Izvanredne vijesti
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.1°C
Vrijeme za 04.04.2020.
04.04.2020. Danas
Max. 19°C Min. 14°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Ned
Max. 21°C Min. 13°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Pon
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
EKSKLUZIVNO Investitori poručili: Vraća se život na Malom Stradunu! (VIDEO/FOTO)
26.02.2020 | Vijesti
VELIKI PROJEKT REVITALIZACIJE

EKSKLUZIVNO Investitori poručili: Vraća se život na Malom Stradunu! (VIDEO/FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto:
Istaknuli su i kako se nadaju da će vrativši građane na Mali Stradun rasteretiti preopterećenu povijesnu jezgru

Nakon medijskih napisa o gradnji na Malom Stradunu, obratili su nam se investitori iz Udruge građana grada Dubrovnika "Mali Stradun" i ekskluzivno iznijeli svoju stranu priče.

 

Kažu kako građanima žele predstaviti plod četverogodišnjeg rada uz mnogo uloženog novca i truda u projekt revitalizacije Malog Straduna. 

 

Mali Stradun je prije rata bio nezaobilazno mjesto popodnevnih šetnji i večernjih izlazaka Dubrovčana koji su tu popularnu šetnicu u razonodi, zabavi i odmoru dijelili s turistima iz obližnjih hotela. Međutim, vremena su se promijenila, hoteli su se renovirali, a dubrovački "Mali Stradun" je nažalost ostao isti, kažu iz Udruge Mali Stradun. 

 

Istaknuli su kako im je cilj dobiti dodatni društveni prostor za turiste i građane Dubrovnika koji će tamo provoditi svoje slobodno vrijeme. Iz Udruge kažu kako žele vratiti društvenu funkciju koju je Mali Stradun nekada imao, a koja je izgubljena zbog protoka vremena i derutnosti koja ga je zahvatila. 

 

Jednostavno želimo stvoriti kvalitetan prostor za boravak građana, ističu iz Udruge Mali Stradun.

 

Projekt je oblikovan suvremenim izričajem uz korištenje tradicionalnih materijala i suvremenih materijala u skladu s kompletnom vizijom oblikovanja te zone. Osim korištenja tih elemenata, iz Udruge Mali Stradun su istaknuli kako prodiranjem prirode dobivena je usklađena cjelina ujedinjena s prirodnim okolišem. Kako bi naglasili važnost ekološkog principa, tim rješenjem predviđena je penetracija postojećeg zelenila u novu gradnju s ozelenjavanjem Malog Straduna, šetnice i ostalih građevina na tim prostorima.

 

Iz Udruge Mali Stradun osvrnuli su se i na pojedine medijske natpise i potvrdili kako je riječ o privatnom interesu dubrovačkih obitelji Sršen, Glasnović, Tapalović, Kamić, Kužnini i brojnih drugih koji su vlasnici zapuštenih nekretnina. Istaknuli su kako se svi žele zadužiti u bankama, uložiti novce, raditi, otvoriti nova radna mjesta i, kako kažu, kroz taj svoj "krimen privatnog interesa" ostvariti puno veći javni interes za građane Dubrovnika, obnovivši Mali Stradun i tako vratiti njegov nekadašnji društveni prostor.

 

Sve su obitelji već pokrenule izradu glavnih projekata za rekonstrukciju svoji objekata, i sve su planirane rekonstrukcije redom društvene namjene (restorani, slastičarne, butige, igraone). Niti ijedan novi apartman nije planiran ovim projektom, nijedan kvadrat zelenila nije oduzet ovim projektom, već dapače stvorile su se dodatne zelene površine konceptom ozelenjenih krovova i terasa s kojih će građani moći ispijajući svoje omiljeno piće gledati zalaske sunca i uživati u zelenilu., ističu iz Udruge Mali Stradun..

 

Istaknuli su i kako se nadaju da će vrativši građane na Mali Stradun rasteretiti preopterećenu povijesnu jezgru.

 

Naglasili su da je rezultate natječaja, projekt i njegove faze gradnje potvrdila Hrvatska Komora Arhitekata, kao vrhovna mjerodavna institucija za sve projekte ove vrste u državi. Gradsko vijeće je također jednoglasno usvojilo Program ovog natječaja koji i predviđa fleksibilnost faza kako bi one u naravi bile i provedive. Arhitektonsko-urbanistički koncept  proizlazi iz specifičnosti lokacije i projektnog zadatka, te naravno iz smjernica koje se temelje na postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, ističu iz Udruge Mali Stradun.

 

Kazali su i kako se kroz ovaj koncept faza vodilo računa o vlasničkim cjelinama te uz dodatnu artikulaciju cjelokupnog prostora konstruktivnim cjelinama kojom su se one znatno reducirale i učinile logičnim i provedivim cjelinama od kojih svaka predstavlja investiciju od preko 10 milijuna kuna i zamjetno povećanje kvalitete ponude Malog Straduna u koji će se u konačnici uložiti preko 100 milijuna kuna što ovo čini jednim od kapitalnih projekta od javnog interesa u Dubrovniku novijeg doba.

 

Video projekciju pogledajte OVDJE.

 

Investitori su nam dostavili i upućene zahtjeve nadležnom gradskom odjelu za izdavanje dozvola, a o kojima će se raspravljati sutra na zakazanom sastanku u gradskoj upravi... 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji