povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.6°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.09.2020.
22.09.2020. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Uoči Velike Gospe dubrovački umjetnici glazbom se obratili svojoj Gospi: „Pod obranu se tvoju utječemo“
15.08.2020 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Uoči Velike Gospe dubrovački umjetnici glazbom se obratili svojoj Gospi: „Pod obranu se tvoju utječemo“

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Koncert je dio programa trodnevne priprave za proslavu katedralne zaštitnice

“Dubrovački umjetnici svojoj Gospi”, naziv je koncerta održanog u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u petak, 14. kolovoza, pod motom iz poznate molitve Blaženoj Djevici Mariji „Pod obranu se tvoju utječemo“. Koncert je dio programa trodnevne priprave za proslavu katedralne zaštitnice.

 

Na koncertu su nastupili: Maro Martinović, Matija Novaković, Mara Margaretić, kvartet Sorkočević, Laura Hladilo Kocković, Janja Vuletić, Stijepo Gleđ Markos, Diana Hilje, Terezija Kusanović i Mješoviti katedrali zbor Gospe od Porata pod vodstvom Maje Marušić. U pratnji izvođača uz kvartet Sorkočević nastupili su i: Stefani Grbić, Jelena Gleđ i Nena Čorak.

 

Izvedena su djela: E. Denisova, G. Caccinija, L. Sorkočevića, C. Saint-Saënsa, Ch. Gounoda, F. Schuberta, W. Gomeza, P. Mascagnia, J. Kuničića, J. Obersteinera kao i neke tradicionalne skladbe. Koncert je održan u skladu s preporukama HZJZ-a.

 

Prije koncerta u katedrali je slavljena misa s molitvom prve večernje iz Časoslova. Liturgiju je predslavio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a na misi je o Blaženoj Djevici Mariji kao majci govorio predvoditelj trodnevne duhovne obnove morfontanac p. Mihovil Filipović. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji kao nebeskoj duhovnoj majci ljudi istaknuo da je njezina uloga „da se u nama oblikuje novi čovjek“, a spominjući udio vjernike u tom Marijinom majčinstvu kazao je kako se u sjedinjenju s Marijom na neki način uzima udjel u ponovnom rađanju onih koji odlaze od Boga, Crkve i vjere, a ono se ostvaruje kroz bol srca i duše. „Tamo gdje je Marija križ postaje sladak“, citirao je utemeljitelja monfortanaca sv. Ljudevita. Dubrovački sjemeništarci i bogoslovi aktivno su sudjelovali na ovom misnom slavlju, a pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor.

 

Na misnom slavlju sudjelovao je i rimokatolički biskup iz Kijevsko-žitomirske biskupije u Ukrajni Vitalii Kryvytskyi, njegov tajnik te veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić, koja je organizirala njihov dolazak u Hrvatsku. Biskup Kryvytskyi na kraju se obratio vjernicima u katedrali rekavši kako donosi bratske pozdrave iz glavnog grada Ukrajine Kijeva, te da se u Hrvatskoj nalazi na odmoru. „Naši narodi imaju puno zajedničkog a posjet Hrvatskoj te moje spoznaje je dodatno učvrstio. Posebno nas povezuje pobožnost prema Presvetog Djevici Mariji čiji blagdan slavimo. Ona ne napušta djecu Svete Crkve koja slušaju i čuvaju riječ njezinoga Sina Isusa Krista. Neka zagovor Majke Božje na nebo uznesene isprosi od nebeskog Oca blagoslov za naše narode.“

 

Biskup Uzinić na kraju je predmolio molitvu Gospi od Porata, kojom su se vjernici prijašnjih stoljeća obraćali Gospi, ali i koja se ove godine svakog dana molila u izravnim prijenosima večernjih molitava iz katedrale u vrijeme lockdowna i koju sada svi vjernici znaju napamet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji