Izvanredne vijesti
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.0°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Danas
Max. 20°C Min. 14°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Vrijeme za 07.04.2020.
07.04.2020. Uto
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
PREGLED TJEDNA: Uređen sportski teren u Ljupču, pri kraju radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo
28.02.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Uređen sportski teren u Ljupču, pri kraju radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Gradonačelnik obišao radove u Ulici kardinala Stepinca

1582545475.jpg

Radove na izgradnji kolektora oborinske odvodnje u Ulici kardinala Stepinca u Lapadu jutros je obišao dubrovački gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kompletno uređenje ulice trebalo bi biti gotovo do kraja svibnja. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Dubrovnika i Vodovoda Dubrovnik vrijednom 6,2 milijuna kuna, bez PDV-a.

 

''Nalazimo su u jednoj od najneuređenijih ulica na području Grada Dubrovnika. Ono što ovdje radimo jest izgradnja sustava oborinske odvodnje, ali i drugi radovi poput izmjene postojeće vodovodne mreže, koju obavljamo zajedno s Vodovodom Dubrovnik, postavlja se nova rasvjeta, gradi nogostup i na kraju će se asfaltirati i urediti sama ulica'', kazao je gradonačelnik Franković u prigodi obilaska. U isto vrijeme HT radi izmjenu mrežnih telekomunikacijskih kabela.

 

''Riječ je o prilično zahtjevnom projektu s obzirom da se radi u gradskoj ulici s dosta zakopanih instalacija, ali radovi za sada teku dobro i prema planu'', kazao je glavni nadzorni inženjer na projektu Vedran Kosović iz tvrtke IGH, zahvaljujući ujedno stanarima na strpljenju i razumijevanju.

 

Ovo je prva faza radova na ovoj dionici, koja obuhvaća prostor od Hotela More do kružnog toka na 'Pošti Lapad', a u idućoj fazi radit će se ulica u ostalom dijelu, odnosno do Hotela Neptun, gdje će se postaviti javna rasvjeta i urediti prometnica.

 

Europskim sredstvima nabavljena oprema za igralište Dječjeg vrtića Pile

1582553851.jpg

U sklopu projekta  “Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Dubrovnika”  nabavljena je oprema za igralište Dječjeg vrtića Pile, a koju je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Postvljena oprema vrijednosti 269.662,50 kuna uključuje antistres podlogu, igralo, vrtuljak, penjalicu, klackalicu, njihalicu, kućicu s didaktikom, pješčanik i učionicu na otvorenom, dvije klupe, drveni koš za otpatke te 2D školicu.

 

Europskim sredstvima nabavljena je i informatička oprema za Dječji vrtić Pčelica u Novoj Mokošici – video nadzor, prijenosno računalo i projektor,  a u tijeku je i postavljanje  preostale opreme - Montessori opreme u dječjim vrtićima Škatulica, Mala kuća, Palčica, zatim senzorne sobe u vrtićima Pčelica i Palčica te opreme za sportski program u vrtićima Pile, Ciciban i Palčica.

 

Naime, riječ je o  projektu  “Grad ZA djecu“ ukupne vrijednosti 14.080.986,10 kuna, a koji je u potpunosti  financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U sklopu projekta uvedena je usluga poslijepodnevne smjene, kao i rad subotom u određenim dječjim vrtićima, pružanje usluge u vrtiću na Lopudu i tijekom ljeta, zaposlili su se brojni odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa te se financiraju i brojne edukacije usmjerene ka jačanju stručnih kompetencija za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes.

 

Dubrovnik će ugostiti međunarodnu konferenciju o zaštiti kulturne baštine

1582622672.jpg

U okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, od 26. do 28. veljače 2020. godine u Dubrovniku u Lazaretima održat će se međunarodna stručna konferencija pod nazivom ''Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika''.

 

Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u području kulture je očuvanje kulturne baštine, a posebice upravljanje rizicima u kulturnoj baštini. Uključivanje upravljanja rizicima u području kulturne baštine je prijeko potrebno u svakodnevnom funkcioniranju institucija i društva, unatoč smanjenim ljudskim kapacitetima te visokoj predanosti i posvećenosti stručnjaka. Europska unija je također, u suradnji s brojnim istaknutim vladinim i nevladinim organizacijama, u posljednjem desetljeću istaknula područje kulturne baštine kao jedan od svojih prioriteta.

 

Konferencija se održava u organizaciji Ministarstva kulture uz potporu Europske komisije, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

 

U upravljanju rizicima u području kulturne baštine neizostavno je suradničko odlučivanje koje čini temelj dobrog upravljanja kulturnom baštinom te ujedno ima izravan utjecaj na kvalitativne principe intervencija na kulturnoj baštini, kao i na smanjenje negativnih učinaka. Upravo će zato teme panela biti fokusirane na raspravu o metodama identifikacije, analize i boljeg razumijevanja rizika, važnost monitoringa, proces prilagodbi, kao i brzi oporavak od ugroza te održivo očuvanje nakon obnove. Također će biti naglašeno i podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine za sadašnje i buduće naraštaje, kao i suradnja među postojećim stručnim mrežama te dionicima.

 

Konferencija Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika strukturirana je u obliku moderiranih tematskih panela, a za sudionike je priređen i popratni kulturni program. 

 

Konferenciju će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a ugostit će renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine kao što su Andrew Potts, koordinator ICOMOS-ove Radne skupine za klimatske promjene i baštinu te jedan od pokretača Climate Heritage Network, Aparna Tandon, viša voditeljica projekata na programu Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u krizno doba u ICCROM-u, Zaki Aslan, ravnatelj ICCROM-ATHAR Regionalnog centra za konzerviranje u Sharjahu (Ujedinjeni Arapski Emirati), Lazare Eloundou Assomo, direktor za kulturu i hitne situacije UNESCO-a,  Bruno Favel, načelnik Sektora za europske i međunarodne poslove u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Francuske Republike te Robert Palmer, nezavisni stručni konzultant u kulturi. Izlagat će i domaći stručnjaci poput Tomislava Petrinca, glavnog konzervatora za nepokretnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Tvrtka Zebeca, znanstvenog savjetnika na Institutu za etnologiju i folkloristiku, Goranke Horjan, ravnateljice Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjedateljice INTERCOM-a, Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima (ICOM), Dražena Štajduhara, načelnika Sektora za smanjenje rizika od katastrofa u Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova te Davora Trupkovića, ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

 

Cijeli program konferencije Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika dostupan je na službenim stranicama Ministarstva kulture: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23923

 

Gradonačelnik obišao gradilište ceste Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje

1582636671.jpg

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

 

Obišavši gradilište gradonačelnik Franković iskazao je zadovoljstvo napretkom radova koji se izvode ispred zacrtanih rokova te je istaknuo važnost ceste za budući razvoj grada. Naime, povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju se preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. –„Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima, uključujući gospodarski razvoj tog područja, ali i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa sve s ciljem rasterećenja prometnih gužvi“, najavio je gradonačelnik.

 

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste. Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu, a očekivani završetak investicije vrijedne nešto više od 32 milijuna kuna je travanj 2021.

 

Na gradilištu se trenutno izvode radovi širokog iskopa dok se na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode iskopi za nove potporne zidove. Zadovoljstvo dinamikom radova iskazao je i inženjer gradilišta Davor Krstulović napomenuvši kako se paralelno izvodi prva i treća od ukupno tri faze, što će ubrzati radove.

 

Podsjetimo, u prvoj fazi izvodi se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

 

Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020.

1582639040.png

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 27. sjednici, održanoj 27. siječnja, donijelo je Mjere socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2020.

 

Mjere socijalnog programa za 2020. predstavljaju kontinuirane procese koji  imaju za cilj očuvanje životnog standarda građana te primjereno zadovoljavanje potreba socijalno osjetljivih skupina.

 

Već dugi niz godina Grad Dubrovnik skrbi o  svojim sugrađanima kojima je  zbog bolesti, dugotrajne nezaposlenosti, starosti, invaliditeta i sličnih teških životnih okolnosti prijeti  socijalna isključenost, te im je potrebna  pomoć.

 

Osim prava na pomoć u podmirenju troškova stanovanja i obroka u pučkoj kuhinji, koji se jamče svim građanima Republike Hrvatske kojima prijeti siromaštvo, u Dubrovniku su tim građanima, kao i onima izloženima socijalnoj isključenosti (npr. osobe s invaliditetom, starije osobe) dostupna i mnoga druga prava i pomoći.

 

Grad Dubrovnik podmiruje dio njihovih troškova stanovanja, prehrane, pojedinih zdravstvenih i socijalnih usluga kad su im nužne te usluge javnoga gradskog prijevoza. Umirovljenicima i starijim osobama bez osobnog prihoda Grad Dubrovnik dodatno pomaže i mjesečnim novčanim potporama.

 

Grad Dubrovnik nastoji socijalnim mjerama prije svega ublažiti posljedice teških životnih okolnosti, ali i osnažiti građane kako bi se u budućnosti samostalno mogli nositi sa životnim izazovima.

 

Program javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Dubrovnika za 2020.

1582701252.jpg

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 27. sjednici, održanoj 27. siječnja 2020, donijelo je Program javnih potreba u predškoskom odgoju za 2020.

 

Osim postojećih objekata dječjih vrtića, na području Grada Dubrovnika predviđa se gradnja novih objekata dječjih vrtića ili uključivanja postojećih objekata na kojima postoji mogućnost prenamjene građevine za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci rane i predškolske dobi, u suglasju s prostornim planovima Grada Dubrovnika.

 

Nakon usklađivanja prostorno planske dokumentacije, pokrenuo se postupak izrade projektne dokumentacije za novi dječji vrtić u Solitudu. U gradskom proračunu za 2020. godinu osigurana su sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (kupnju zemljišta) u iznosu od 3.700.000,00 kuna te početak gradnje vrtića u iznosu od 400.000,00 kuna.

 

Grad Dubrovnik je iznajmio zgradu u Mokošici za potrebe smještaja predškolske djece. Uređenje i opremanje novog dječjeg vrtića „Put na more“ završeno je 2019. godine, a u gradskom proračunu za 2020. planirana su sredstva za dodatno uređenje prostora u vrtiću (pregrade u sanitarnim čvorovima) u iznosu od 50.000,00 kuna.

 

S ciljem proširenja kapaciteta dječjeg vrtića Pčelica u Mokošici izrađen je idejni projekt i izvedeni potporni zidovi između objekta dječjeg vrtića i Jadranske ceste. Za dovršetak projektne dokumentacije za dogradnju i nadogradnju Dječjeg vrtića Pčelica planirano je u proračunu Grada Dubrovnika za 2020. godinu 300.000,00 kuna.

 

Grad Dubrovnik uredio je i opremio dio zgrade doma kulture u Zatonu za potrebe dječjeg vrtića. Zbog povećanog broja djece predškolskog odgoja, pojavila se potreba za proširenjem kapaciteta vrtića za još jednu vrtićku grupu. U tom smislu Grad Dubrovnik je pokrenuo postupak izrade projektne dokumentacije, za što je u Proračunu Grada Dubrovnika za 2020. osigurano 100. 000,00 kuna.

 

U srpnju 2018. godine Grad Dubrovnik se putem Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju  javio na natječaj Europskog socijalnog fonda i dobio bespovratna sredstva za projekt Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Dubrovnika. Sukladno potpisanom ugovoru Gradu Dubrovniku je odobreno 14.080.986,10 kuna bespovratnih sredstava za realizaciju ovog programa koji se, između ostalog, odnosi na produljenje rada vrtića do 21,00 sat te na rad vrtića subotom. S ovim produljenim radom vrtića Dječji vrtići Dubrovnik započeo je 2019. godine. Za ovaj projekt planirana su sredstva u gradskom proračunu za 2020. u visini od 4.002.000,00 kuna.

 

Program javnih potreba u školstvu Grada Dubrovnika za 2020.

1582701506.jpg

Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na svojoj 27. sjednici, održanoj 27. siječnja 2020, donijelo je Program javnih potreba u školstvu za 2020.

 

U proračunu Grada Dubrovnika za 2020. godinu planirani su brojni projekti iz područja školstva.

 

Projekt dogradnje i nadogradnje škole Montovjerna iz 2006. godine nije uspio dobiti suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Projekt je ocijenjen prevelikim za školu u jednoj smjeni, posebno jer je u svim kombinacijama podzemna garaža bila vrlo sporna. Stoga je u dogovoru s Ministarstvom napravljen idejni projekt dogradnje i nadogradnje škole koji umjesto 24 predviđa 16 razrednih odjeljenja s kuhinjom, dvodijelnom športskom dvoranom i svim popratnim sadržajima. Predviđa se izgradnja škole na tri kata i to na postojećim učionicama i školskom dvorištu. Radovi na gradnji škole počeli su 14. siječnja 2019. godine, dok se završetak gradnje i opremanje škole planira u prvom polugodištu 2020. Za ovu je investiciju u Proračunu Grada Dubrovnika za 2020. osigurano je 18.000.000,00 kuna.

 

S ciljem prelaska rada Osnovne škole Mokošica u jednoj smjeni izrađen je idejni projekt dogradnje škole. Projektna dokumentacija dovršena je 2019. godine, dok se početak dogradnje planira tijekom 2020, za što je u gradskom proračunu osiguran iznos od 300.000,00 kuna. Također je za dovršetak energetske obnove postojeće zgrade Osnovne škole Mokošica planiran iznos od 3.500.000,00 kuna.

 

Osnovna škola Marina Getaldića trenutno radi na dvije lokacije: u zgradi Gimnazije Dubrovnik te u zgradi Područne škole Centar. S ciljem prelaska svih odjela škole u povijesnu jezgru te jednosmjenski rad, Grad Dubrovnik je sklopio ugovor s Dubrovačkom biskupijom o korištenju zgrade u Ulici Ilije Sarake 7 za potrebe Osnovne škole Marina Getaldića. Grad Dubrovnik je financirao izradu idejnog rješenja adaptacije zgrade za potrebe škole i ishodio suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. izrađena je novelacija projekta, sukladno kojem će se u zgradu u Ulici Ilije Sarake smjestiti prva tri razredna odjela ove škole, dok će se četvrti razred smjestiti u zgradu Područne škole Centar. Svi troškovi adaptacije zgrade za potrebe škole Marina Getaldića financirat će se dobrotvornom donacijom. Za ovaj je projekt u gradskom proračunu za 2020. godinu osigurano 8.000.000,00 kuna.

 

U 2020. godini nastavit će se s projektom energetske obnove zgrada dubrovačkih osnovnih škola. Tako će se, uz obnovu postojeće zgrade Osnovne škole Mokošica, dovršiti radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole Marina Držića (Škola za djecu s posebnim potrebama) u iznosu od 1.054.000,00 kuna te Osnovnoj školi Ivana Gundulića u iznosu od 750.000,00 kuna.

 

Temeljem potpisanog sporazuma sa Sveučilištem u Dubrovniku, Grad Dubrovnik obvezao se sufinancirati izgradnju Studentskog doma u Dubrovniku s iznosom do 30.000.000,00 kuna. Gradnja Studentskog doma započela je u 2018. godini, dok se završetak gradnje planira u prvom polugodištu 2020. U proračunu Grada Dubrovnika za 2020. godinu planiraju se sredstva za sufinanciranje dovršetka gradnje Doma u iznosu od 8.000.000,00 kuna.

 

Zbog radova se zatvara Šetnica Nika i Meda Pucića od Hotela More do Ville Wolff

1582714595.jpg

Šetnica Nika i Meda Pucića bit će zatvorena za kretanje (osim za stanare) od četvrtka, 27. veljače pa do kraja izvođenja radova i to na potezu od Hotela More do Ville Wolff.

 

Cjelovitim i sveobuhvatnim uređenjem šetnice Nika i Meda Pucića planirana je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, uređenje kupališta, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme.

 

Ugovorena vrijednost investicije iznosi 4.849.839,19 kuna s uključenim PDV-om, radove izvodi tvrtka TRAG d.o.o., a rok izvođenja radova je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

 

Dubrovačka stanogradnja – gradonačelnik Franković u obilasku radova

1582722662.jpg

Napreduju radovi na izgradnji prvih stanova za mlade obitelji grada Dubrovnika po modelu Dubrovačke stanogradnje i stanova za hrvatske ratne vojne invalide u Novoj Mokošici. Investicija je realizirana u suradnji s Ministarstvom branitelja, s obzirom da će od 108 stanova njih 65 biti dodijeljeno braniteljima – stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, dok će 43 stana pripasti Gradu, koji će ih prema kriterijima dodijeliti u najam mladima dubrovačkim obiteljima s mogućnošću otkupa nakon 10 godina.

 

Gradilište je danas obišao gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima, kako bi se uvjerio u dinamiku izvođenja radova, te je najavio kriterije za stanove za mlade koji će se uskoro naći na javnom savjetovanju a potom i na dnevnom redu Gradskog vijeća.

 

- Očekujemo da će radovi na zgradama biti završeni u listopadu ove godine. Grad je za stanove za mlade izdvojio 38 milijuna kuna te dodatnih 10.8 milijuna kuna za sufinanciranje stanova za branitelje. Kriteriji Dubrovačke stanogradnje bi trebali biti poznati početkom ožujka kada ćemo ih staviti na javno savjetovanje. Prvi dokument propisivat će uvjete za sufinanciranje kupnje stanova u iznosu od 30 tisuća eura po obitelji, dok će drugi dokument sadržavati kriterije za dodjelu stanova po posebnom dubrovačkom modelu – rekao je gradonačelnik Franković, istaknuvši kako bi stanovi mogli biti useljivi do kraja godine, nakon ishođenja potrebne dokumentacije.

 

Na prvoj zgradi završeno je postavljanje PVC stolarije na cijelom objektu, dovršene su instalacije vodovoda, kanalizacije te elektroinstalacija, obavljeni su gipskartonski radovi te izvedba slojeva fasade i ravnog krova. Na drugoj zgradi u tijeku je izvođenje slojeva ravnog krova, slojeva fasade i instalacija, dok je stolarija montirana u potpunosti. Istovremeno, napreduju radovi i na preostale dvije zgrade gdje je u tijeku montiranje vrata i prozora, svih instalacija, kao i gipskartonskih radova.

 

Podsjetimo, program Dubrovačke stanogradnje uključuje izgradnju stanova po vlastitom dugoročnom modelu poticane stanogradnje, ali i druge modele poticaja mladim obiteljima koje gradska uprava razvija, a odnose se za izgradnju obiteljskih kuća, odnosno subvencioniranje kupnje stana, dogradnje/nadogradnje obiteljske kuće te kupnje građevinskog zemljišta.

 

Mokošici 200 novih parkirališnih mjesta do svibnja

1582724019.jpg

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u prometnu infrastrukturu najvećeg prigradskog naselja. Gradonačelnik Mato Franković danas je sa suradnicima obišao radove na tri aktivna gradilišta u Novoj Mokošici, gdje je u tijeku gradnja ukupno 200 novih parkirališnih mjesta. Nova mjesta za vozila preduvjet su za strože sankcije prometnih prekršaja, najavio je ovom prilikom gradonačelnik Franković.

 

-  Očekivani rok završetka radova je svibanj ove godine, vjerujem da će nakon toga našim sugrađanima biti lakše pronaći mjesto. S ovim projektima nismo završili ulaganje u parkirališna mjesta u Mokošici, odmah po završetku radova nastavljamo i dalje, u planu je gradnja novih dvjestotinjak mjesta – izjavio je gradonačelnik.

 

Prvo parkiralište je kapaciteta 72 mjesta, a smješteno je južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od OŠ Mokošica. Ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju „T“ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s ulicom Od izvora u kružni tok s četiri privoza.

 

- Kroz budući projekt nadogradnje škole, u planu je pješačko povezivanje ovog parkirališta s OŠ Mokošica, kako bi se dodatno rasteretila ionako preopterećena Ulica Bartola Kašića. Dozvolu za gradnju ceste Tamarić očekujemo kroz mjesec i pol, ova cesta je ključna za funkcioniranje Ulice Bartola Kašića, ali i cijele Mokošice. Puno toga nedostaje, ali puno se i radi. – rekao je gradonačelnik govoreći o gradskim projektima u Mokošici.

 

Radovi na drugom parkiralištu u Ulici Marina Kneževića započeli su u listopadu, a ukupno će raspolagati sa 59 parkirališnih mjesta. U sklopu investicija u prometnu infrastrukturu, krajem studenog započeli su i radovi na projektu 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između ulica Marina Kneževića i Između dolaca.

 

Ukupna vrijednost investicija u javna parkirališta Mokošice prelazi 10 milijuna kuna. U sklopu ulaganja u prometnu infrastrukturu u najvećem prigradskom naselju, dodatnih 1.1 milijun kuna osigurano je u ovogodišnjem Proračunu za spojnu cestu Tamarić, a u Ulici Bartola Kašića predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

 

U Lazaretima otvorena konferencija "Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“

1582801488.jpg

„Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“, naziv je konferencije koja se u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU održava u Dubrovniku od 26. do 28. veljače, a otvorena je danas u Lazaretima.

 

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković se u uvodnom izlaganju osvrnuo na osnovne rizike za gradove s kulturnom baštinom – prekomjerni turizam i urbanizaciju. Izložio je osnovne smjernice strateškog projekta upravljanja destinacijom „Poštujmo Grad“.

 

„Postizanje održivosti u upravljanju destinacijom nije lak zadatak, a mi smo prema tom cilju odlučno zakoračili prije tri godine“ kazao je te dodao kako je cilj ovakvog pristupa zadržati turizam kao glavni generator gospodarstva, ali istovremeno postići održivost i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva. „Kvalitetan život lokalnog stanovništva je prioritet, a prihod mora biti podređen tom cilju. Prihod moramo staviti na zadnje mjesto“, poručio je gradonačelnik.

 

Uz gradonačelnika Frankovića sudionike konferencije ovom prigodom pozdravili su zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, koja je otvorila konferenciju. 

 

Konferencija je započela panelom „Jesmo li spremni? Napredak u politikama i nove perspektive u spremnosti na djelovanje i prevenciji rizika“ koji je moderirao nezavisni stručni konzultant u kulturi Robert Palmer, a na kojemu su izlagala renomirana imena iz područja zaštite kulturne baštine.

 

Razgovaralo se o stanju pripremnih strategija na nacionalnoj, međunarodnoj i europskoj razini, posebice vezano uz uključivanje zaštite kulturne baštine u upravljanje rizicima, planovima prilagodbe te mjerama smanjenja i otklanjanja rizika, predstavljene su i primjeri učinkovite suradnje s ciljem prevencije i smanjenja štete.


Uz direktora za kulturu i hitne situacije UNESCO-a Lazarea Eloundoua Assomoa izlagala je i posebna savjetnica ministrice kulture Helenske Republike Maria-Xeni Garezou, zatim iz radne skupine za klimatske promjene i baštinu, ICOMOS Andrew Potts, voditeljica projekata na programu Prva pomoć i otpornost za kulturnu baštinu u krizno doba ICCROM Aparna Tandon, predsjedateljica INTERCOM-a Međunarodnog odbora za upravljanje muzejima, ICOM Goranka Horjan i ravnatelj „Raymond Lemaire“ međunarodnog centra za konzerviranje i predsjedatelj UNESCO-ovog Odbora za preventivno konzerviranje, nadzor i održavanje spomenika i mjesta Koenraad Van Balen.

 

Nakon panela uslijedilo je izlaganje arhitekta-konzervatora i voditelja projekata kulturne baštine „Reconstruction of cultural heritage - Dubrovnik issues“ Matka Vetme i obilazak izložbe „Dubrovnik - A Scarred City u Lazaretima“.

 

Pri kraju radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

1582806642.jpg

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas radove na sanaciji nerazvrstane ceste Kliševo-Mrčevo. Radovi na investiciji vrijednoj oko 8,5 milijuna kuna u Gornjim selima privode se kraju. Cestovna rekonstrukcija obuhvaća sanaciju dionice duge 3,2 kilometra punog profila ceste od 5,5 metara, postavljanje zaštitne cestovne ograde na pojedinim dijelovima, dok će se na ulazu u mjesta Kliševo i Mrčevo postaviti i nova javna rasvjeta te nogostup.

 

Kraj radova na novoj dvotračnoj cesti očekuje se početkom ožujka, istaknuo je gradonačelnik Franković, dodavši kako je započeto projektiranje ceste od Mrčeva do Riđice, s ciljem spajanja na Majkove.

 

- Ova cestovna investicija u budućnosti će zasigurno povećati kvalitetu života na Gornjim selima, omogućiti normalno komuniciranje, širenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dolazak izletničkih autobusa te bržu povezanost sa Gradom Dubrovnikom. Upravo će osiguravanje kvalitetne infrastrukture omogućiti mladima ljudima bolju perspektivu za ostanak u Gornjim selima i povratak ljudi na područje Dubrovačkog primorja - naglasio je gradonačelnik Franković prilikom obilaska.

 

Govoreći o nastavku ulaganja u cestovnu povezanost ovog područja, gradonačelnik Franković dodatno je napomenuo kako je u tijeku projektiranje ceste koja će spojiti Osojnik s Ljupčem. Prema riječima gradonačelnika, jedan je to od najvažnijih prometnih infrastrukturnih projekata u svrhu povezivanja s Pobrežjem te konačno s Mostom dr. Franja Tuđmana, čime će se otvoriti novi alternativni koridor povezivanja gradskog područja s Gornjim selima te dalje prema Dubrovačkom primorju.

 

Obilasku radova na Gornjim selima prisustvovao je i gradski vijećnik Ivo Lučić koji je istaknuo je kako je zadovoljan ulaganjima u cestovnu obnovu na Gornjim selima te je kazao kako su time dobiveni jednaki uvjeti za život i funkcioniranje stanovništva tog područja.

 

Podsjetimo kako sanaciju cjelokupne ceste izvodi tvrtka Tehnogradnjau sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, uz nadzor upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

 

Uređen sportski teren u Ljupču

1582884203.jpg

Završeni su radovi uređenja sportskog igrališta u Ljupču koje je prema nalogu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu izvela tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač za održavanje dječjih igrališta i sportskih terena na području Grada Dubrovnika.

 

U sklopu radova postavljena je ogradna konstrukcija visine dva metra s ulaznim vratima i žičanom ispunom. Izgrađen je betonski zid visine jednog i pol metra, uređeni su potporni zidovi te je izrađena podloga od lako armirane podne glazure debljine pet centimetara. Nabavljena i postavljena košarkaška konstrukcija s tablom, obručem i mrežicom te je iscrtano igralište za basket.

 

Vrijednost ovog ulaganja u prostore za sport i rekreaciju iznosi 80.000 kuna s PDV-om.

 

REZULTATI OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE U ULICI KARDINALA STEPINCA: Egzaktno potvrđena izjava gradonačelnika

1582898395.jpg

 

Temeljem izvješća dva ovlaštena inženjera geodezije nedvojbeno je utvrđeno da investitori u Ulici kardinala Stepinca (Tolić, Žunec i Valentić) svoj građevinski objekt nisu sagradili na propisanoj udaljenosti od ruba ceste.

 

Naime, ovlašteni inženjeri geodezije Petar Kovačević i Marin Knežević utvrdili su kako navedeni objekt nije udaljen minimalno 1,5 metar od ruba ceste, a što je dio posebnih uvjeta postavljenih u proceduri izdavanja građevinske dokumentacije.

 

Udaljenost objekta, što je vidljivo iz prikaza u prilogu, je na minimalnoj udaljenosti od 1,32 metra.

 

Cilj Grada Dubrovnika je zaštititi postojeći koridor ceste, a geodeti su utvrdili da je došlo do smanjenja njene širine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji