umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.4°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 28°C Min. 26°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 32°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
PREGLED TJEDNA: Šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu, predstavljeni brojni značajni projekti
13.06.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu, predstavljeni brojni značajni projekti

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu

1591605895.jpg

Radovi na uređenju Šetnice Nika i Meda Pucića odlično napreduju i privodi se kraju posljednjih 90-ak metara proširenja, s čime će se završiti najzahtjevniji radovi na šetnici. Do sad je prošireno 140 metara šetnice, a nakon završetka radova nova širina bit će 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde. Kroz desetak dana kreće se i s montažom pješačke ograde na njezinom proširenom dijelu. Planirano je da se radovi proširenja te montaže ograde završe do 1. srpnja.

 

Također će se u narednim danima pristupiti izradi podloge šetnice od „Tricikla“ do Ville Elite. Potom slijede radovi brušenja podloge i ugradnje kamenih faša, te montaža rasvjetnih tijela i urbane opreme.

 

Prethodna faza radova obuhvatila je izvođenje 150 metara nedostajuće vodovodne mreže i postavljanje svih potrebnih elektroinstalacija, uključujući i kabele za novu javnu rasvjetu.

 

Podsjetimo, cjelovitim uređenjem Šetnice Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, tipizirane urbane opreme.

 

Kultura u điru - prva kreativna radionica Umjetnički virus i koncert DSO

1591705254.jpg

U sklopu novog programa Grada Dubrovnika i gradskih kulturnih ustanova Kultura u điru, sutra u srijedu, 10. lipnja 2020. na platou ispred crkve sv. Jakova održat će se sljedeći program:

 

18.00  - prva kreativna radionica Umjetnički virus pod voditeljstvom muzejskih pedagoginja Jasmine Runje, Dubravke Tullio i Ivone Simunovic.

Prelazimo iz online stvaranja u prirodu, izrađujemo male umjetničke viruse (u obliku skulptura/instalacija), igramo se s aktualnom temom i ponašamo se kreativno odgovorno.

Cilj radionica je osloboditi maštu, upoznati se s raznim likovnim tehnikama, družiti se na otvorenom i predstaviti pedagoški rad ovih ustanova u kulturi.

Riječ je o prvoj u nizu kreativnih radionica pod nazivom Umjetnički virus u organizaciji Dom Marina Držića, Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Umjetničke galerija Dubrovnik.

19.00 - koncert komorne glazbe Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Gudački komorni sastav DSO-a pod vodstvom violinistice Đane Kahriman izvest će sljedeći program:

L. Sorkočević: Simfonija br. 3

A. Corelli: Sarabande, Gigue i Badinerie

J. Pachelbel: Kanon za gudače u D molu

W.A. Mozart: Divertimento u D duru, K. 136

L. Sorkočević: Simfonija br. 7

B. Britten: Jednostavna simfonija

 

Partneri u projektu su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Program #kulturauđiru dopunjavat će se novim sadržajima, a sve informacije bit će objavljene od strane organizatora pojedinih događanja te na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

 

TRI GODINE MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti

1591777737.jpg

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu tri godine mandata danas je u Hotelu Palace predstavio najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave u tom razdoblju, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku. Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, pročistač pitke vode, studentski dom, Lazarete obnovljene EU sredstvima, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, novi vrtić Palčica II i ukupno 13 novih vrtićkih grupa, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, ulaganje u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinom polju, kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta. Među završenim projektima, kazao je također gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, kao i završetak prve faze sanacije Grabovice.

 

Istaknuo je i kako je u posljednje tri godine za gradske projekte osigurano 269 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja mandata povuče oko milijardu kuna iz EU fondova. Među njima je i rekonstrukcija Lapadske obale za koju je osigurano 70 milijuna kuna.

 

U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića, Ulice kardinala Stepinca, stanova za mlade u Mokošici po modelu 'Dubrovačke stanogradnje', ceste od Mosta dr. F. Tuđmana do Pobrežja.

 

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelse za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput 'pošasti bankomata', koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

 

Iako je situacija s pandemijom koronavirusa zbog gospodarske krize usporila investicijske aktivnosti, gradnja domova umirovljenika u Gružu i kod Opće bolnice Dubrovnik nisu dovedeni u pitanje. Za oba su izrađeni projekti, kao i za Sklonište za životinje koji bi se, unatoč nepovoljnoj financijskoj situaciji, trebao početi graditi do kraja ove godine.

 

''Bilo je važno dobro gospodariti javnim novcima i u ovim teškim trenutcima imati financijsku stabilnost koju Grad Dubrovnik sada ima. Grad nikoga nije ostavio sa strane, svima smo pomogli  u ovim teškim vremenima i dalje smo čvrsti i stabilni  i to ćemo ostat i u budućnosti, a jednini smo grad u Republici Hrvatskoj koji je izvodio preko 70 milijuna kuna za pomoć malim ljudima i gospodarstvenicima, kao i za pomoć svim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika'', kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković zaključujući predstavljanje rada ove gradske uprave u posljednje tri godine.

 

Vitez Orlando zvijezda animiranog filma: Dubrovnik – sigurno odredište

1591956064.jpg

„Znali smo onda, znamo i danas“ – moto je animiranog filma, novog alata promocije Dubrovnika u kojem glavnu ulogu ima vitez Orlando. Srednjovjekovni vitez gledateljima predstavlja povijesnu priču o začecima karantene u Dubrovniku i Lazaretima 1377.,  kao revolucionarnom načinu borbe protiv epidemija, u vrijeme kad se Europa suočava sa zdravstvenom ugrozom, ujedno predstavljajući kulturne i prirodne ljepote našeg grada, na neobičan, vedar način prenoseći pozitivne poruke o sigurnosti i pozornosti zdravlju koja je u našem gradu prisutna stoljećima.

 

Naručitelj  animiranog  filma „Dubrovnik – safe vacation“  je Grad Dubrovnik u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika. Priča o povijesnoj dubrovačkoj karanteni i Orlandu s naglaskom na gastronomiju, čisto more i netaknutu prirodu, te prekrasne dubrovačke vizure, dio je marketinške kampanje  Grada Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika u vrijeme revitalizacije turističkog prometa.

 

Ideju i produkciju animiranog filma u trajanju od 1.33 minute potpisuje renomirani hrvatski studio „U šumi“. U šumi je kreativna agencija specijalizirana za komunikaciju i produkciju. Studio vode akademski umjetnici Luka Smetiško i Stjepan Milas, a najveći fokus u svojem radu stavljaju na crtež, animaciju i kreativni koncept. Projekt je na engleskom jeziku, a narator u filmu je John Foster, nekadašnji BBC-jev nagrađivani novinar. Za potpuni ugođaj zaslužna je glazba iz 3. simfonije Luke Sorkočevića u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

 

„U svojoj srži tražimo kreativnu priliku u svakom izazovu. Ne samo da smišljamo već da izrađujemo. Pet godina gradimo prostor za najhrabrije kreativce i suradnju bez ega. Sretni smo da smo u iznimno kratkom roku napravili projekt ovakvog standarda, usprkos radu od kuće u vrijeme korone. Zahvalni smo na povjerenju koje nam je ukazao Grad Dubrovnik.“ – poručili su iz studija povodom promocije filma.

 

Dubrovčane i danas u donošenju odluka vodi i inspirira mudrost i znanje svojih predaka, pa tako i u vraćanju života u gradu u vrijeme prije epidemije i stvaranju sigurnog odredišta – ključna je poruka ovog projekta. Animirani film bit će plasiran na domaćem i stranim tržištima, kroz marketinške kampanje koje su u tijeku, ali i emitiran u zrakoplovima i na kruzerima s dolascima  u Dubrovnik tijekom 2020. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji