PREGLED TJEDNA: Grad Dubrovnik nabavlja opremu za civilnu zaštitu, stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.1°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
PREGLED TJEDNA: Grad Dubrovnik nabavlja opremu za civilnu zaštitu, stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra
11.06.2021 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Grad Dubrovnik nabavlja opremu za civilnu zaštitu, stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Projekt E-CITIJENS - Grad Dubrovnik nabavlja opremu za civilnu zaštitu

1623140669.jpg

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je set za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje za potrebe civilne zaštite. Vrijedna oprema nabavlja se u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa.                                

 

Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o.,  potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije.

 

Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

 

Projekt E-CITIJENS osigurava civilnoj zaštiti i obalnoj straži učinkovite alate za predviđanje geofizičkih čimbenika i njihovih svojstava koji utječu na ljude, radi što bolje koordinacije hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje komunikacije između institucija i građanstva uz korištenje informacija građana za integraciju podataka kod upravljanja u hitnim slučajevima.

 

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

 

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

 

"Financed by the Italy-Croatia Cross-Border Cooperation Programme2014-2020 under the European Regional Development Fund”.

 

Gradonačelnik se sastao s ravnateljicama škola i vrtića

1623185831.jpg

Nakon ponovnog preuzimanja dužnosti, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić održali su sastanak s ravnateljicama osnovnih škola i dječjih vrtića s područja Grada Dubrovnika.

 

Ravnateljice su izvijestile gradonačelnika Frankovića o protekloj školskoj i pedagoškoj godini,  uspješno provedenoj prilagodbi svim COVID mjerama, kao i o broju do sad cijepljenih djelatnika.

 

Gradonačelnik je ovom prigodom kazao kako su u novom mandatu istaknuti prioriteti u podizanju standarda osnovnog školstva i predškolskog obrazovanja, a to su početak gradnje Osnovne škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake, energetska obnova i dogradnja OŠ Mokošica, kao i rekonstrukcija vrtića Pčelica, čemu će prethoditi vrlo važan infrastrukturni zahvat - izgradnja ceste Tamarić, potom energetska obnova OŠ Marina Držića i to dijela Škole s posebnim programom te izgradnja sportske dvorane za OŠ Antuna Masle u Orašcu.

 

Radovi na rekonstrukciji postojeće zgrade OŠ Marina Getaldića te izgradnja i adaptacija zgrade u Ulici Ilije Sarake očekuju se do kraja ove godine, čime će se steći uvjeti za organizaciju nastave za više od 300 učenika ove škole u potpunosti u staroj gradskoj jezgri.

 

''Nakon što se iznađu potrebna sredstva putem EU fondova za OŠ Mokošica, a nakon što dobijemo građevinsku dozvolu za navedenu školu, započet ćemo s njezinom dogradnjom, što bi trebalo biti najdalje do kraja 2022. godine. S obzirom da je za izgradnju dvorane OŠ Orašac pripremljena sva dokumentacija i ishođena građevinska dozvola sve je spremno za EU natječaj te ćemo se na isti prijaviti čim bude otvoren i time započeti i ovu u investiciju'', kazao je gradonačelnik Mato Franković.

 

Što se tiče dječjih vrtića, pri kraju je podjela vrtića na dvije ustanove i očekuje se da će do kraja mjeseca stići potrebna suglasnost Županije, s obzirom da su se uskladili sa svim upućenim zahtjevima. U nadolazećem periodu planira se nastaviti s daljnjim ulaganjima u dječje vrtiće.

 

''Gotovo sve glavne zgrade su energetski obnovljene, potrebno je još osigurati adekvatne uvijete na Osojniku te je zbog nedostatka prostora potrebno žurno riješiti  zgradu HEP-a u Gružu, čime bi se riješio problem nedostatka vrtićkih mjesta na području užeg dijela grada'', naglasio je također gradonačelnik Franković.

 

Na kraju je zahvalio ravnateljicama na uistinu velikom trudu i uspješno odrađenom dosadašnjem razdoblju u kojem su sve škole i vrtići uspješno odgovorili na sve izazove i teške uvjete COVID krize. Još jednom je apelirao na potrebu da se što veći broj djelatnika u vrtićima i školama cijepi.

 

Kaznena prijava za uništavanje javne imovine

1623149722.jpg

S ciljem zaštite gradske imovine Grad Dubrovnik podnijet će kaznenu prijavu protiv dvije muške osobe zbog oštećenja gradske imovine. Kako je zabilježeno na nadzornim kamerama, dana 4. lipnja 2021. godine, u vremenu 00:05 do 00:30 sati uporabom podesnog alata uklonjen je dio nove ograde koja je sastavni dio Šetnice Nika i Meda Pucića.

 

Odsjek za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika pokrenut će odgovarajući prekršajni postupak, a s obzirom na počinjeno kazneno djelo "Oštećenje tuđe stvari", podnijet će se i kaznena prijava s ciljem adekvatne zaštite gradske imovine.

 

Micanjem dijela ograde ujedno su dovedeni u opasnost prolaznici, osobito djeca, jer bespravno izgrađeni skalini, koji tu ranije nisu postojali, vode na neograđeni i neosigurani dio stijene.

 

Gradonačelnik Franković primio redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović

1623247487.jpg

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić primili su danas filmsku redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović i Graciju Filipović, glavnu glumicu te koautoricu u redateljičinom debitantskom dugometražnom igranom filmu „Murina“.

 

Povod prijema je uvrštenje filma „Murina“ u program „15 dana autora“ (Quinzaine des réalisateurs) Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja. Ovaj program prvi put je održan 1969., a svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

 

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić uputili su mladim Dubrovkinjama, redateljici i glumici, čestitke na ovom iznimnom uspjehu jer je festival u Cannesu najprestižniji i najveći svjetski filmski festival koji garantira veliku vidljivost filmovima koji su izabrani i prikazani u službenoj selekciji.

 

Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, U plavetnilo. Film je sniman na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Glavne uloge uz Graciju Filipović nose  Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis, a u autorskom timu još je jedan mladi dubrovački filmski umjetnik, montažer Vladimir Gojun.

 

Grad spreman za doček prvog ovogodišnjeg cruisera

1623315047.jpg

Prvi ovogodišnji cruiser, MSC-ova Orchestra, stiže u Luku Gruž ovog petka, 11. lipnja. Grad Dubrovnik tim je povodom na operativnom koordinacijskom sastanku, kojeg je vodila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, okupio sve nadležne službe - od komunalnog i prometnog redarstva, Sanitata, Turističke zajednica grada Dubrovnika, Luke Dubrovnik do Lučke uprave Dubrovnik, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i Postaje prometne policije Dubrovnik.

 

Njihovi predstavnici izvijestili su kako je sve spremno za prihvat gostiju s cruisera. Svatko je sa svoje strane odradio pripremne radnje i u koordinaciji s ostalim službama organizirani su za novu sezonu cruise ticanja kako bi, nakon više od godine dana pauze, krenula i nastavila se po ranije uspostavljenim pravilima i sukladno projektu Respect the City.

 

Grad Dubrovnik u prethodnom je razdoblju provodio aktivnosti i bio u stalnom kontaktu s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije te u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, a s ciljem reaktivacije ove grane turizma.

 

Gradonačelnik Mato Franković još je ranije zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu Uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke, kontinuiranim zajedničkim radom postignuti su dogovori te definirani uvjeti i protokoli kao preduvjet za uvrštavanje Dubrovnika u program kružnih putovanja.

 

Same brodarske kompanije propisale su i posebne protokole za svoje goste prilikom dolaska u destinaciju, a brodovi su ograničili kapacitete na oko 50 posto.

 

Sastanak pred konstituirajuću sjednicu novog Gradskog vijeća

1623317461.jpg

Kako bi se Gradsko vijeće Grada Dubrovnika konstituiralo bez tehničkih poteškoća, u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika održan je danas sastanak predstavnika svih izabranih stranaka i nezavisnih lista.

 

Na samom početku pozdravio ih je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je naglasio kako od vijećnika očekuje ozbiljnost, odgovornost i konstruktivnu raspravu, nakon čega je nastavljen radni dio sastanka, kojeg je vodila pročelnica Službe Gradskog vijeća Nada Medović.

 

Ovom su prigodom vijećnici upoznati s načinom kandidiranja za Mandatni odbor i Odbor za imenovanja, načinom kandidiranja za predsjednika Gradskog vijeća, kao i drugim pravnim pitanjima vezanima uz konstituirajuću sjednicu, koja je zakazana za 15. lipnja 2021. godine.

 

Ovo će biti 8. saziv Vijeća Grada Dubrovnika od samostalnosti Hrvatske, a u ovom je smanjen broj vijećnika koji sada iznosi 21.

 

Stigao prvi ovogodišnji cruiser MSC Orchestra

1623404582.jpg

Prvi ovogodišnji cruiser, MSC-ova Orchestra, stigao je u ranim jutarnjim satima u Luku Gruž. Ticanje ovog cruisera označilo je povratak Grada Dubrovnika u programe kružnih putovanja nakon 15 mjeseci obustave zbog zdravstvene krize prouzrokovane virusom COVID-19.

 

Orchestra će u gruškoj luci ostati do popodnevnih sati, a gosti će posjetiti Grad pod posebnim epidemiološkim uvjetima. Naime, brodarske kompanije među kojima je i MSC, propisale su protokole za svoje goste, osoblje, ali i vodiče i vozače s kojima surađuju prilikom dolaska u destinaciju. Kako bi se omogućila kvalitetna implementacija mjera, brodovi su ograničili kapacitete na oko 50 posto tako da Orchestra trenutno broji oko 1200 putnika.

 

Uz obvezno testiranje na koronavirus prije ukrcaja i tijekom putovanja, kako bi se minimalizirao rizik od infekcije, gostima nije dozvoljen samostalan transfer i obilazak lokacije. Dubrovnik će danas obići u organiziranim, tzv. „bubble“ grupama, poštujući pritom mjere brodarske kompanije i one Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

 

Ovom prigodom, ravnatelj Lučke uprave Blaž Pezo rekao je kako je dolazak cruisera dobar putokaz svim ostalim lukama u Hrvatskoj da napokon krene cruise sezona.

 

- Ovo je signal i drugim kompanijama da više nema nikakvih prepreka za njihov siguran dolazak i boravak u našem Gradu, ali i državi. U najavi imamo 153 ticanja, ali ta se situacija mijenja iz dana u dan, taj proces je živ. Kompanije mijenjaju svoje itinerere i pokušavaju maksimalno izvući iz ove sezone. Očekujemo do kraja godine dosta izmjena i novih dolazaka. Sve ovisi o emitivnim tržištima i potražnji za ovim vidom turizma – istaknuo je ravnatelj Pezo.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u prethodnom je razdoblju provodio aktivnosti i bio u stalnom kontaktu s predstavnicima CLIA-e, krovnog udruženja cruise industrije te u koordinaciji s nadležnim ministarstvima, a s ciljem reaktivacije ove grane turizma. Gradonačelnik Mato Franković još je ranije zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu Uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji