umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
34.2°C
Vrijeme za 18.09.2020.
18.09.2020. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 19.09.2020.
19.09.2020. Sub
Max. 26°C Min. 22°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Ned
Max. 25°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,014228
GBP
GBP
8,284704
USD
USD
6,384678
EUR
EUR
7,533281
Zagrlimo pjesmom naše starije sugrađane - inicijativa Vijeća HBK za život i obitelj i u Dubrovniku
14.08.2020 | Vijesti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Zagrlimo pjesmom naše starije sugrađane - inicijativa Vijeća HBK za život i obitelj i u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Svojim pjevanjem klape će nesumnjivo donijeti radost i utjehu starijim osobama

„Zagrlimo pjesmom starije“, naziv je inicijative Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije čiji predsjednik je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Ovom inicijativom želi se starijim osobama u domovima pružiti osjećaj blizine i ljubavi cijele zajednice jer su zbog epidemioloških mjera prilično usamljene i izolirane od vanjskog svijeta. I pokazati im, uz pridržavanje mjera HZJZ, da nisu sami i zaboravljeni, da se na njih misli. Inicijativa je usmjerena prema klapama kao izvođačima koji će pjesmu donijeti starijima pod prozore, a na području Dubrovačke biskupije ovu inicijativu prihvaća i realizirala biskupijsko Vijeće za život i obitelj.

 

U Dubrovniku će korisnicima Doma za starije i nemoćne „Domus Christi“ u ponedjeljak, 17. kolovoza u 19 sati u njihovom portunu zakantat klapa „Amfora“.

 

Želja Vijeća HBK jest da se ova inicijativa proširi na području cijele Hrvatske te da se klapskom pjesmom, čije pjevanje je upisano na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uz svetkovinu Velike Gospe kao i iz sljedeći Marijin blagdan, proslavu Male Gospe, zapjeva pod prozorima ostalih domova. Vijeće podsjeća kako je u Hrvatskoj u tijeku ciklus obiteljskog pastorala posvećenog upravo starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka.

 

Ova inicijativa nadahnuta je kampanjom vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život naslovljenom „Svi stariji su vaši djedovi i bake“ predstavljenom uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ana 26. lipnja ove godine.

 

Vijeće HBK za život i obitelj zato poziva klape, a osobito one sastavljene od mlađih članova,  da se uključe u ovu inicijativu te u dogovoru s ravnateljima domova za starije osobe, ustanovâ za palijativnu skrb i hospicija prije svega u svome mjestu, prigodnim pjesmama, počevši od onih marijanskih, korisnicima ustanova daruju “glazbeni zagrljaj” koristeći glazbu kao univerzalni jezik ljubavi. Kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere optimalno je da se klape okupe pred zgradama ili u dvorištu ustanova tako da ne ugrožavaju ni sebe ni druge.

 

Svojim pjevanjem klape će nesumnjivo donijeti radost i utjehu starijim osobama, a uz to, vjerujemo, biti i poticaj drugim glazbenim sastavima s manjim brojem članova, poput vokalno-instrumentalnih sastava mladih u župama i tamburaških sastava, koji se s lakoćom mogu prilagoditi aktualnim epidemiološkim mjerama.

 

Mole se predstavnici klapa koje se odluče sudjelovati u inicijativi da se jave Uredu HBK za život i obitelj (e-poštom na obitelj@hbk.hr) kako bi se moglo prirediti što cjelovitije priopćenje o provođenju ove izvorno hrvatske inicijative, a čime bi se omogućila i njezina prepoznatljivost u okviru spomenute kampanje vatikanskoga Dikasterija za laike, obitelj i život.

 

Naposljetku, pozivaju se mediji u Hrvatskoj da poprate ovu inicijativu sudjelujući na taj način u širenju valova ljudskosti i dobrote prema starijim ljudima koji su već otprije pogođeni nepovoljnim demografskim kretanjima, a uz to i najviše ugroženi aktualnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji