PREGLED TJEDNA: Grad nabavlja udžbenike i radne materijale za osnovnoškolce, pokreće se javna rasprava UPU-a braniteljskog naselja na Nuncijati
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.3°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 12°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,969300
GBP
GBP
0,854000
USD
USD
1,063800
PREGLED TJEDNA: Grad nabavlja udžbenike i radne materijale za osnovnoškolce, pokreće se javna rasprava UPU-a braniteljskog naselja na Nuncijati
18.07.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Grad nabavlja udžbenike i radne materijale za osnovnoškolce, pokreće se javna rasprava UPU-a braniteljskog naselja na Nuncijati

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Grad nabavlja udžbenike i radne materijale za osnovnoškolce

1594633345.jpg

Nakon što je prošle godine financiranje udžbenika za sve učenike osnovnih škola preuzelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a što je radnije financirao Grad, i ove će godine Grad Dubrovnik za učenike čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada osigurati besplatne obrazovne materijale poput radnih bilježnica, tehničkih kutija i likovnih mapa. Na ovaj način i u uvjetima otežanog poslovanja Grad Dubrovnik financijski olakšava roditeljima pripremu za početak nove školske godine.

 

Grad je tako pokrenuo otvorene postupke javne nabave za nabavku udžbenika te za nabavku radnih materijala za osnovne škole na području grada Dubrovnika. Po okončanju postupka udžbenici i obrazovni materijali bit će isporučeni školama, a učenici će u tjednu prije početka nastave biti pozvani osobno iz preuzeti.

 

Pravo na obrazovne materijale ostvaruju učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole čiji roditelji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika, što je regulirano Pravilnikom o financiranju obrazovnih materijala. Ove troškove financira Grad Dubrovnik, a Grad u ime škola provodi postupak javne nabave. Nabava je procijenjena na 1.330.000,00 kuna (bez PDV-a).

 

Grad Dubrovnik u ime škola provodi i postupak javne nabave za udžbenike za učenike od 1. do 8. razreda, a ove troškove, procijenjene na 1.520.000,00 kuna (bez PDV-a), snosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima.

 

Pokreće se javna rasprava UPU-a braniteljskog naselja na Nuncijati čijim usvajanjem se uklanja posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima

1594727897.jpg

Grad Dubrovnik, putem nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša pokreće ponovnu Javnu raspravu o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati.

 

Nakon provođenja javne rasprave, izrade izvješća i utvrđivanja konačnog prijedloga plana, isti će se uputiti na suglasnost Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja dok će se HIA u paralelnom postupku uputiti UNESCO-u na ishođenje pozitivnog mišljenja, a nakon zaprimanja istih, UPU će se dostaviti Gradskom vijeću na raspravu i donošenje. Usvajanjem UPU-a uklonit će se i posljednja prepreka za dodjelu zemljišta braniteljima.

 

Podsjetimo, nakon utvrđivanja obuhvata „buffer“ zone od strane UNESCO-a u lipnju 2018. godine,  stvoreni su preduvjeti za izradu stručnih smjernica i nastavak postupka izrade UPU-a. Provedeno je više stručnih analiza te je održan niz radnih sastanaka s Ministarstvom kulture na temelju kojih je izrađena nova koncepcija prijedloga plana za javnu raspravu.

 

U studenom 2019. godine usvojene su Izmjene i dopune GUP-a kojima je na području Nuncijate ucrtana nova trasa spojne ceste-priključak gradskog naselja Nuncijata na D8, radi poboljšanja infrastrukturnih, posebno prometnih rješenja te stvaranja preduvjeta za realizaciju stambenog naselja za branitelje. Nova cesta u potpunosti prolazi trasom preko zemljišta u gradskom vlasništvu čime za razliku od stare trase neće biti potrebno izvlaštenje, a ista je preduvjet početku gradnje. Također je izmješten priključak i skraćena trasa spojne ceste s istočne strane koja tvori zadovoljavajući sustav prometa unutar naselja. Za zahvate unutar obuhvata plana i pristupnu prometnicu u međuvremenu je izrađena i Studija procjene utjecaja na dobro Svjetske baštine (HIA).

 

Važno je također naglasiti kako će grad Dubrovnik izraditi jedinstveni projekt za gradnju građevina unutar obuhvata Plana kojim će se osigurati usklađeni vizualni identitet građevina i jedinstveno krajobrazno uređenje pojedinih cjelina, a ujedno ubrzati i olakšati postupak ishođenja pojedinačnih akata za gradnju i cjelokupni proces stambenog zabrinjavanja branitelja.

 

Detalji o postupku javne rasprave i datumu održavanja javnog uvida dostupni su na web stranici nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

 

Obavijest o Ponovnoj javnoj raspravi o Prijedlogu UPU-a stambenog naselja za branitelje na Nuncijati

 

Libertasu odobreno produljene ugovora i novi postupak javne nabave 11 autobusa financiranih EU sredstvima

1594814168.jpg

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) odobrila je zahtjev tvrtke Libertas Dubrovnik za produljenjem trajanja provedbe projekta nabavke 11 novih autobusa za gradski prijevoz, što uključuje i pokretanje novog postupka javne nabave, a nakon što je spriječen pokušaj poljske tvrtke Solaris Bus&Coach da Libertasu isporuči autobuse koji nisu bili u skladu s ugovorenim propozicijama.

 

 

Nakon detaljne analize upućenog zahtjeva SAFU je donio odluku o produljenju provedbe projekta za 14 mjeseci, odnosno do 30. rujna 2021. godine te će se nastavno na navedenu odluku potpisati Dodatak ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava.

 

Podsjetimo, gradska tvrtka Libertas Dubrovnik putem bankovne garancije naplatila je bankovna jamstva od tvrtke Solaris Bus&Coach u iznosu od 1,7 milijuna kuna, a zbog neispunjenja ugovornih obveza u postupku isporuke novih autobusa za javni gradski prijevoz financiranih sredstvima EU fondova. Tim činom Libertas je zaštićen od financijske štete koja bi nastala da su autobusi preuzeti, a koja se kretala do čak 4,5 milijuna kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji