Evo kako je Janjina proslavila sv. Vlaha, svog nebeskog zaštitnika (FOTO)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.8°C
Vrijeme za 30.03.2023.
30.03.2023. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 31.03.2023.
31.03.2023. Pet
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 01.04.2023.
01.04.2023. Sub
Max. 17°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9973
GBP
GBP
0,87988
USD
USD
1,0847
Evo kako je Janjina proslavila sv. Vlaha, svog nebeskog zaštitnika (FOTO)
05.02.2023 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Evo kako je Janjina proslavila sv. Vlaha, svog nebeskog zaštitnika (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DB/Boris Poluta
Župa sv. Vlaha Janjina dvodnevnim programom proslavila je blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Vlaha

Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u petak 3. veljače predvodio je don Marinko Šljivić, župnik župe Svete Obitelji u Mokošici i predsjednik biskupijskog Vijeća za život i obitelj u suslavlju sa župnikom don Željkom Batinićem, dekanom don Alenom Kerijem i drugim svećenicima te uz brojne vjernike.

 

U propovijedi je mokoški župnik Šljivić kazao kako se iz životopisa sv. Vlaha može iščitati kako je to bio čovjek koji je ponajprije imao svoje ja, svoj stil, svoj pristup vrijednostima vjere i života i svoj odgovor na sve vanjske i unutarnje čimbenike. Bio je vrlo uporan bez obzira na sve koji drugačije misle i drugačije pristupaju.

 

Opisao je povijesne okolnosti života sv. Vlaha u Rimskom carstvu i njegovo stradanje za Gospodina te potaknuo vjernike na promišljanje o tome imaju li oni sami svoje uvjerenje iza kojeg čvrsto stoje i ništa ih ne može pokolebati.

 

Kazao je i kako je svetac osoba koja nije rob nikoga niti čega, to je osoba slobodna od svih navezanosti. Potaknuo je vjernike da otkriju svoj vlastiti put do Boga jer je svaka osoba posebna, a krenuti tim putem mogu tako što će napraviti temeljitu ispovijed.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a vjernici su aktivno sudjelovali na misi čitanjem misnih čitanja i molitve vjernika.

 

Uoči svetkovine nakon mise s blagoslovom svijeća splitski solisti Majda Goluža na violini i Paul Coleman na gitari u župnoj crkvi održali su prigodan koncert.

 

Općina Janjina na Sv. Vlaha također slavi dan općine te je održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljene zahvalnice.

 

Župa sv. Vlaha Janjina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji