PREGLED TJEDNA: Stigao električni mini autobus, sanira se nogostup od Pošte Lapad do nogometnog stadiona
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
PREGLED TJEDNA: Stigao električni mini autobus, sanira se nogostup od Pošte Lapad do nogometnog stadiona
14.01.2022 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Stigao električni mini autobus, sanira se nogostup od Pošte Lapad do nogometnog stadiona

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Don Marin Lučić blagoslovio prostore Grada Dubrovnika

1641815145.jpg

Uz prisustvo gradonačelnika Mata Frankovića i zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić, župnik katedralne župe Velike Gospe don Marin Lučić blagoslovio je danas prostore gradske uprave i zaposlenike Grada Dubrovnika.

 

Osim održane prigodne molitve i blagoslova, don Marin Lučić ovom je prilikom podsjetio na važnost zajedništva, poštovanja i razumijevanja koji su temelj plodonosnog rada i napretka svakog društva. Također, svim zaposlenicima i njihovim obiteljima poželio je sretnu i uspješnu Novu 2022. godinu, uz obilje zdravlja i mira.

 

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je don Lučiću na tradicionalnom blagoslovu prostora Grada te mu uručio simboličan poklon.

 

 

Stigao električni mini autobus – od sutra testne vožnje Gradom

1641819755.jpg

Prvi električni mini autobus marke Karsan stigao je u Grad Dubrovnik te će sutra u suradnji s gradskim prijevoznikom Libertas Dubrovnik započeti s testnim vožnjama na planiranim lokacijama.

 

Sukladno ranijim najavama, probne vožnje u narednih pet dana planirane su na Montovjerni, gradskom području koje dosada nije bilo povezano javnom gradskom linijom, kao i na Bosanci i Viktoriji gdje je u planu uvođenje nove kružne linije. Testni autobus u vlasništvu tvrtke Wawa u potpunosti je na električni pogon te bez emisije štetnih plinova, a kapacitet mu je 25 putnika. Za neometan pristup i vožnju svim građanima, autobus je u potpunosti prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, osoba slabije pokretljivosti, kao i dječjih kolica.

 

Grad Dubrovnik priprema se za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

1641826896.jpg

Gradonačelnik Grada Dubrovnik Mato Franković izabran je za predsjednika Koordinacijskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik na danas održanoj konstituirajućoj sjednici. Koordinacijsko vijeće sastoji se od načelnika i gradonačelnika jedinica lokalne samouprave u sastavu urbanog područja, a operativno organizira funkcioniranje ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027 na svom području. Za zamjenika predsjednika ovog tijela izabran je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

 

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacijskog vijeća prezentiran je pregled realiziranih aktivnosti za korištenje sredstava iz ITU mehanizma u navedenoj financijskoj perspektivi kao i koraci u izradi Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik s provedbenim aktima, a nastavno na Odluku o pokretanju postupka izrade Strategije koje je Gradsko vijeće donijelo na sjednici održanoj 27. prosinca 2021. godine.

 

Naime, upravo je Strategija razvoja Urbanog područja Dubrovnik preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma, a ista će biti dio obvezne dokumentacije koju će svi ITU gradovi, središta urbanih aglomeracija i urbanih područja trebati poslati u projektnoj prijavi na poziv kojeg će uskoro raspisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Ukupna sredstva koja će kroz ovaj mehanizam biti na raspolaganju za 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj iznose 5,16 milijardi kuna.

 

Putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) na ubranom području Dubrovnik pruža se mogućnost financiranja širokog spektra investicija, a koje, između ostalog, uključuju infrastrukturu predškolskog odgoja (radovi i opremanje vrtića), nabavu ekološki prihvatljivih vozila i voznog parka, ulaganja u javnu turističku te u zelenu infrastrukturu. Koristeći dostupna sredstva kroz ovaj mehanizam urbana područja mogu također ulagati u višenamjensku sportsku, edukacijsku, sigurnosnu i društvenu infrastrukturu, u razvoj ili nadogradnju digitalnih usluga  i proizvoda, izgradnju i opremanje poslovne infrastrukture za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, kao i u  opremanje socijalne infrastrukture. Područja ulaganja uključuju kulturnu baštinu (građevinski i konzervatorski radovi na  objektima kulturne baštine) te tzv. Brownfield projekte, a koji obuhvaćaju bivše industrijske i vojne lokacije, onečišćena zemljišta, napuštene lokacije i objekte te njihovu obnovu i revitalizaciju, odnosno prenamjenu u objekte društvene, obrazovne, kulturne, sportske, turističke i druge namjene ili u zelene površine.  

 

Podsjetimo, ITU mehanizam omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih program te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

 

Odlukom ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Urbano područje Dubrovnik s Gradom Dubrovnikom kao grad središtem te općinama Dubrovačko primorje, Župa Dubrovačka i Konavle kao sastavnicama uspostavljeno je u srpnju 2021. godine.

 

Vlada RH podržava realizaciju ključnih projekata Grada Dubrovnika

1641849179.jpg

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i suradnici održali su danas radni sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u gradskoj vijećnici, zajedno sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem. Uz predsjednika Vlade Plenkovića, sastanku su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 

U izjavama za medije, nakon sastanka, gradonačelnik Franković istaknuo je kako nijedan premijer od osamostaljenja Hrvatske nije toliko puta bio u Dubrovniku u radnom posjetu kao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Izdvojio je glavne projekte o kojima je na sastanku bilo riječi, koji su u tijeku, ali i one prioritetne u nadolazećem razdoblju.

 

„To su projekt Lapadske obale koji se uspješno izvodi, potom projekt Aglomeracije čije je izvođenje počelo u Mokošici, a izvijestili smo premijera i o koracima koji nas očekuju oko Aglomeracije Dubrovnik. Istaknuli smo projekt Centra za pružanje usluga u zajednici koji želimo realizirati u suradnji s Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za što smo već izradili idejni zadatak, a sad radimo na idejnom rješenju projekta. Radi se o projektu koji bi, između ostalog, osigurao i pružanje usluga za djecu oboljelu od autizma. Imamo sjajno rješenje, lokaciju smo odredili u Orašcu na državnom zemljištu, a premijer je dao podršku projektu“, rekao je gradonačelnik Franković.

 

Kao jednu od ključnih investicija izdvojio je i i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za koji se uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole, a riječ je o jednom od projekata koji će se prijaviti na europske fondove.

 

Razgovaralo se i o problematici naselja Mokošica u kojem se do škole ne može pristupiti autobusom te djeca moraju pješačiti više od 500 metara da bi došli do škole. Rješenje je pristupna cesta Tamarić koja će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu ovog područja. Za projekt je ishođena građevinska dozvola te je započeo postupak izvlaštenja, a gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo podrškom Vlade RH svim navedenim projektima.

 

Osvrnuo se i na temu povezanosti s Elafitskim otočjem te je, istaknuvši važnost komunikacije s ovim dijelom Grada, naglasio da Jadrolinija čim prije mora zamijeniti brod Postira.

 

Ustvrdio je da je u posljednje dvije godine Vlada RH pomogla Gradu odobravajući dva puta beskamatni kredit, zbog čega nijedna ugrožena skupina u Gradu Dubrovniku nije ostala bez financijske potpore što ne bi bilo moguće bez takve podrške.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković suradnjom s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom ocijenio je jako dobrom, a kao primjer naveo je beskamatne zajmove u teškom financijskom razdoblju.

 

„Mislim da smo tim potezom olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i drugih općina u ovoj županiji te pokazali da je to primjer dobre suradnje s obzirom da je ova županija, unatoč ogromnim iskoracima u pogledu uspjeha turističke sezone u usporedbi s 2020., ipak bila u specifičnom položaju. Tako je Vlada, kao i prošle godine, izašla u susret traženjima naših partnera,“ izjavio je predsjednik Vlade Plenković te podsjetio na mjere Vlade usmjerene na pomoć poduzetnicima u krizi uzrokovanoj koronom.

 

„Dosad je u našem mandatu ugovoreno oko šest milijardi kuna projekata iz EU fondova što je sjajno za razvoj ove Županije. Pri tom je Vlada u ovom razdoblju COVID-19 uložila 700 milijuna kuna za plaće radnika u privatnom sektoru ove Županije. Time smo pomogli pet tisuća poslodavaca, očuvali više od 22 I pol tisuće radnih mjesta i omogućili svima da ostanu na nogama i premoste krizu,“ istaknuo je premijer.

 

Plenković je kazao kako se na sastanku govorilo i o pripremama za turističku zonu 2022., a posebno zadovoljstvo izrazio je što će se otvoriti i pustiti u promet Pelješki most, i time bolje povezati jug Hrvatske. “Tako će se izbjeći gužve na graničnim prijelazima, a to je preduvjeti i da jug Hrvatske bude auto destinacija,“ izjavio je, istaknuvši kako se nakon ove sezone situacija zauvijek mijenja na bolje.

 

Sanira se nogostup od Pošte Lapad do nogometnog stadiona

1641901902.jpg

U sklopu Programa održavanja komunalne infrastrukture u 2022. godini, a putem Upravnog odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, provodi se sanacija nogostupa u Ulici kralja Tomislava.

 

Radove izvodi ugovorni izvođač Tehnogradnja d.o.o., a provode se na potezu od kružnog toka na Pošti Lapad pa do nogometnog stadiona.

 

Sanacija uključuje uklanjanje oštećenog betonskog pločnika na više lokacija i betoniranje novog pločnika, a sve u svrhu osiguranja nesmetanog kretanja pješaka na predmetnom dijelu.

 

Vrijednost radova iznosi 20 tisuća kuna, a izvođenje istih se planira provesti do kraja ovog tjedna.

 

Prvi kolegij ravnatelja ustanova u kulturi u 2022. godini

1641998341 (1).jpg

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika danas je održan sastanak s ravnateljima kulturnih ustanova kojeg su predvodile zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Julijana Antić Brautović.

 

Na prvom ovogodišnjem redovitom kolegiju bilo je riječi o programima i planovima rada za prva tri mjeseca 2022. godine, kao i o predstojećim manifestacijama. Ravnatelji su izvijestili o aktivnostima u tijeku te najavili programe koje kulturne ustanove Grada Dubrovnika pripremaju za Festu sv.Vlaha, kao i programe za Noć muzeja koja će se održati 28. siječnja.

 

Ova manifestacija, koja je u Hrvatskoj i u Dubrovniku iznimno popularna i ove godine bi se, prema uputama Hrvatskog muzejskog društva, trebala odvijati većinom „on line“ zbog aktualne epidemiološke situacije i u skladu s trenutno važećim mjerama.

 

Posebna tema bila je i priprema programa uz obilježavanje obljetnice 750 godina postojanja Dubrovačkog statuta, kao i o brojnim ostalim projektima koji bi se trebali realizirati tijekom 2022. godine.

 

Gradonačelnik Franković s predstavnicima medija na testnoj vožnji električnim mini autobusom

1641999978.jpg

Vožnjom od Ploča, preko Zlatnog potoka i ponovno nazad na Ploče, dubrovačkim predstavnicima medija predstavljen je danas električni mini autobus, koji je JGP Libertas ustupljen na testiranje tijekom ovog tjedna. S novinarima se vozio i gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin i direktor društva Libertas d.o.o. Franko Mekišić.

 

Prvi električni mini autobus, marke Karsan, stigao je u Dubrovnik 10. siječnja, a u suradnji Grada Dubrovnika i gradskog prijevoznika Libertas započelo se s testnim vožnjama, koje će trajati do 15. siječnja. Autobus je kapaciteta 25 putnika, u potpunosti na električni pogon, bez emisije štetnih plinova, prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom, osoba slabije pokretljivosti, kao i dječjih kolica.

 

''Tvrtka je predstavila mini autobus u Puli na Skupštini gradova kada su ponudili da dođu probno u Dubrovnik kako bismo vidjeli odgovara li nam ovakva vrsta vozila u određenim zonama, bez ikakvih troškova za nas. Već smo se prethodno raspitivali o mogućnostima probe nečeg sličnog u onim zonama u kojima je potrebno uspostaviti autobusne linije, a gdje je potrebno manje vozilo. Naravno da je dodatni plus ovoga autobusa što je na električnu energiju'', pojasnio je gradonačelnik Mato Franković.

 

Nakon jučer odrađene vožnje na Montovjerni, danas se vozilo preko Viktorije, a sutra slijedi Bosanka. Ako se ovaj tip manjeg elektrovozila pokaže pogodnim za dubrovačke ulice, uz sufinanciranje iz EU fondova, otvara se mogućnost uvođenja novih gradskih linija sukladno iskazanim potrebama građana. Prema riječima direktora Libertasa Franka Mekišića testiranje na Montovjerni prošlo je bez problema, a danas su uspješno odrađene i Ploče.

 

''Više puta se isticala potreba da se za stanovnike Ploča uvede jedna kružna linija od Ploča prema Zlatnom potoku i povratak na Ploče. Vidjet ćemo još za Bosanku. S područja cijelog grada ljudi zovu i pitaju može li ovaj autobus doći i do njih, zvali su i stanovnici Ulice Janka Bobetka iz Gruža i pitali za mogućnost da ovo vozilo prođe kroz cijelu ulicu. Nakon što završe testovi i vidimo sve parametre odlučit ćemo u kojem smjeru ići. U financiranju svakako računamo na EU fondove. Prije dva dana uspostavili smo Koordinacijsko vijeće ITU mehanizma, koje pruža mogućnost financiranja upravo ovakvih projekata za poboljšanje kapaciteta mobilnosti u gradovima, uz nabavu ekološki prihvatljivih vozila'', istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

Građani i u 2021. aktivno koristili platformu Dubrovačko oko, riješena 381 prijava

1642079912.jpg

 

Koristeći interaktivnu platformu „na dlanu“ Dubrovačko oko, u 2021. godini građani su nastavili neposrednim putem ukazivati na različite komunalne probleme na upravnom području Grada Dubrovnika. Tijekom protekle godine obrađeno je ukupno 527 prijava na platformu. Od 427 urednih prijava u nadležnosti Gradske uprave riješeno ih je 381, dok je preostali, manji dio prijava u postupku rješavanja.

 

Od ukupnog broja zabilježenih prijava, njih 39 bilo je izvan nadležnosti Grada Dubrovnika te su iste proslijeđene nadležnima, dok se kod 61 prijave radilo o ponovljenim prijavama i onima s istom problematikom.

 

Najučestaliji problemi se tiču javne rasvjete i svi kvarovi od prošle godine su uklonjeni, dok su uspješno riješene i brojne prijave vezane uz sanaciju pločnika u staroj gradskoj jezgri, klupa, oprema na gradskim igralištima te kršenja komunalnog reda poput uzurpacije javnih površina. Iako se na Dubrovačkom oku prijavljuju i nepropisno parkirana vozila, građani se pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problemu.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik pokrenuo je  platformu „Dubrovačko oko“ kako bi građanima omogućio jednostavnu prijavu, pregled i komentiranje nepravilnosti i problema u Gradu Dubrovniku te zaprimanje povratnih informacija od Grada po pitanju rješavanja njihovih zahtjeva, odnosno prijava. Najveći dio zaprimljenih prijava građana moguće je riješiti brzo, dok je za druge potrebno više vremena, ali sve rješavanju svih prijava pristupa bez odlaganja.

 

Nepravilnosti građani prijavljuju uz kratak opis problema, fotografiju i lokaciju. Prijavljene probleme obrađuje stručna služba Grada Dubrovnika koja izdaje naloge nadležnim upravnim odjelima, a potom upravni odjeli prijave rješavaju u najkraćem mogućem roku ili izdaju naloge za izvedbu radova trećim osobama.

 

Na web stranici www.dubrovacko-oko.hr nalaze se upute za korištenje s detaljnim informacijama o prirodi problema za čije rješavanje je ova platforma namijenjena.

 

Osim web stranice građanima je dostupna i pripadajuća istoimena aplikacija koja se za Android i iOS operativne sustave može preuzeti sa stranice http://www.dubrovacko-oko.hr/applications.

 

Izrađeno idejno rješenje suvremenog javnog WC-a u gradskoj jezgri

1642165561.jpg

Idejni projekt novog javnog WC-a unutar povijesne jezgre prezentiran je danas gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivani Brnin te članovima uprave Čistoće Marku Ivekoviću i Tomislavu Tabaku. Idejno rješenje predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o.

 

Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 m2. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju Čistoća uzela u najam, a korisnicima će biti dostupan 24 sata dnevno. Predmetni prostor sadržavat će muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Svakom aspektu uređenja pristupilo se detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u samoj gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-vom zaštitom.

 

Ulaskom u reprezentativni ulazni prostor htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten. Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvedukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače. Sanitarni čvor imao bi i edukativni sadržaj u kojem bi se posjetitelje informiralo i educiralo o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih u Europi.

 

Prilikom projektiranja pazilo se na higijenski i epidemiološki aspekt pa je tako kretanje kroz sami prostor jednosmjerno, a sva oprema prilagođena što lakšem održavanju te što manjem kontaktu korisnika. Naplata ulaza vrši se na motoriziranim barijerama u ulaznom prostoru, a izlaz iz sanitarnih čvorova je izravno na ulicu, čime se osigurava sprječavanje gužvi, ali i kontrolira ukupan broj korisnika. Zbog ekološkog aspekta pazilo se i na redukciju papira te stvaranje otpada pa su u sanitarnim čvorovima korištene baterije koje na senzor ispuštaju vodu, ali i zrak za sušenje ruku.

 

Uslužna garderoba s odvojenim ulazom bila bi potpuno automatizirana, a korisnici bi mogli odabrati period korištenja te veličinu ormarića, ovisno o prtljazi. Ovakav sadržaj bio bi jedan od prvih takvih automatiziranih terminala u Hrvatskoj.

 

Samoj realizaciji projekta prethodit će izrada glavnog projekta i ishođenje svih potrebnih dozvola javnopravnih tijela te suglasnost konzervatora. Očekivano je kako će radovi početi krajem ove godine te bi sukladno tome novi WC bio spreman za korisnike u ljetnoj sezoni 2023. godini čime će se riješiti iznimno važan komunalni problem područja unutar zidina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji