PREGLED TJEDNA: Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa, nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.5°C
Vrijeme za 22.05.2022.
22.05.2022. Danas
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 23.05.2022.
23.05.2022. Pon
Max. 22°C Min. 17°C
Vrijeme za 24.05.2022.
24.05.2022. Uto
Max. 24°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,319864
GBP
GBP
8,881136
USD
USD
7,116650
EUR
EUR
7,536532
PREGLED TJEDNA: Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa, nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate
14.05.2022 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa, nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Usvojen UPU stambenog naselja za branitelje na Nuncijati, ispunjen posljednji preduvjet za dodjelu zemljišta

1652104971.jpeg

Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati usvojena je većinom glasova na 11. sjednici Gradskog vijeća.

 

Tim činom stekli su se svi nužni preduvjeti za pokretanje postupka dodjele zemljišta braniteljima koji su prethodno to pravo stekli, a sukladno odlukama Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i sukladno pravu na stambeno zbrinjavanje izdanom od strane Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.

 

Gradonačelnik Mato Franković uvodno je podsjetio da su za UPU braniteljskog naselja na Nuncijati ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, dok je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dala svoju suglasnost da se plan uputi Gradskom vijeću na raspravu i donošenje prije ishođenja mišljenja Centra za svjetsku baštinu UNESCO-a na Studiju procjene utjecaja na dobro Svjetsko kulturne baštine (HIA).

 

Gradonačelnik je rekao i da su branitelji - hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja predugo čekali na nešto što su svojom žrtvom i hrabrošću zaslužili i na što su odavno stekli pravo. –„Današnjim usvajanjem napravili smo jedan veliki korak naprijed prema ispunjavanju zasluženih prava branitelja“, rekao je. Istaknuo je i na činjenicu kako je Grad Dubrovnik u proteklom petogodišnjem razdoblju stambeno zbrinuo 70 obitelji hrvatskih branitelja.

 

Nakon samog usvajanja UPU-a Nuncijata Grad Dubrovnik će putem svojih službi pokrenuti izradu geodetskih elaborata kojim se izdvajaju dijelovi u vlasništvu Grada te se formiraju nove čestice koje će se dodjeljivati braniteljima te će provesti postupak upisa na katastru i zemljišnoj knjizi. Na osnovu prethodno izrađene projektne dokumentacije Grad će podnijeti zahtjev za ishođenje dozvola za izgradnju ceste s pratećom infrastrukturom prema naselju Nuncijata čiji se početak izgradnje očekuje na proljeće iduće godine.


Grad će braniteljima ponuditi i mogućnost da građevinske dozvole za tipske objekte na Nuncijati ishoduju na trošak Grada kako bi im se pomoglo, ali i kako bi se ispunio uvjet jednoobraznosti gradnje na ovom području.

 

Sam postupak dodjele zemljišta braniteljima bit će okončan u idućih nekoliko mjeseci.

 

 

Osnovana ustanova Dom za starije osobe Ragusa

1652174404.jpeg

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika izglasano je osnivanje ustanove socijalne skrbi 'Dom za starije osobe Ragusa', kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Osnivač je Grad Dubrovnik, a ustanova, čija je djelatnost pružanje socijalnih usluga starijim osobama, upravljat će Domom umirovljenika u Gružu i budućim Domom za starije koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik.

 

''Ovom odlukom osnivamo ustanovu i ovo je osnovni preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova. Ovo je samo prvi skalin, a na budućem rebalansu proračuna ćemo osigurati sredstva za opremanje doma, za što će novoosnovana ustanova provesti javnu nabavu'', pojasnio je gradonačelnik Mato Franković na sjednici Gradskog vijeća.

 

Radovi na rekonstrukciji Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne hotelskog tipa, što je prvi novi dom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, trebali bi biti završeni do kraja godine. Rekonstrukcijom i prenamjenom zgrade dobit će se udoban prostor podijeljen na pet etaža, predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice.

 

Dom za starije i nemoćne u Gružu dijelit će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je početkom godine ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena ustanova osigurat će i manje troškove. Novi dom moći će primiti oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju te da će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju kao i društvenim prostorima poput knjižnice.

 

Rekonstrukcijom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

 

 

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika održao sastanak uoči nadolazeće turističke sezone i provedbe aktivnosti europskog projekta E-CITIJENS

1652174652.jpeg

Uoči nadolazeće turističke sezone, u prostorijama JVP Dubrovački vatrogasci danas je održan sastanak stožera civilne zaštite Grada Dubrovnika na temu pripreme, održavanja spremnosti i djelovanja operativnih snaga i žurnih službi u ljetnim mjesecima. Sastanku je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić.

 

Načelnik stožera civilne zaštite Stijepko Krilanović u ovoj je prilici svim sudionicima sastanka predstavio mjere i aktivnosti  u pogledu veće sigurnosti posjetitelja i gostiju, zaštite od požara i pružanja potpore zdravstvenom sustavu u svrhu organizacije punktova za provođenje cijepljenja protiv bolesti COVID–19. Nadalje, načelnik Krilanović osvrnuo se i na potrebu osiguravanja uvjeta (funkcionalnost i spremnost objekata) u slučajevima velikih nesreća ili katastrofa te na ažurnost i uključenost operativnih snaga u kontekstu zbrinjavanja turista u nenadanim okolnostima.

 

Na današnjem sastanku razgovaralo se o dosadašnjim aktivnostima vezanim za europski projekt E-CITIJENS putem kojeg je Grad Dubrovnik nabavio vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite - set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. 

 

Također, prezentirane su i ostale aktivnosti europskog projekta u sklopu kojeg su održane edukacije za građane i djecu na temu izvanrednih situacija odnosno pravovremenog i pravilnog postupanja za vrijeme potresa. Vrijedi spomenuti kako se trenutno u okviru projekta provodi testiranje i analiziranje platforme putem kojeg bi građani koristeći društvene mreže doprinijeli u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji prirodnih i antropogenih ugroza koje bi u konačnici mogle biti od iznimne koristi svim hitnim i žurnim službama.

 

Projekt E-CITIJENS je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

 

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

 

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 €, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 € te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

 

 

Prijem u povodu Tjedna Hrvatskog Crvenog križa

1652189783.jpeg

Gradonačelnik Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik, povodom Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, koji se obilježava od 8. do 15. svibnja svake godine, i Svjetskog dana Crvenog križa, koji se obilježava 8. svibnja.

 

Živko Šimunović, ravnatelj dubrovačkog Crvenog križa izvijestio je o aktivnostima kroz proteklo razdoblje, među kojima je i pomoć za 246 Ukrajinaca koji su izbjegli pred ratnim stradanjima, te pripremama za predstojeću sezonu. Najavio je ponovno aktiviranje spasioca na gradskim plažama, od polovice lipnja, kroz srpanj, kolovoz i drugu polovicu rujna, kao i povratak projekta "Crveni križ u Gradu" u okviru kojeg djelatnici i volonteri Crvenog križa za vrijeme sezone pružaju prvu pomoć na nekoliko punktova u gradu.

 

Ujedno je za iduću godinu najavljeno obilježavanje 145 godina Crvenog križa Dubrovnik, kojim povodom će se tiskati i monografija. Upravo je Dubrovnik, uz Zadar i Zagreb, bio među prvim gradovima na području Hrvatske u kojima su osnovane ove dobrovoljne udruge. 

 

Prijemu su, uz ravnatelja Šimunovića, prisustvovali i djelatnici, volonteri i dobrovoljni darivatelji krvi Drage Raguž, Luce Šalja, Ljuba Siničić i Ante Franković, ujedno predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Grad Dubrovnik nastavlja i dalje sufinancirati rad društva.

 

 

Održana prva radionica Statut i svakodnevica za dubrovačke srednjoškolce

1652190652.jpeg

U okviru programa obilježavanja 750. godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta u Državnom arhivu u Dubrovniku održana je radionica „Statut i svakodnevica“ namijenjena u prvom redu dubrovačkim srednjoškolcima, koji su ispunili čitaonicu dubrovačkog Arhiva do posljednjeg mjesta.

 

Pozivu organizatora – studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku i Državnog arhiva u Dubrovniku, odazvale su se Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković, Dubrovačka privatna gimnazija, Umjetnička škola Luke Sorkočevića i Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik.

 

Uz interakciju s učenicima, studentice Deša Šurković, Marija Milovac i Marija Jozović su primjenu statutarnih odredbi prikazale kroz konkretne primjere iz dubrovačke svakodnevice. Na kraju su svi nazočni mogli pogledati restaurirani primjerak Statuta iz 1437. godine o kojemu je govorio viši arhivist Zoran Perović. Radionicu su vodile docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić sa Sveučilišta u Dubrovniku.

 

U obljetničkoj Godini dubrovačkog statuta još jedna radionica sličnog sadržaja predviđena je i u prosincu.

 

Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku - Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

 

 

Četiri nova pješačka prijelaza u Rijeci dubrovačkoj

1652250998.jpeg

Završeni su radovi uređenja novih pješačkih prijelaza na nerazvrstanoj cesti kroz Rijeku dubrovačku, na četiri lokacije – u Komolcu kod benzinske postaje, u Rožatu kraj autobusne čekaonice, ispod naselja Naš dom i u Mokošici na dijelu ceste od Novog naselja prema Mokošici. Grad Dubrovnik na ovaj je način podigao razinu sigurnosti pješaka prilikom prelaska ceste u ovim gradskim naseljima.

 

Prije iscrtavanja samih pješačkih prijelaza bilo je potrebno izgraditi pripadajuće nogostupe za siguran pristup prijelazima ili napraviti prilagodbe postojećeg, na nekim lokacijama izmjestiti stupove javne rasvjete te postaviti cestovnu signalizaciju. Sve sukladno izrađenom Prometnom elaboratu za označavanje pješačkih prijelaza na ovoj dionici, a koji je prije realizacije upućen Policijskoj upravi na ishođenje prethodne suglasnosti.

 

Ukupna vrijednost označavanja predmetnih pješačkih prijelaza i svih pratećih radova iznosi oko 175.000,00 kuna.

 

 

Uz Dan Dubrovačko-neretvanske županije položeni vijenci za poginule branitelje i civile Domovinskog rata

1652256783.jpeg

U povodu obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezinoga zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kod Spomen križa na groblju Boninovo položili su vijenac u čast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskoga rata.

 

Uz izaslanstvo Grada Dubrovnika, vijence i svijeće za sve nedužno stradale branitelje i civile položili su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo i predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić.

 

Svim žrtvama rata u ovoj su se prigodi poklonili i predstavnici PU dubrovačko-neretvanske te članovi obitelji poginulih i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Svi prisutni zajedničkom molitvom iskazali su pijetet poginulima za vrijeme rata koji je Republici Hrvatskoj osigurao mir, neovisnost i suverenost.

 

 

Gradonačelnik Franković na svečanosti 20. godišnjice od završetka izgradnje mosta dr.Franja Tuđmana

1652276238.jpeg

Svečanost obilježavanja 20. godišnjice od završetka radova na izgradnji mosta dr.Franja Tuđmana održana je danas na sjevernom dijelu dubrovačkog mosta. Obilježavanju je nazočio i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića te predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića.

 

U prigodnom obraćanju prisutnima, gradonačelnik Franković istaknuo je kako je most završen prije 20 godina značajno skratio vrijeme putovanja prema gradu za stanovnike zapadnog dijela grada te značajno rasteretio prometnicu kroz Rijeku dubrovačku i time život stanovnika grada promijenio na bolje.

 

„Izgradnja mosta omogućila je i daljnji razvoj ovog područja, pa je Grad Dubrovnik, nastavljajući raditi na stvaranju novih mogućnosti za svoje građane, upravo ovdje u neposrednoj blizini prije godinu dana napravio spojnu cestu prema Osojniku. To je, osim što je svima koji ovdje već žive približilo grad, odnosno radna mjesta, školu, liječnika, ujedno omogućilo Gradu potencijal za daljnje širenje. Grad koji je s jedne strane omeđen Srđem s druge strane morem u potpunosti je iskoristio urbani prostor Rijeke Dubrovačke postao je oskudan s prostorom za buduće generacije. Izgradnjom ceste života prema Pobrežju i dalje prema gornjim selima omogućuju se našim mladim sugrađanima ali i svima onima koji žele doći živjeti u naš grad nove zone stambenog življenja i uvjeren sam uskoro će se ponovno čuti dječji smjeh iz nekih novih osnovnih škola na Gornjim selima od čega je prošlo više od 50 godina“, istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

Naglasio je da mostovi, uz to što spajaju, time i stvaraju nove, veće i prosperitetnije mogućnosti. Ovom prigodom čestitao je svima koji su radili i vjerovali u realizaciju ovog značajnog projekta.

 

U dijelu svečanosti dodijeljena su i priznanja glavnom projektantu Zlatku Šavoru, predstavniku izvođača Tomislavu Zoviću, predstavniku nadzora projekta Hrvoje Macan i predstavnik investitora projekta Dominiku Brigoviću.

 

 

Gradonačelnik primio korejskog autora romana ''Susret u Dubrovniku''

1652352700.jpeg

Predsjednik Predsjedničkog odbora za knjižničnu i informacijsku politiku Republike Koreje Shin Kinam, u okviru svog posjeta Hrvatskoj, danas se susreo s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem i pročelnicom Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinkom Raguž. Ovaj nekadašnji zastupnik u korejskom parlamentu kroz česte se dolaske upoznao s Hrvatskom i njezinom prošlošću i upravo je tu smjestio radnju svog romana ''Susret u Dubrovniku'', izdanog pod njegovim pseudonimom Young Shin. Nakon što je prije dva dana u Zagrebu predstavljen prijevod knjige na hrvatski jezik, poklonio ju je u ovoj prigodi i dubrovačkom gradonačelniku.

 

Gradonačelnik je zahvalio na tako lijepoj promociji našeg grada, koji je korejskim turistima, posebnima po tome što putuju tijekom cijele godine, jedna od omiljenih destinacija. Nakon dvije pandemijske godine gosti iz Republike Koreje ponovno se vraćaju u Hrvatsku koju je 2019., prema službenim podacima južnokorejske vlade, za odmor izabralo čak 560 tisuća Korejaca.

 

Na prijemu je bilo riječi i o ovogodišnjem obilježavanju 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Koreje, što će pratiti brojna kulturna događanja od kojih će se veći dio odvijati u Dubrovniku. U pratnji gospodina Kinama bili su supruga Kim Eun-ju i projektna asistentica iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Seulu Soonyoung Redden koja je izvijestila o planovima za buduću suradnju između obrazovnih i kulturnih institucija dvije zemlje.

 

Prijem izaslanstva jedrenjaka Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana

1652356681.jpeg

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž primili su danas izaslanstvo broda Shabab Oman II Kraljevske mornarice Omana.

 

Izaslanstvo ovog jedinstvenog školskog jedrenjaka predvodio je kapetan korvete i zapovjednik broda Issa Saleem Mohammed Al-Jahwari, a u njegovoj pratnji bili su i zamjenik zapovjednika, po činu također kapetan korvete Mohammed Said Mohammed Al Maqbali, poručnik bojnog broda i navigacijski časnik Ahmed Abdullah Fadhil Al-Mamari te kapetan korvete Josip Čubrić, predstavnik Hrvatske ratne mornarice.

 

Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Mato Franković je zapovjednika broda i njegove suradnike upoznao s poviješću Dubrovnika istaknuvši uspjehe Dubrovačke Republike u diplomaciji, trgovini i pomorstvu. Pritom se osvrnuo i na značajnu obljetnicu 750 godišnjice donošenja Dubrovačkog statuta. Zapovjednik Al-Jahwari zahvalio je na dobrodošlici u Dubrovnik te je predstavio gradonačelniku potankosti oko povijesti broda, njegove opreme i osnovne funkcije.

 

Naime, omanski jedrenjak „Shabab Oman II“ služi za obuku kadeta. Stalna posada broda broji 54 člana, dok polaznici tromjesečne obuke navigacije i jedrenja te srodnih vještina i znanja, njih tridesetak, dolaze iz cijelog svijeta. Brod je dug 87 metara, raspolaže s 29 jedara, a u luku Gruž uplovio je u utorak te je dva dana bio otvoren za posjete zainteresirane javnosti.

 

Shabab Oman II izgrađen je 2013. godine, a već iduće godine zamijenio je prethodni brod istog imena i jednake namjene. Brod je od 1979. godine u diplomatskoj misiji upoznavanja i kulturnog povezivanja te otvaranja različitih mogućnosti suradnje. 

 

 

Seizmograf za mjerenje vibracija postavljen u zgradi gradske uprave

1652438952.jpeg

U sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Procjena seizmičkog rizika građevina kulturne baštine u Hrvatskoj – SeisRICHerCRO“, financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, u zgradi Gradske vijećnice Grada Dubrovnika postavljen je seizmograf za kontinuirano mjerenje ambijentalnih vibracija i potencijalnih potresa.

 

Svrha mjerenja je kontinuirano opažanje dinamičkih svojstava zgrade Gradske vijećnice kako bi se uočile eventualne promjene u osnovnim frekvencijama na koje bi mogao utjecati potres ili vibracija uzrokovana ljudskom aktivnosti te shodno tome procijenio potencijalni rizik. Mjerenja će se obavljati do kraja projekta, koji završava u siječnju 2025. godine.

 

Ovaj projekt naglasak stavlja na karakteristične građevine i skupine objekata kulturne baštine na potencijalno seizmički ugroženim područjima, pri čemu procjena rizika postaje strateški alat kada je nužno odrediti prioritete za slučaj obnove.

 

Za ovo su istraživanje odabrani stara gradska jezgra Dubrovnika, što uz zgradu gradske uprave obuhvaća crkve, samostane, Knežev dvor, palaču Sponza i sve dubrovačke muzeje, te katedrala Sv. Jakova u Šibeniku i dvorac Trakošćan. Cilj je razviti jednostavne, primjenjive metodologije i praktične postupke za procjenu seizmičkog rizika objekata kulturne baštine kako bi se, na temelju procijenjenog rizika, ojačala otpornost infrastrukture te tako smanjili potencijalni rizici oštećenja, ekonomskih i ljudskih gubitaka.

 

Projekt povodi Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica projekta je izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, a suradnici na projektu doc. dr. sc. Davor Stanko i doktorand Jakov Stanislav Uglešić.

 

 

Nova tehnologija za bolju vodoopskrbu Nuncijate

1652431429.jpeg

Ugradnjom nove tehnologije i crpki u hidroforsku stanicu Nuncijata Vodovod Dubrovnik osigurao je znatno bolje vodoopskrbne uvjete tog dijela grada. Umjesto zastarjele tehnologije ovo hidroforsko postrojenje rekonstruirano je modernom tehnologijom baziranoj na frekventno reguliranim crpkama s automatskim djelovanjem.

 

„Moderne crpke prilagođavaju svoj rad ovisno o potrošnji i time sprječavaju oscilacije tlaka, što je bio dugogodišnji problem na području Nuncijate. Sada će tamošnji stanovnici imati sigurnu opskrbu i ujednačen pritisak vode cijelo vrijeme“ – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako će u ubrzo cijelo postrojenje biti povezano na centar daljinskog upravljanja, a što će omogućiti da se njegov rad prati iz dispečerskog centra.

 

Investicija je vrijedna oko 150 tisuća kuna, a u sklopu radova građevinski je uređen cijeli objekt te je ugrađen mjerač protoka koji će omogućiti stalno praćenje i otkrivanje gubitaka na sustavu, a što će dovesti do njihovog smanjivanja.

 

„Moram istaknuti kako ovdje nije bila riječ samo o uvođenju nove tehnologije već smo razmišljali i o budućnosti i sigurnosti naselja. Stoga smo pri rekonstrukciji postrojenje napravili da bude većeg kapaciteta, čime smo omogućili daljnje širenje i kvalitetniju hidrantsku mrežu“, zaključio je Lukša Matušić.

 

Cjelokupni radovi trajali su mjesec dana, dok je sama zamjena pumpe i instalacija nove tehnologije izvršena u jednom danu, kako bi se što manje ometao život tamošnjih stanovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji