebate činiti ako se zarazite virusom Covid-19

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
VAŽNO Pročitajte detaljne upute kako postupiti u slučaju zaraze

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljne upute o postupanju u slučaju zaraze koronavirusom. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Dobio sam pozitvan nalaz na COVID-19

 

1.Ostanite kod kuće i fzički se izolirajte od svojih ukućana.

2. Obavijestte svojeg izabranog liječnika  telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te popotrebi otvoriti bolovanje.

3. Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektva.

4.Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (izuzetak su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitrani bolesnici).

5. Obavijestite svoje bliske kontakte o svojoj bolest odnosno pozitvnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene  (samoizolacije). Trebaju biti ukaranteni 10 dana od zadnjeg kontakta s Vama, npr. ako ste sa osobom bili u kontaktu 5.listopada,tada je osoba u karanteni do 15. listopada, te 16. listopada osoba nastavlja svoje uobičajenesvakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tjekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitvan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.

 

Pripremite popis bliskih kontakata za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom)ako joj zatreba. 

 

Podaci o bliskom kontaktu:-ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel-opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje kontakta)-radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. Domovima za starije i nemoćne).

 

Prijatelj ili kolega s posla mi je javio da ima COVID-19 i da sam njegov bliski kontakt

 

1. Ostanite kod kuće i fzički se izolirajte od svojih ukućana.

 

2. Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.)

 

3. Vaš će liječnik uzeti osnovne  podatke o oboljeloj osobi sa COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktranjem epidemiologa) i po potrebi otvorit bolovanje.

 

4. Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu sedan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste s oboljelom osobom bili u kontaktu 5. listopada, zadnji dan karantene je 15. listopada te 16.listopada možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktvnostima (posao, škola idr.) pod uvjetom da tijekom karantene niste razvili nikakve simptome bolesti.

 

5. Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (Domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite o tome daste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji