povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.8°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 32°C Min. 23°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Sri
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Olivera Drutter objasnila poveznicu između srama, osobne moći i užitka
10.01.2020 | Vijesti
DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Olivera Drutter objasnila poveznicu između srama, osobne moći i užitka

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačke knjižnice
Ovo predavanje ujedno je i uvod za radionicu koju će Drutter održati na istu temu u subotu

U suradnji Centra za integrativni razvoj i Dubrovačkih knjižnica, integrativna terapeutkinja Olivera Drutter, održala je 9. siječnja predavanje u Čitaonici Narodne knjižnice Grad pod naslovom ”Sram naspram ‘osobne moći’ i užitka”. Drutter je govorila o sramu i koliko je on povezan s osobnom moći i užitkom.

 

 

"Sram je glavni neugodni osjećaj koji može gušiti naše kvalitete. U najranijoj dobi njegov je začetak koji dolazi iz neadekvatnog zrcaljenja i podrške, strpljenja i osjećaja sigurnosti od strane primarnih skrbnika. Sram je jedan od najneugodnijih osjećaja, nagriza ljudsku srž postojanja, ako je jako prisutan, onda nemamo sposobnost reagiranja – objasnila je dodavši kako su "strah, sram i krivnja ubojice gušta i osjećaja moći", no međutim, postoji "pozitivna i negativna strana neugodnih emocija", a njihovo potiskivanje od strane autoriteta dovodi do "nesposobnosti osjećanja".

 

 

Živimo u svijetu u kojem se stalno nadmećemo, kroz partnerske odnose, financijski uspjeh, status u društvu i slično. Ako smo zapleteni u osjećaj vlastite nemoći, tuđa postignuća će nas fascinirati i pokušat ćemo ih kopirati. Međutim, svi se rodimo s potencijalom za sve, pa tako i za Osobnom moći. To nam je prirodno pravo dato po rođenju – rekla je Drutter.

 

 

Osobna moć je sposobnost čovjeka da bude neovisan o tuđim mišljenjima, a s užitkom je povezana tako što kada je čovjek u svojoj osobnoj moći, kada ima pravo izražavati svoje potrebe i svoje čežnje, kada ima sposobnost provoditi svoje ciljeve i namjere, onda stvara i osjećaj gušta. Ne ide toliko iz voljnog djela gdje želi sve pobijediti, nadjačati, biti bolji i dokazati se, nego ide iz onog svog autentičnog dijela gdje želi živjeti svoj temperament, karakter, svoju znatiželju, u području njegova interesa i pokazati se u svemu onome što on zapravo jest.

 

 

Ovo predavanje ujedno je i uvod za radionicu koju će Drutter održati na istu temu u subotu, 11. siječnja 2020., od 14 do 18 sati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji