U Zadru pokopan fra Josip Vidas koji je nekada djelovao u Pridvorju i Kuni
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.1°C
Vrijeme za 22.05.2022.
22.05.2022. Danas
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 23.05.2022.
23.05.2022. Pon
Max. 22°C Min. 17°C
Vrijeme za 24.05.2022.
24.05.2022. Uto
Max. 24°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,319864
GBP
GBP
8,881136
USD
USD
7,116650
EUR
EUR
7,536532
U Zadru pokopan fra Josip Vidas koji je nekada djelovao u Pridvorju i Kuni
14.05.2022 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

U Zadru pokopan fra Josip Vidas koji je nekada djelovao u Pridvorju i Kuni

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Fra Josip Vidas na području Dubrovačke biskupije djelovao je od 2007. godine u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju te potom u samostanu Gospe Delorite u Kuni do 2018. godine

Član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Vidas, koji je preminuo 5. svibnja, pokopan je u srijedu 11. svibnja na Gradskom groblju u Zadru. Fra Josip Vidak na području Dubrovačke biskupije djelovao je od 2007. godine u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju te potom u samostanu Gospe Delorite u Kuni do 2018. godine.

 

Sprovodne obrede predvodio je fra Andrija Bilokapić u zajedništvu s provincijalom fra Tomislavom Šankom te fra Bojanom Rizvanom, definitorom Provincije, kao i okupljenom braćom franjevcima i drugim svećenicima te rodbinom i vjerničkim narodom.

 

U homiliji je fra Andrija istaknuo nekoliko detalja iz života fra Josipa Vidasa, naglašavajući važne trenutke koji se odnose na njegov redovnički i svećenički život od formacije pa sve do trenutka smrti. Spominjući se života i fra Josipova djelovanja, fra Andrija je istaknuo da je fra Josip „htio biti glasnik i dionik Božje slave. Htio je biti posrednik evanđeoske radosti“. Tamo gdje mi kao ljudi vidimo gubitak „Sin Božji vidi proslavu i dobitak“, rekao je fra Andrija, govoreći o potresenosti u suočavanju s gubicima voljenih osoba. Na kraju homilije, obraćajući se okupljenoj rodbini, braći svećenicima te braći iz Provincije, fra Andrija je nadodao da je fra Josip „doista bio mali brat, jednostavni, marljivi i tihi franjevac“.

 

Nakon sprovodnih obreda slavljena je svečana misa u crkvi Sv. Frane koju je u zajedništvu s gvardijanom Samostana sv. Frane u Zadru fra Ivanom Lelasom i petnaestak svećenika predvodio provincijal fra Tomislav Šanko. Provincijal je u homiliji istaknuo da je jednom prilikom  razgovarao s fra Josipom o njegovom pozivu i kako mu je fra Josip odgovorio da je odabrao put franjevca i svećenika upravo zato da bi mogao ljudima činiti dobro, dati sebe za njih te da je uvijek nastojao činiti dobro svima kako bi im na taj način uljepšao trenutke života koji su bili obilježeni različitim potrebama. To svjedoče mnogi koji su kod fra Josipa dolazili na ispovijed, istaknuo je fra Tomislav.

 

Nakon popričesne molitve tajnik Provincije fra Pavle Ivić pročitao je životopis pokojnog fra Josipa, kao i sažalnice koje su poslali nadbiskup i metropolit riječki Ivan Devčić i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Svoju sažalnicu poslao je i krčki biskup Ivica Petanjak koji je, izražavajući sućut braći, napisao da ih prati svojom molitvom za nova duhovna zvanja u Provinciji te da bratu fra Josipu, koji je svojevremeno pastoralno djelovao i u Krčkoj biskupiji, zahvaljuje na predanom služenju. Usmenim putem svoju sućut je izrazio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Svoju sažalnicu poslale su sestre Male franjevačke obitelji, izražavajući svoju sućut i sestrinsku molitvenu blizinu, izvijestili su iz Provincije.

 

Članovi Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri oprostili su se u ponedjeljak 9. svibnja od svoga brata fra Josipa Vidasa u župi sv. Nikole Tavelića u Rijeci, gdje je fra Josip  proveo posljednje dvije godine svoga života i do posljednjih dana djelovao kao župni vikar. Na ispraćaju su se okupili brojni župljani, braća franjevci i svećenici te generalni vikar Riječke nadbiskupije dr. Mario Tomljanović. Obred ispraćaja fra Josipa u Rijeci je predvodio fra Diego Deklić, gvardijan i moderator duhovnog centra samostana Navještenja Marijina na Košljunu. „Naš je brat Josip posvetio svoj život Gospodinu u svećeničkom i redovničkom zvanju u želji da Isus po njegovoj osobi govori ljudima kojima ga je poslao. I mnogima je Isus govorio po njegovim ustima i životu. Na tomu danas Bogu zahvaljujemo“, rekao je fra Diego te dodao molitvu i nadu da će mu Gospodin u svome milosrđu koje je veće od bilo kojih ljudskih krivica, oprostiti grijehe i slabosti te ga primiti u vječno zajedništvo.

 

Član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Vidas preminuo je u utorak 5. svibnja u jutarnjim satima u Kliničkom bolničkom centru „Sušak“ u Rijeci u 74. godini života, 56. godini redovništva i 47. godini svećeništva fra Josip Vidas.

 

Rođen je 17. veljače 1948. u Novalji na otoku Pagu, od oca Ivana i majke Marije r. Kralj. Prvih šest razreda osnovne škole pohađao je u Novalji, a zadnje dvije godine pohađao je u Zadru. Srednju školu započeo je u Zadru gdje je uspješno položio prve dvije godine nakon kojih odlazi na Košljun u novicijat. Završetkom godine novicijata nastavlja treću godinu srednje škole koju je pohađao u Pazinu.

 

Vrijeme srednjoškolskog obrazovanja prekinuto mu je najprije zbog ulaska u novicijat, a zatim i zbog odsluženja vojnoga roka. Prve redovničke zavjete položio je 1966. u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu, a završetkom vojnoga roka nastavlja srednju školu u Splitu. Filozofsko-teološke studije započeo je u Dubrovniku 1969. pa sve do 1971. kada je uspješno završio drugu godinu. Treću godinu studija završio je u Makarskoj, dok je posljednje dvije godine studija završio u Jeruzalemu. Za svećenika je zaređen 22. prosinca 1974., a mladu misu slavio je 19. siječnja 1975. u Novalji.

 

Od 1974. do 1979. vrši službu župnoga vikara u Kamporu, a od 1975. do 1979. imenovan je i župnikom u Kamporu. Godine 1979. postaje župnikom u Župi sv. Nikole biskupa u Rijeci i službu župnika vrši sve do 1991. kada je imenovan gvardijanom u Samostanu Navještenja Marijina na Košljunu. Nakon službe na Košljunu odlukom Uprave Provincije 2007. odlazi na novu službu u Pridvorje u Samostan sv. Vlaha. Godine 2018., nakon što je završio svoju službu u Samostanu Gospe Delorite na Kuni, ponovno dolazi u Rijeku u Samostan sv. Nikole gdje vrši službu župnoga vikara sve do svoje smrti.

 

A.T.

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji