Izvanredne vijesti
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.0°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Danas
Max. 20°C Min. 14°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Vrijeme za 07.04.2020.
07.04.2020. Uto
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
Skroz inovativno: Nedjeljne mise iz Katedrale pratite uživo preko interneta!
14.03.2020 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Skroz inovativno: Nedjeljne mise iz Katedrale pratite uživo preko interneta!

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Dubrovački biskup Mate Uzinić obavijestio je putem Facebook profila vjernike kako će se mise iz Katedrale moći pratiti putem live streama.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obavijestio je putem Facebook profila  vjernike kako će se mise iz Katedrale moći pratiti i putem live streama.

 


Poruku biskupa Mate Uzinića prenosimo u cijelosti.


"Poštovane braćo i sestre, dragi prijatelji!

 


Za nas vjernike nedjeljno euharistijsko slavlje je zajednički i osobni susret s raspetim i uskrslim Gospodinom, izvor i vrhunac cjelokupnog života Crkve. Toga su kršćani odavna svjesni iako je obveza sudjelovanja u nedjeljnom euharistijskom slavlju svih vjernika relativno novijeg datuma. Tako su već kršćanski mučenici iz malene zajednice u Abiteni, današnji Tunis, koji su 304. godine bili osuđeni na smrt jer nisu poštivali zabranu cara Dioklecijana o slavlju nedjeljne euharistiju, govorili: »Bez nedjelje ne možemo živjeti!«

 

Zato što bez nedjelje, odnosno nedjeljne mise, ne možemo živjeti, mi biskupi i svećenici smo vas uvijek pozivali da dolazite na nedjeljnu misu. Ovih se dana nalazimo u situaciji da smo vas u savjesti dužni pozvati da to ne činite. Ni za koga od nas nije lako ovo reći. I nije nam bilo lako donijeti određena ograničenja u našim crkvenim aktivnostima, a osobito ona koja se tiču slavljenja svetih misa. Ali morali smo ih donijeti jer ovdje se ne radi, kao u slučaju kršćana u Abiteni, o životu nas samih nego o životu drugih, osobito najugroženijih među nama, a to su starije osobe i kronični bolesnici. Za sada, Bogu hvala, nismo morali potpuno zabraniti misna slavlja s narodom. Molimo da tako i ostane. No da bi tako i ostalo moramo biti odgovorni. Zato ponavljam da one vjernike koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, oslobađam dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi dok god traje ova situacija, ali i pozivam i molim sve starije osobe, a osobito osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća sa disanjem, kratkog daha i one s kroničnim bolestima, poput bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava, šećerne bolesti, malignih bolesti, kao i sve one osobe koje su u posljednjih 15 dana boravile u područjima zahvaćenim širenjem zaraze ili su bile u doticaju s osobama koje su vjerojatno ili potvrđeno oboljele od COVID-19 bolesti, da ne dolaze na nedjeljna euharistijska slavlja.

Da bismo ipak mogli kao partikularna Crkva ostati povezani u zajedništvu i ljubavi te nastaviti živjeti od nedjelje i euharistije, mi u Dubrovačkoj biskupiji odlučili smo preko live streama prenositi nedjeljno euharistijsko slavlje koje u našoj katedrali slavimo u 10 sati, a kojega ću predstaviti ja kao vaš biskup. Osim toga nastojati ćemo se na isti način preko live streama svakog dana u 20 sati s vama i vašim obiteljima povezati u zajedničkoj molitvi ispred oltara Gospe od Porata za sve nas, za našu domovinu, Crkvu, sav svijet, osobito oboljele od ove zaraze, zdravstvene radnike i sve odgovorne.
U ljubavi i zajedništvu sa svima vama na sve vas u Dubrovačkoj biskupiji, kao i sve svoje prijatelje koji nam se pridružuju i koji nas prate svojim molitvama, zazivam Božji blagoslov i zagovor Gospe od Porata i Milosrđa i našeg sv. Vlaha.

 


Uživo prijenosi moći će se pratiti na mom Facebook profilu, kao i na web stranicama Dubrovačke biskupije:http://dubrovacka-biskupija.hr/portal/livestream/," poručio je Uzinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji