PREGLED TJEDNA: Otvoren renovinarni Akvarij, donesena povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d.
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.4°C
Vrijeme za 30.03.2023.
30.03.2023. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 31.03.2023.
31.03.2023. Pet
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 01.04.2023.
01.04.2023. Sub
Max. 17°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9973
GBP
GBP
0,87988
USD
USD
1,0847
PREGLED TJEDNA: Otvoren renovinarni Akvarij, donesena povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d.
02.04.2022 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Otvoren renovinarni Akvarij, donesena povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d.

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Dubrovački model sufinanciranja parasporta primjer dobre prakse na predstavljanju Strategije hrvatskog parasporta

1648454229.jpeg

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i glavni tajnik Dubrovačkog saveza športova Alen Bošković sudjelovali su na predstavljanju Strategije razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2022. do 2030., koja se održala u Splitu 25. ožujka u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

 

Cilj radionice bio je upoznati županijske i gradske športske dionike sa strateškim ciljevima hrvatskog parasporta i akcijskim planom, s naglaskom na mjerama i aktivnostima usmjerenim ka razvoju parasporta područne i lokalne samouprave. Prezentaciju ciljeva i mjera Startegije razvoja hrvatskog parasporta održao je Zrinko Čustonja, profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Profesor Čustonja, zajedno s kolegom Dariom Škegrom, autor je i Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture Grada Dubrovnika te Strategije brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije.

 

U raspravi i zaključcima radionice kao primjer dobre prakse istaknuta je dugogodišnja skrb za športaše s invaliditetom kroz Program javnih potreba u športu Grada Dubrovnika, a posebno novost u ovogodišnjem Proračunu Grada Dubrovnika, u kojem je kao zasebna stavka izdvojen program javnih potreba za športaše s invaliditetom u visini od 250 tisuća kuna.

 

 

Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine

1648476546.jpeg

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP objavio je Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju:

 

Javni poziv za dostavu ponuda vlasnika stambene jedinice za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine

 

Ponuditelj stambene jedinice na području Grada Dubrovnika predaje obrazac "Ponuda smještaja za raseljene osobe", koji je i ujedno zahtjev za pregled stambene jedinice, Civilnoj zaštiti Grada Dubrovnika na e-mail mbogdanovic@dubrovnik.hr ili osobno u pisarnicu gradske uprave (Gundulićeva poljana 10).

 

 

Donesena povijesna odluka o kupnji društva TUP d.d.

1648493090.jpeg

Usvajanjem Zaključka o prihvaćanju teksta Pisma namjere u svrhu sklapanja ugovora o kreditu između društva UTD Ragusa d.d. i poslovne banke te usvajanjem dvije povezane odluke, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u ponedjeljak, 28. ožujka dalo je svoju suglasnost kupnji društva TUP d.d.

 

Gradonačelnik Mato Franković na sjednici je istaknuo da se radi o povijesnoj odluci te da je kupovina TUP-a najveća akvizicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina. Naime, Grad Dubrovnik, posredstvom društva UTD Ragusa, postaje vlasnikom preko 9.000 metara kvadratnih prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17.000 metara kvadratnih u Komolcu. Ova visoko vrijedna imovina procijenjena je na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna. 

 

-„Danas donosimo stratešku odluku važnu za budućnost naše djece i ovog grada, rekao je gradonačelnik poručivši da se Grad više nikad ne smije dovesti u situaciju da rasprodaje imovinu nego da je stječe. Podsjetio je na dosadašnje uspjehe poput stjecanja vlasništva nad UTD Ragusom, preuzimanja većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, kupnje Vile Čingrija i preuzimanja ljetnikovca  Bunić Kaboga.

 

Navedene odluke donesene su većinom glasova prisutnih vijećnika, uz tri suzdržana glasa.

 

 

Smanjenje kamatne stope kod dva aktivna kredita: Ušteda za proračun veća od 12 milijuna kuna

1648493652.jpeg

Na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, održanoj u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine, usvojene su i dvije odluke o izmjenama odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika kojima se od 1. srpnja 2022. smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

 

Navedenim odlukama postižu se uštede za proračun Grada u iznosu većem od 12,2 milijuna kuna.

 

-„Još se jednom pokazuje umijeće sadašnje gradske uprave o odgovornom poslovanju i upravljanju. Pune dvije godine tijekom pandemije pokazujemo financijsku odgovornost i zadržavamo likvidnost“, rekao je tijekom sjednice gradonačelnik Mato Franković.

 

U slučaju kreditnog zaduženja iz svibnja 2018. godine kamatna stopa smanjuje s 2 posto na 0,83 posto.  Pad kamatne stope od 1,17 posto smanjuje ukupni iznos kreditnog zaduženja kao i ukupni postotak kreditne zaduženosti Grada, a navedeno kreditno zaduženje smanjuje se za iznos od 5.831.231,58 kuna.

 

Kod drugog kredita iz 2012. godine ukupno kreditno zaduženje smanjuje se za 6.422.570,57 kuna u odnosu na prvotnu odluku o zaduživanju. Kamatna stopa u ovom slučaju smanjena je za čak 3,5 posto odnosno s 4 na 0,5 posto.

 

 

Zamjenica Tepšić na panelu o izazovima za turizam u aktualnom trenutku

1648475475.jpeg

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je jučer kao panelist na međunarodnoj online konferenciji Povijesni gradovi 3.0. ''TOURISM FRIENDLY CITIES:  U potrazi za novim modelom atraktivnosti”. Na panelu na temu ''Izazovi za poduzetništvo u turizmu nakon COVID-19'' zamjenica je govorila o iskustvima Dubrovnika, posebno u kontekstu diversifikacije turističke ponude i promjene smjera te je u kratkim crtama predstavila projekt usmjeren digitalnim nomadima.

 

Sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović, na panelu pod nazivom ''Lokalna zajednica za turističku politiku''. Istaknula je važnost participativnog i inkluzivnog donošenja strategija i akcijskih planova za razvoj održivih turističkih destinacija, posebno se osvrnuvši na izazove s kojima se susreću povijesni gradovi koji su ujedno proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom.

 

Konferencija, u organizaciji Grada Krakowa, stavila je naglasak na promijenjen pristup povijesnih gradova, posebice onih pogođenih prekomjernim turizmom, na strategije oporavka turizma u kontekstu aktualnih trendova i utjecaja pandemije COVID-19. Glavni cilj bio je raspraviti o problemima, iskustvima i rješenjima koja se koriste u povijesnim gradovima, isključivo u aspektu razvoja turizma, uzimajući u obzir demografske, prostorne, povijesne, kulturne, gospodarske i društvene uvjete, a kako bi se detektirali zajednički alati za njegov održivi razvoj.

 

Može li turizam biti održiv u povijesnom gradu, koje su granice kada je u pitanju komercijalizacija baštine u svrhu turizma, kako izgraditi lokalno turističko partnerstvo, neka su od pitanja o kojima su na konferenciji u Krakowu raspravljali predstavnici povijesnih gradova poput Bologne, Brage, Genove, Québeca, Venecije i Dubrovnika.

 

Događanje je organizirano kao dio EU projekta TOURISM FRIENDLY CITIES, koji se provodi unutar UBACT III programa i ima za cilj istražiti kako turizam može biti održiv u srednje velikim gradovima te na koji način se može smanjiti njegov negativan utjecaj na sociološku, gospodarsku i okolišnu sliku tih gradova. Glavni output projekta, kojeg kod nas provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA, je Akcijski plan unutar kojeg će se definirati konkretne aktivnosti za postizanje općeg cilja projekta, koji se nastavlja na projekt ''Respect the City'', a to je da Dubrovnik kao turistička perjanica Hrvatske bude grad održivog i odgovornog turizma.

 

 

Cooltura odvajanja otpada nova je edukativna kampanja Čistoće

1648558166.jpeg

Nova edukativna i informativna kampanja tvrtke Čistoća naziva „Cooltura odvajanja otpada“ predstavljena je danas u Lazaretima.

 

Kreativnu kampanju odvajanja otpada pobliže je predstavio njen autor, poznati dubrovački umjetnik, ilustrator i grafički dizajner Pero Mrnarević. -„Kampanja podsjeća na potencijal svih nas ponaosob da budemo bolji, kulturniji, osvješteniji; da budemo na razini povijesnog nasljeđa, ili rječnikom mlađih, da budemo – COOL“, istaknuo je autor kampanje koja nas duhovitim i vizualno atraktivnim oblikovanjem odbačenih predmeta potiče na pravilno i odvojeno odlaganje otpada.

 

-„Pokušat ćemo biti konstanto prisutni, ali ne i dosadni da ne bi postigli kontraefekt, i vjerujemo  da će ova kampanja postati jedan dobar temelj za podizanje svijesti o važnosti odvajanja otpada“, poručio je direktor Čistoće Dubrovnik d.o.o. Marko Iveković.

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković između ostalog je rekao da kultura odvajanja, ali i odlaganja, otpada započinje od svakog pojedinca i da svatko od nas svojim primjerom doprinosi čišćem gradu, ali i održivom gospodarenju otpadom te zašiti okoliša.

 

Podsjetimo, u okviru kampanje "Cooltura odvajanja otpada" tvrtka Čistoća je već započela uređenje javnih odlagališta postavljanjem vizualnih rješenja pojedinih vrsta otpada na zaštitne pregrade spremnika. Akcija je pokrenuta s temeljnim ciljem povećanja udjela odvojenog prikupljenog komunalnog otpada,  odnosno smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

 

 

Otvoren renovinarni Akvarij i predstavljena monografija povodom 70. obljetnice Instituta za more i priobalje

1648731654.jpeg

Renovirani dubrovački Akvarij od petka, 1. travnja otvorit će svoja vrata posjetiteljima, a tim je povodom danas održana prigodna svečanost kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Dubrovačkim akvarijem smještenim u tvrđavi svetog Ivana upravlja Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, a njegov dio renoviran je u sklopu prekograničnog EU projekta EXChAngE (Explore Cross-border Aquatic Biodiversity). Naime, u sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena, ujedno najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju. Bazeni su bili ukopani, a sada su dignuti iznad razine zemlje i organizirani tako da naglašavaju ekološke teme u edukativne svrhe.

 

Vrijednost te investicije je oko 3,5 milijuna kuna. Glavni partner u projektu je Sveučilište u Dubrovniku, uz dva partnera iz Crne Gore i BiH. Riječ je o projektu koji razvija novi prekogranični  turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućuje posjete novim tematskim rutama: Dubrovnik i Akvarij (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH).

 

Institut za more i priobalje, koji je od 2006. sastavnica Sveučilišta u Dubrovniku, prije tri godine proslavio je 70. godišnjicu utemeljenja, a prigodom svečanog otvorenja novouređenog akvarija predstavljena je i monografija urednika Nenada Jasprice i Mirne Batistić. Naime, organizirani istraživački rad u području oceanografije i ribarstva u Dubrovniku započeo je nakon Drugog svjetskog rata osnivanjem Ribarstvene stanice 1946. godine i utemeljenjem Biološkog instituta tadašnjeg JAZU-a 1949. godine. To su bili temelji današnjeg znanstveno-istraživačkog rada u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku o čemu slijedom povijesnih zbivanja svjedoči vrijedna monografija.

 

Okupljenima su se uz gradonačelnika Mata Frankovića obratili i ravnatelj Instituta Nenad Antolović te rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum. Gradonačelnik je čestitao čitavom timu Sveučilišta i Instituta na odrađenom poslu koji, rekao je, Dubrovniku donosi novu vrijednost i obogaćuje turističku ponudu.

 

Svojim postavom i sadržajem te promoviranjem važnosti očuvanja kulturnog i prirodnog nasljeđa, novouređeni dubrovački Akvarij sigurno će doprinijeti novoj kvaliteti turističke ponude u destinaciji i biti mjesto gdje će dubrovačka djeca učiti o ekosustavu južnog Jadrana i bogatstvu njegovog podmorja.

 

Posjet Akvariju za Dubrovčane je besplatan.

 

 

Grad Dubrovnik ispunio obećanje - isplaćena sredstva dioničarima TUP-a

1648733504.jpeg

Grad Dubrovnik je posredstvom društva UTD Ragusa s današnjim danom ispunio svoju obvezu kupnje dionica, a sukladno Ugovoru o postupcima i načinu otkupa dionica Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. i poslovnih udjela Elektrocarbon ESOP d.o.o..

 

Naime, nakon većinom glasova donesene povijesne odluke Gradskog vijeća, a kojom je data suglasnost društvu UTD Ragusa za sklapanje ugovora o kreditu, poslovna banka izvršila je uplatu za 97,5 % dioničkih udjela. Iznos od 10.201.000,00 eura isplatit će se našim sugrađanima koji su cijeli svoj radni vijek proveli u TUP-u i ulagali u dionice te u konačnici odabrali upravo društvo UTD Ragusa za svog partnera, dok je Grad Dubrovnik strateškim promišljanjem osigurao da se visoko vrijedni prostori zadrže u okviru gradskih nekretnina te samim time postanu imovina svih građana.

 

Navedenim činom ova gradska uprava još je jednom potvrdila stratešku orijentiranost stjecanju vlasništva i očuvanju javnog prostora. Nakon preuzimanja većinskog paketa dionica Luke Dubrovnik, uz realizaciju kupoprodaje dionica TUP-a, Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva.

 

 

Multipli mijelom: Gotovo svakoga dana jedna osoba u RH dobije dijagnozu – ranijim prepoznavanjem oboljelima se osigurava duži i kvalitetniji život

1648734968.png

Upravo s ciljem dizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv ove neobične bolesti „običnih“ simptoma, a po prvi put, dodijeljeno je i priznanje „Poslodavac prijatelj oboljelih“ tvrtki koja je oboljelom od multiplog mijeloma pružila potpunu podršku u procesu liječenja i povratka na radno mjesto

 

Posljednjeg četvrtka u ožujku svake se godine obilježava međunarodni dan multiplog mijeloma, opake bolesti običnih simptoma od koje u Hrvatskoj gotovo svakoga dana oboli nova osoba. Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma, te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja – od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca.

 

S ovom teškom i neizlječivom bolesti,  koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u RH multipli mijelom dijagnosticiran je sa samo 24 godine. Zbog nespecifičnosti simptoma, multipli mijelom ima jedan od najdužih perioda od pojave prvih simptoma do dijagnosticiranja, a svaki oboljeli susreće se s drugačijom kombinacijom simptoma. Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju upravo liječnici obiteljske medicine, kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma.

 

„Multipli mijelom često se ne prepoznaje u ranoj fazi jer njegovi uobičajeni simptomi podsjećaju na mnoge druge bolesti. Oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture najčešći su simptomi multiplog mijeloma, a pacijentima koji se žale na njih treba postaviti sumnju na multipli mijelom i usmjeriti ih u hematološke dnevne bolnice na daljnju dijagnostiku“, izjavio je dr. Goran Rinčić, hematolog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

 

Mnogi liječnici obiteljske medicine nikada se nisu susreli ili se vrlo rijetko susretnu s dijagnozom mijeloma. Tim je povodom udruga MijelomCRO, u suradnji s hematolozima i liječnicima obiteljske medicine, izradila RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, svojevrsne smjernice koje služe kao pomoć u dijagnozi s naglaskom na 4 ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti. Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

 

„Rano otkrivanje bolesti, liječenje u centrima izvrsnosti sa specijalistima i što veći broj raspoloživih tretmana i lijekova, osnove su za dobru prognozu, a uz adekvatnu skrb i terapiju pacijenti mogu dugo i kvalitetno živjeti. U Hrvatskoj je ostvaren značajan pomak u liječenju, no zbog prirode ovog raka krvi nove terapijske opcije su neophodne u trenutku kada mijelom prestane reagirati na dostupne terapije. U razvijenim zemljama, dostupnost kliničkim istraživanjima pruža dodatne mogućnosti korištenja najnovijih terapija koje mogu uspješno zaustaviti bolest i produljiti život. U tom segmentu zaostajemo za razvijenim zemljama pa nam je cilj to što prije promijeniti“, ističe Mira Armour, direktorica udruge MijelomCRO.

 

„Puno smo postigli što se tiče novih terapija, a ono čemu sada težimo jest poboljšati dostupnost najbolje moguće terapije u prvoj liniji liječenja, budući da takav pristup daje i najdužu remisiju bolesti. Znamo važnosti rane dijagnoze i uz dobre terapije možemo postići bolje ishode liječenja“, nadodaje prim. dr. Sandra Bašić Kinda, hematologinja na Klinici za internu medicinu, Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb i voditeljica radne grupe za multipli mijelom KroHema.

 

Povodom prvog desetljeća rada, udruga MijelomCRO po prvi puta je dodijelila i posebno priznanje - Poslodavac prijatelj oboljelih, u znak zahvale tvrtki MONTMONTAŽA-OPREMA d.o.o. za podršku koju pruža svojim zaposlenicima u njihovom liječenju i povratku na radno mjesto.

 

 

„Razvijanje dobrih međuljudskih odnosa unutar tvrtke ključno je za zdravu radnu atmosferu. Svakodnevica ponekad zna biti vrlo teška, ali zato su naša vrata uvijek bila otvorena za razgovor i pomoć svakom našem zaposleniku. Maksimalno se angažiramo u njihovim najtežim životnim trenutcima i izrazito nam je važno da znaju kako s naše strane uvijek mogu dobiti svu moguću vrstu pomoći. Dodijeljeno priznanje nam dokazuje da smo na dobrom putu te nas dodatno potiče da nastavimo biti potpora svim našim zaposlenicima i njihovim obiteljima“, rekao je Kruno Krajinović, član Uprave društva MONTMONTAŽA-OPREMA d.o.o.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji