umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.0°C
Vrijeme za 04.12.2020.
04.12.2020. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,960985
GBP
GBP
8,344711
USD
USD
6,197009
EUR
EUR
7,543619
PREGLED TJEDNA: Obnovljeno dječje igralište u Uvali Lapad, krenuli radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Mokošice, Štikovice i Zatona
09.05.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Obnovljeno dječje igralište u Uvali Lapad, krenuli radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Mokošice, Štikovice i Zatona

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Obnovljeno dječje igralište u Uvali Lapad

1588676216.jpg

Završeni su radovi na obnovi i uređenju dječjeg igrališta na Šetalištu kralja Zvonimira u Uvali Lapad.

 

Radovi izvedeni na dječjem igralištu uključivali su uklanjanje starih i oštećenih te postavljanje novih sprava - klackalice s oprugama, njihalice, ljuljački i vrtuljka. Sanacija i uređenje igrališta za naše najmlađe sugrađane obuhvatilo je i ugradnju novih betonskih temelja s gumenom anti-stres podlogom koja je zamijenila dotrajalu, neupotrebljivu podlogu, kao i popravak višenamjenske sprave s toboganom. Prebojani su zidovi, uklonjeni su oštećeni betonski rubnjaci te je postavljen u sustav video nadzora s tri kamere. Preostalo je još postaviti tri od ukupno četiri rasvjetna stupa s LED rasvjetom, a što se se izvesti u nekoliko narednih dana.

 

Ukupan iznos obnove i uređenja dječjeg igrališta iznosi 262.446.29 kuna (+ PDV), a prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, radove je izvela tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač na poslovima održavanja dječjih i sportskih igrališta.

 

Grad Dubrovnik korisnicima igrališta, roditeljima i djeci, upućuje preporuku da se i dalje pridržavaju važećih općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poglavito onih koje se odnose na osobnu higijenu i održavanje socijalne distance.

 

Saniran i moderniziran glavni vodoopskrbni čvor na Domu zdravlja

1588684137.jpg

U vikend akciji Vodovod Dubrovnik rekonstruirao je dotrajali glavni vodoopskrbni čvor na Domu zdravlja.

 

Radovi na raskrižju kod Doma zdravlja nastavak su aktivnosti Vodovoda na rekonstrukciji i modernizaciji vodoopskrbne mreže. Izmjenom zasuna omogućena je veća fleksibilnost u mreži tijekom popravka kvarova. –„To znači da sada više neće biti potrebno zatvarati vodu na širem području u slučaju kvara, već će se to moći napraviti puno selektivnije, pa će tako tek manji broj naših sugrađana morati ostati bez opskrbe pitkom vodom za vrijeme trajanja radova“, rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako je bila riječ o iznimno zahtjevnom pothvatu zbog kojeg je trebalo i zaustaviti prometovanje vozila sa Splitskog puta prema Lapadu.

 

Raskrižje na Domu zdravlja jedno je od najprometnijih u gradu. Stoga je Vodovod Dubrovnik s izvođenjem građevinskog dijela radova krenuo u nedjelju u 5 sati ujutro kako bi ometanje života stanovnika Dubrovnika sveli na najmanju moguću mjeru.

 

Na mjestu sanacije trenutno se nalaze čelične ploče koje omogućavaju da vozila neometano prometuju tim raskrižjem dok betonsko okno koje je izrađeno prilikom ovih radova postigne zadovoljavajuću nosivost. Nakon što se taj proces dovrši preostaje ukloniti ploče i nanijeti novi sloj asfalta, što se očekuje kroz dvadesetak dana, a čime će ova investicija u potpunosti biti dovršena.

 

REAKCIJA GRADA DUBROVNIKA NA OBJAVE O RADOVIMA U ULICI KARDINALA STEPINCA Laži i obmane u javnom prostoru

1588767009 (1).jpg

S obzirom da je tijekom jučerašnjeg dana u javnom medijskom prostoru izneseno niz neistina o radovima koje Grad Dubrovnik izvodi u Ulici kardinala Stepinca, a isti su i zlonamjerno uspoređeni s radovima u Zagrebačkoj ulici, zbog interesa javnosti ovim putem želimo istaknuti kako se svi radovi u Ulici kardinala Stepinca za koje je potrebna građevinska dozvola izvode u skladu s pravomoćnom građevinskom dozvolom. Radovi koji nisu obuhvaćeni građevinskom dozvolom, a koji se na lokaciji izvode, izvode se sukladno Pravilniku o održavanju cesta i Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima.

 

Građevinska dozvola izdana je za izgradnju kolektora otpadnih voda, dok za prometno rješenje nije potrebna građevinska dozvola, budući se nije radilo o novom prometnom rješenju nego o poboljšanju postojećeg prometnog režima. Ti radovi izvode se sukladno Pravilniku o održavanju cesta, članak 42., koji jasno kaže da je izvanrednim održavanjem cesta temeljni cilj dugotrajnije uređenje i poboljšanje pojedinih dijelova.

 

Ujedno, pojavljuju se usporedbe s izvođenjem radova izgradnje kolektora oborinske odvodnje u Zagrebačkoj ulici, za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. O tome je već pisalo više neovisnih dubrovačkih i nacionalnih medija koji su jasno iznijeli činjenice kako građevinska dozvola u vrijeme izvođenja radova u Zagrebačkoj ulici nije postojala, a što je nedvojbeno utvrđeno i rješenjem građevinske inspekcije. Stoga se postavlja pitanje zbog čega ili koga se u javnom prostoru izgovaraju neistine i obmane koje su lako dokazive.

 

Ova gradska uprava će bez obzira ne pokušaj zaustavljanja investicija koje podižu kvalitetu života naših sugrađana i dalje, sukladno zakonskim aktima, provoditi projekte čiji se rezultati već danas jasno vide.

 

Odana počast poginulim putnicima broda "Aurora"

1588840408.jpg

U luci Gruž obilježena je jedna od najvećih pomorskih tragedija u novijoj povijesti Dubrovnika, kada je prije 28 godina u sudaru broda „Aurora“ i „Ilirija“ živote izgubilo desetoro putnika, među njima i troje maloljetne djece.

 

Polaganjem buketa bijelih ruža u more tragično stradalim civilima počast su odali dubrovački gradonačelnik Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te gospođa Luce Popović, tadašnja djelatnica Crvenog križa.

 

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako se događaja iz prošlosti, osobito ovakvih loših i teških, uvijek trebamo prisjećati, kako bismo znali cijeniti ono što imamo sada, mir i slobodu.

U nesreći su poginuli: Lucija Mandun, Mato Letunić, Luce Letunić, Senka Kralj, Romano Kralj (8), Andrea Banović (3), Nikolina Banović (1,5), Jele Bogišić, Šima Grbešić i Nikola Bulum.

 

 

Nova potvrda ispravnosti postupanja Grada Dubrovnika s nelegalno postavljenim bankomatima

1588848380.jpg

Još jednom pokazala se zakonska ispravnost postupanja Grada Dubrovnika pri provedbi Odluke o komunalnom redu u postupku uklanjanja bankomata postavljenih unutar zaštićene povijesne jezgre bez valjanih odobrenja. Rješavajući po tužbenom zahtjevu tužitelja tvrtke Auro Domus d.o.o., Upravni sud u Splitu isti je odbio kao neosnovan.

 

Naime, tužitelj je u ovom upravnom sporu podnio tužbeni zahtjev protiv Dubrovačko-neretvanske županije, Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša, tijela koje je rješavajući u redovnom upravnom postupku 19. prosinca 2019. odbilo tužiteljevu žalbu na rješenje o uklanjanju Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika iz srpnja iste godine. 

 

Vlasnik bankomata je potom tužbom Upravnom sudu u Splitu tražio poništenje rješenja navedenog županijskog odjela. No, Upravni sud u Splitu potvrdio je ispravnost postupanja Grada Dubrovnika i presudio odbacivši tužiteljev zahtjev kao neosnovan. U obrazloženju još nepravomoćne presude od 28. travnja 2020. godine navodi se da rješenjem kojim je tužitelju naloženo uklanjanje bankomata postavljenog bez potrebnog odobrenja nadležnog tijela nije povrijeđen zakon na štetu tužitelja. Napominju i da je rješenjem Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 30. listopada 2019. već odbijen prijedlog za obustavom izvršenja Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik 8/2019), a kojom je Grad Dubrovnik propisao zabranu postavljanja bankomata i drugih uređaja u otvore na zgradama u povijesnoj jezgri.

 

Izvornim, prvostupanjskim, rješenjem gradskog komunalnog odjela utvrđeno je kako je tužitelj na otvoru zgrade kod kbr. 8. u ulici Prijeko postavio bankomat bez suglasnosti ili odobrenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, odnosno Konzervatorskog, odjela u Dubrovniku te mu je naređeno da bankomat u roku od 30 dana ukloni. Kako žalba ne odgađa izvršenje rješenja, a u slučaju neizvršavanja pristupa izricanju novčanih kazni, tuženik je sporni bankomat i uklonio.

 

Podsjetimo, donošenjem navedene Odluke o komunalnom redu Dubrovnik je postao prvi hrvatski grad koji je svojim aktima uredio pitanje postavljanja bankomata te jedini hrvatski grad koji je uspio zaštititi spomeničku baštinu. Provedba Odluke o komunalnom redu pokazala je izvrsne rezultate te su iz povijesne jezgre uklonjeni svi nelegalno postavljeni bankomati, njih ukupno 24.

 

Krenuli radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje Mokošice, Štikovice i Zatona

1588856369.jpg

Započeli su radovi Vodovoda Dubrovnik na gradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. 

 

Ovom, 44 milijuna kuna vrijednom, investicijom izgradit će se sustavi vodoopskrbe u Štikovici, zatim na potezu od crpne stanice Palata 2 do crpne stanice Štikovica i vodospreme Vrbica, u Malom Zatonu te staroj Mokošici, gdje su radovi i započeli. Gradilište su danas obišli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu predsjednika Uprave Vodovoda Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića.

 

Gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo što su radovi krenuli upravo iz Mokošice i naglasio kako je ovo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za ovo gradsko područje. Gradonačelnik je pojasnio kako se projekt trenutno financira kreditnim sredstvima, ali se očekuje refinanciranje kroz Europska sredstva. -„Sigurno je da će se ovi radovi refinancirati iz fondova Europske unije, s obzirom da su Grad Dubrovnik i Vodovod Dubrovnik završili postupak prijave na Aglomeraciju i sada očekujemo konačno zeleno svjetlo od Europske komisije, Hrvatskih voda i Vlade RH, odnosno resornog Ministarstva zaštite okoliša“, zaključio je.

 

Više detalja o financiranju te tijeku projekta iznio je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić: „Od ovih 44 milijuna, nekih 75% je Vodovod prijavio na Aglomeraciju Dubrovnik i planiramo iste povući, odnosno nekih 11 milijuna koji se odnose na područje Štikovice i Malog Zatona ne možemo prijaviti na Aglomeraciju jer gravitiraju području Orašca i njih će Vodovod platiti vlastitim sredstvima.“ Matušić je dodao kako će se na području stare Mokošice izgraditi oko 3,5 kilometra novih cjevovoda odvodnje i 2,5 kilometra cjevovoda vodoopskrbe.

 

Rok za dovršetak svih radova je 30 mjeseci, a u sklopu ove investicije ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe, uz preko 100 kućnih priključaka. Što se tiče mreže odvodnje bit će izgrađeni sustavi odvodnje u staroj Mokošici, Štikovici i Malom Zatonu u ukupnoj dužini od preko 7 kilometara uz gradnju preko 150 kućnih priključaka.

 

Škole i vrtići opremljeni i spremni za rad

1588933400.jpg

Grad Dubrovnik osigurao je sredstva za nabavku potrebne opreme i dezinficijenasa za dubrovačke osnovne škole i vrtiće, koji idući tjedan ponovno otvaraju svoja vrata. Ususret početku rada gradonačelnik Mato Franković susreo se s ravnateljicama škola i vrtića koje su izvijestile da je sve spremno i da će potpuno opremljeni dočekati djecu u ponedjeljak.

 

Škole i dječji vrtići još su prošlog tjedna naručili dezinficijense, kao što su tapiti za dezinfekciju obuće i aparati za dezinfekciju ruku  te ostalu opremu i sredstva koja su im neophodna za početak rada, a  sukladno preporukama HZJZ-a.

 

Gradonačelnik je istaknuo da je, unatoč ograničenim financijskim sredstvima, Grad i dalje na raspolaganju i spreman osigurati kupnju svega što je potrebno za sigurno odvijanje nastave i boravak djece u vrtićima.

 

Podsjetimo, sukladno zaprimljenim prijavama, u ponedjeljak na području Grada u školu kreću 34 učenika od prvog do četvrtog razreda i 120 djece u dječje vrtiće.

 

Volonteri gradskog Crvenog križa na prijemu kod gradonačelnika

1588940878.jpg

Na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji se tradicionalno obilježava 8. svibnja, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Živka Šimunovića i njegovu zamjenicu Katiju Damjanović te troje volontera – Jadranku Zlošilo, Amira Brkića i Bruna Tomovića.

 

Ravnatelj GDCK Dubrovnik Živko Šimunović prvenstveno je zahvalio svim volonterima na izraženoj humanosti i solidarnosti istaknuvši da volonteri mijenjaju svijet, što je ujedno i moto ovogodišnjeg Dana Crvenog križa. Uputio je i zahvalu Gradu Dubrovniku na podršci koju kontinuirano iskazuje njihovim  projektima.

 

Naime, Crveni križ Dubrovnik u ovoj je kriznoj situaciji preuzeo obvezu opskrbe namirnicama stanovnika starije životne dobi i ugroženih skupina uz financijsku pomoć Grada Dubrovnika. Od početka krize 17. ožujka, 25 volontera Crvenog križa te njih još 20 u pričuvi odradili su 1600 sati i prešli 7.000 kilometara. U tom periodu podijelili su ukupno 1728 paketa pomoći za 664 korisnika. Na hranu i higijenske potrepštine otpada 1042 paketa, dok je paketa s lijekovima i drugim pomagalima bilo 686. Zaprimljeno je ukupno 1700 poziva, a na uspostavljeni telefon za pomoć rizičnim skupinama volonteri su primili 250 poziva, uglavnom starijih i usamljenih sugrađana. Što je najvažnije, istaknuo je ravnatelj Šimunović, iako su se izlagali zdravstvenoj ugrozi pomažući drugima, nitko od volontera nije zaražen.

 

Gradonačelnik Franković i pročelnik Brčić saslušali su iskustva volontera u radu u ovim izvanrednim okolnostima. Zahvalili su im na predanosti i požrtvovnosti koju su iskazali istaknuvši pritom i iznimnu angažiranost svih žurnih služni pri borbi u suzbijanju pandemije.

 

Čuvajmo dječja i sportska igrališta!

1588945293.jpg

Kako bi se spriječio svaki pokušaj vandalizma na javnim površinama namijenim sportu i rekreaciji, sva dječja i sportaška igrališta na gradskom području opremljena su aktivnim sustavom videonadzora.

 

Nakon više dojava zaprimljenih posljednjih dana nadležni Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu pristupio je pregledu snimki na novoobnovljenom dječjem igralištu na Šetalištu kralja Zvonimira u Uvali Lapad, a kojim je u nekoliko navrata utvrđeno okupljanje više skupina mlađih osoba koje su se u večernjim i noćnim satima na neprikladan način koristili spravama namijenjenim za igru djece.

 

Iako na igralištu nisu zabilježena funkcionalna oštećenja, dječja igrališta i sprave postavljene na njima namijenjena su našim najmlađim sugrađanima za razonodu i aktivno provođenje vremena, a nikako nisu namijenjena mlađim ni odraslim osobama.   

 

Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže značajna sredstva u održavanje i rekonstrukciju postojećih sadržaja za sport i rekreaciju te gradnju novih, a igralište u Uvali Lapad posljednje je koje je temeljito obnovljeno na zadovoljstvo mnogih korisnika - roditelja i njihove djece. 

 

Čuvajmo naše javne prostore i koristimo ih bez da ih uništavamo!

 

Počelo postavljanje brana u moru na kupalištima

1588949370.jpg

S približavanjem sezone kupanja počelo je i postavljanje psiholoških brana u moru na 30 plaža i kupališta na području Grada Dubrovnika, koje nisu pod koncesijama. Postavlja ih Ronilački klub Dubrovnik, kao ugovorni izvršitelj usluge koja uključuje i održavanje i skidanja psiholoških brana te redoviti pregled njihovog stanja.

 

Grad Dubrovnik svake godine ulaže znatna sredstva u održavanje i nabavu novih brana kako bi se korisnici kupališta osjećali što sigurnije, a pozivaju se građani ukoliko uoče da je došlo do njihovih oštećenja o tome obavijeste nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more.

 

S obzirom da su psihološke brane isključivo vlasništvo Grada Dubrovnika, nitko osim ugovornog izvršitelja usluge nije ih ovlašten pomicati ili mijenjati opseg zaštićenog područja te se ujedno moli građane da bilo kakve intervencije neovlaštenih trećih osoba prijave nadležnom upravnom odjelu.

 

Ovaj tjedan krenulo se i sa sezonskim uređenjem plaža. Zbog ograničenih financijskih sredstava radovi će biti reducirani, ali će se kupališta privesti svrsi na optimalan način, uzimajući u obzir činjenicu da su proteklu zimu zabilježena velika oštećenja pod orkanskim udarima valova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji