Sprovod blagog i dobrog svećenika don Voja Vlašića (FOTO)
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.0°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Sprovod blagog i dobrog svećenika don Voja Vlašića (FOTO)
14.11.2023 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Sprovod blagog i dobrog svećenika don Voja Vlašića (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto:
Misu zadušnicu uz posmrtne ostatke pokojnog don Vojislava Vlašića u župnoj crkvi sv. Stjepana prvomučenika župe Gorica-Sovići u Hercegovini u ponedjeljak 13. studenog predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović

Koncelebrirao je veći broj svećenika Dubrovačke biskupije kao i domaćih redovnika, a uz pokojnikovog brata Matu i sestru Mariju te ostale članove obitelji i rodbinu u prepunoj crkvi okupili su se pokojnikovi prijatelji, redovnice i vjernici ove župe kao i župa Dubrovačke biskupije u kojima je don Vojo služio. Sprovodne obrede predvodio je župnik fra Marin Karačić.

 

U homiliji je dubrovački biskup pročitao neka svjedočanstva o tuzi zbog voljene osobe rekavši kako se ljudi često i redovito susreću sa smrću i tugom no nikako se na smrt ne mogu naviknuti.

 

Osvrćući se na život umirovljenog svećenika Dubrovačke biskupije don Voja, a na temelju svjedočanstava o njemu, biskup je kazao kako je don Vojo živio dobrotu te je njegov život imao smisla. „Rastanak s don Vojom koji je cijeloga života ispovijedao svoju vjeru u Krista i slušao i naviještao njegovu riječ, postaje i za nas prigoda i povlašteni trenutak za ispovijedanje naše vjere i pripremanje za našu smrt“, kazao je biskup Glasnović i nastavio: „Ovdje smo jer vjerujemo da don Vojo živi u Gospodinu i da je prešao iz smrti u život.“

 

Biskup je također govorio o važnosti ljubavi prema Bogu i bližnjemu, o prihvaćanju križa i činjenju dobra drugima za njihovog života. Podijelio je s okupljenom zajednicom i doživljaj svog posljednjeg susreta s don Vojom u bolnici.

 

Župnik Karačić na kraju je zahvalio svima na sudjelovanju te je uime obitelji zahvalio Svećeničkom domu u Dubrovniku i djelatnicima Opće bolnice Dubrovnik.

 

Ravnatelj Svećeničkog doma Dubrovačke biskupije mons. Toma Lučić podsjetio je na životni put pokojnika te govorio o tome kako je don Vojo slijedio Isusa. Bio je blag čovjek, kazao je i usporedio njegovu blagost s „blagim svecem“ sv. Franjom Saleškim koji je tvrdio kako se nikad u životu nije pokajao kada je bio blag prema ljudima, a kad god je bio drukčiji, pokajao se. Don Vojo je išao tim putem i bio je spreman uvijek pomoći drugima kako i koliko je bilo u njegovoj moći. Prema djeci je bio dobar kao otac, prema odraslima odnosno njegovoj generaciji bio je kao brat, a svima starijima kao sin. „Tako je postao omiljeni svećenik svugdje gdje je služio“, ustvrdio je mons. Lučić te naglasio kako je u Lapadu postojala uzrečica – kada se za nekoga željelo reći kako je dobar – „dobar kao don Vojo“.

Sažalnice povodom preminuća don Voja uputili su bivši dubrovački biskupi mons. Mate Uzinić i mons. Želimir Puljić te mostarski biskup mons. Petar Palić.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor koji je na završetku obreda pokopa s okupljenim vjernicima zapjevao uskrsnu pjesmu „Kraljice neba, raduj se“. Tijelo don Voja pokopano je u obiteljsku grobnicu u kojoj počivaju ostaci i njegovog brata svećenika don Stjepana.

 

Vojislav Vlašić je rođen 30. ožujka 1942. godine u Sovićima, župa Gorica, od oca Andrije i majke Ive rođene Prlić. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju u dubrovačkom Sjemeništu. Studij teologije započeo je u Zadru, a nakon odsluženja vojnog roka, nastavio ga je u Splitu.

 

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1968. godine u Splitu. Pastoralni praktikum obavljao je u župama Splitske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije.

 

U rujnu 1969. godine imenovan je kapelanom u župi sv. Mihajla u Lapadu, a nakon sedam godina imenovan je župnikom u župi Pločice gdje je proveo osam godina. Nakon toga preuzeo je službu župnog vikara u župi sv. Mihajla u Lapadu, koju će završiti u kolovozu 1993. kada je preuzeo upravljanje župama Trpanj i Donja Vrućica. U kolovozu 2004. godine imenovan je župnikom Stona i upraviteljem župe Mali Ston. Te službe vršio je do 2013. godine, a istovremeno je bio dekan Stonskog dekanata. Nakon toga iz Svećeničkog doma u Dubrovniku upravljao je župom Trsteno do 2018. godine kada je umirovljen. I u mirovini je pomagao koliko je mogao. Zlatni svećenički jubilej proslavio je 2018. godine u rodnoj župi sv. Stjepana u Gorici. Preminuo je u četvrtak 9. studenog 2023. godine u Općoj bolnici u Dubrovniku u 82. godini života i  57. godini svećeništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji