Uskrsna misa u Katedrali: ‘Bez vjere nije moguće slaviti Uskrs’ (FOTO)
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
Uskrsna misa u Katedrali: ‘Bez vjere nije moguće slaviti Uskrs’ (FOTO)
31.03.2024 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Uskrsna misa u Katedrali: ‘Bez vjere nije moguće slaviti Uskrs’ (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Svetkovina Uskrsnuća Gospodinova svečano je 31. ožujka proslavljena pontifikalnim misnim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku koje je predvodio dubrovački biskup Roko Glasnović

S biskupom su za oltarom suslavili generalni vikar mons. Ivica Pervan, katedralni župnik don Marina Lučić, a u asistenciji je bio đakon don Petar Markić te ministranti.

 

Tumačeći evanđeoski ulomak (Iv 20,1-9) biskup Glasnović je primijetio kako svi spomenuti likovi Marija Magdalena, Petar i Ivan trče prema grobu nošeni ljubavlju prema Kristu te kazao kako svaki od tri lika gleda, opaža i promatra na svoj način te kako oni predstavljaju tri duhovnosti kršćanske zajednice. Naveo je neke njihove različitosti te istaknuo kako svaki od njih doprinosi otkrivanju uskrsnog događaja te kako ostaju ujedinjeni.

 

Biskup je nadalje potaknuo na promišljanje o smislu življenja života te svetopisamskim tekstovima potkrijepio razmišljanja o nadi vjernika u vječni život. Također je govorio o tome što znači slaviti Uskrs i kako neki kršćanski pisci to objašnjavaju.

 

„Ljubav prema Kristu ne živi se individualistički“, naglasio je biskup navodeći primjer Marije Magdalene koja s učenicima dijeli sadržaj onog što je vidjela na Isusovom grobu, a kasnije to čine i ostali.

 

„Oni koji Krista slijede i ljube ga, čak i u poteškoćama, na Kalvariji života, ostaju vjerni toj ljubavi“, poručio je biskup Glasnović. Opisao je kako je za one koji su susreli uskrslog Krista nakon toga započeo novi život te istaknuo: „Bez vjere nije moguće slaviti Uskrs.“

 

Evanđeosku sliku o tome kako netko trči brže, a netko sporije pa onda stigne ranije ili kasnije biskup je usporedio i sa Crkvom u kojoj žive različiti ljudi na okupu i u kojoj jedni više ljube, drugi stižu kasnije, ali čekaju i poštivaju jedni druge.

 

U uskrsnoj propovijedi biskup je naveo i kako put vjere, prema sv. Ivanu, mora proći tri načina da bi bio autentičan te naglasio kako prava vjera ide dalje od racionalnosti, ali ne bez razumnosti jer bi onda bila praznovjerje. Ljubav pri tom otvara vrata vjeri i nadi.

 

„Nemojmo radost Uskrsa zadržati samo za sebe“, poručio je biskup te svima čestitao Uskrs.

 

Uime cijele zajednice biskupu i generalnom vikaru čestitku za Uskrs uputio je župnik Lučić. Nakon mise župnik je također blagoslovio hranu koju su vjernici donijeli kako bi je blagoslovljenu jeli za obiteljskim stolom.

 

Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebice i uz pratnju Marka Palčoka sudjelovalo je pjesmom u svečanoj euharistiji, a vjernici su u sabranosti i radosti proslavili Kristovo uskrsnuće. Uskrsne pjesme i pjevanje Uskrsne posljednice na poseban način su euharistijsko slavlje proželi ozračjem uskrsnuća.

 

Angelina Tadić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji