PREGLED TJEDNA: Usvojen Proračun za 2021. godinu, predstavljene nove odredbe GUP-a
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.8°C
Vrijeme za 11.04.2021.
11.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 10°C
Vrijeme za 12.04.2021.
12.04.2021. Pon
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 13.04.2021.
13.04.2021. Uto
Max. 14°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,871000
GBP
GBP
8,721159
USD
USD
6,364862
EUR
EUR
7,569094
PREGLED TJEDNA: Usvojen Proračun za 2021. godinu, predstavljene nove odredbe GUP-a
21.11.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Usvojen Proračun za 2021. godinu, predstavljene nove odredbe GUP-a

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

JASPERS odobrio 881 milijun kuna za izgradnju dubrovačkog vodovoda i kanalizacije – Aglomeraciju Dubrovnik!

1605519988.jpg

Nakon dugotrajnog postupka uspješno je završen težak i opsežan posao u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode. Projekt Aglomeracije Dubrovnik 'Razvoj vodno-komunalne infrastrukture' dobio je ''zeleno svjetlo'' JASPERS-a, odnosno pozitivno mišljenje Independent Quality Review. Slijedi potpisivanje ugovora čime će započeti najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti, uz osigurana bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.

 

Ukupna vrijednost projekta 'Aglomeracije' iznosi 881.208.682,00 kuna, a njegova provedba između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području cijelog grada Dubrovnika.

 

Projektom su obuhvaćena ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

 

''Ovim projektom rješavamo veliki problem i činjenicu da sedamdeset posto objekata u Dubrovniku nije imalo priključak na kanalizaciju'', kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući i kako je ovim projektom Grad Dubrovnik osigurao preko milijardu kuna iz europskih fondova.

 

REALAN I RAZVOJAN Usvojen Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu

1605531712.jpg

Proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu vrijedan 579.335.780,00 kuna usvojen je u ponedjeljak na 34. sjednici Gradskog vijeća većinom glasova.

 

-„Proračun je realan i razvojan s jasnim ciljem, a to je povećanje kvalitete života svih naših sugrađana“, poručio je gradonačelnik Mato Franković naglasivši da unatoč krizi Proračun sadrži razvoju komponentu i jamči nastavak ranije započetih programa i projekata, ali i osigurava odgovorno i transparentno financiranje svih skupina proračunskih korisnika, od gradskih ustanova, osnovnih škola i vrtića, vatrogasne postrojbe, sportskih objekata do ispunjavanja potreba drugih korisnika poput civilnog društva i socijalnih skupina.

 

Od značajnijih investicija Proračun za 2021. s projekcijama za 2022. i 2023. godinu nosi sredstva za projektnu dokumentaciju Parka Gradac i završetak dokumentacije stanova u Solitudu, za cestu za zgrade HRVI, groblje Dubac, prometnicu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Osojnika, ali i za novu zgradu škole Marina Getaldića u Ulici Ilije Sarake kao i rekonstrukciju Jugovog bazena. Za projekt proširenja i uređenja Lapadske obale koji će se u cijelosti financirati sredstvima EU fondova i nacionalnim sredstvima u proračunu za iduću godinu rezervirano je 16 milijuna kuna.

 

Upravo u snažnom privlačenju dostupnih fondova Europske unije kriju se prilike za realizaciju razvojnih projekata u narednom razdoblju, a uz Lapadsku obalu osigurana su i sredstva za gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture „Aglomeracija Dubrovnik“, koji je upravo danas dobio „zeleno svjetlo“ tijela Europske komisije JASPERS.  

 

Gradonačelnik Franković istaknuo je i kako je gradska uprava marljivo radila i na pripremi projektne dokumentacije za niz projekata s namjerom kandidiranja na instrument EU-a „Recovery and Resilience“, a među njima ističu se azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće  bolnice, škola u Mokošici, Vrtić Pčelica, cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana.

 

Prijedlog proračuna za 2021. godinu od prisutnih 23 vijećnica i vijećnika, prihvatilo je njih 16, petero ih  je glasalo protiv uz dva suzdržana glasa.

 

 

Gradski kotar Ploče iza Grada dobio prostor za rad

1605616306.jpg

Novi prostori Gradskog kotara Ploče iza Grada smješteni na adresi Ulica Frana Supila 9 otvoreni su u utorak u nazočnosti gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, a otvaranju ureda prisustvovali su i predsjednik Vijeća GK Srđan Obad, tajnik Ivuša Brajević kao i drugi članovi Vijeća.

 

Radi se o prostoru u gradskom vlasništvu površine 56,5 metara kvadratnih, a njegovom dodjelom osigurani su adekvatni uvjeti za rad GK Ploče iza Grada koji je do sada bio bez vlastitog prostora.

 

U adaptaciju i uređenje prostora Grad Dubrovnik utrošio je 21,896,25 kuna (s PDV-om).  Izvedeno je uklanjanje drvenog poda i postavljanje pločica, izrada i ugradnja prozora te soboslikarski radovi, dok je potrebni namještaj te ostalu opremu poput računala i printera Grad osigurao iz postojećih zaliha.

 

 

Grad Dubrovnik provodi sustavna ulaganja u sustav mjesne samouprave omogućujući vijećima gradskih kotara i mjesnih odbora učinkovitiji rad, a građanima što lakše ostvarivanje svojih prava. Tako je u proteklom razdoblju ova gradska uprava obnovila i uredila prostor gradskog kotara Montovjerna te prostore mjesnih odbora Osojnik i Ljubač. Gradskim kotarima Mokošica i Komolac osigurani su potpuno novi prostori, a na širem gradskom području proveden je i niz ulaganja u društvene domove.

 

 

Počinje petodnevno obilježavanje Europskog tjedna robotike u Centru za mlade Dubrovnik

1605620325.jpg

Europski tjedan robotike obilježit će se bogatim petodnevnim programom, od 18. do 22. studenog, u Centru za mlade Dubrovnik. U sklopu programa obilježavanja održat će se Robo.DU Day(s) i dvadesetak radionica za sve dobne skupine.

 

 
Robo.DU Day(s) 2020 zajednički organiziraju Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji sa svojim članicama, Hrvatskim robotičkim savezom, Centrom za mlade Dubrovnik i Sveučilištem u Dubrovniku. Robo.DU Day(s) 2020 se održava kao jedna od brojnih događanja u sklopu Europskog tjedna robotike koji se obilježava od 19. do 29. studenog.
 
Jubilarni peti Robo.DU Day(s) će se održati u malo izmijenjenom formatu nego prethodnih godina. Ove godine neće biti gostujućih predavanja i cijeli se program neće održati samo u subotu. Kroz pet dana  održat će se preko 20 radionica za sve dobne skupine, od vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola pa do studenata i građana.
 
Sve će se radionice održavati u Centru za mlade Dubrovnik. Na programu su radionice crtanja 3D olovkama, mBot robotika, LEGO radionice "Obnovljivi izvori energije", robotika i programiranje bez ekrana, dronovi, Computer Vision, Internet of Things, lemljenje, izrada holograma i bioelektronička akademija. 

 

 

Objavljen virtualni zbornik radova "O čemu sve pišemo"

1605779323.png

Završnica radionice Foruma mladih "O čemu sve pišemo" održala se u Centru za mlade Dubrovnik 28. studenog putem aplikacije ZOOM te uz izravan prijenos na facebook stranici Centra za mlade.
 
Organizator Foruma mladih je Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, dok je partner radionice "O čemu sve pišemo" javna ustanova Dubrovačke knjižnice. Koordinatorica radionice bila je djelatnica Dubrovačkih knižnica Marjana Leventić, koja je priredila i virtualni zbornik radova svih autora iz dubrovačkih osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Zbornik je dostupan na linku Dubrovačkih knižnica:
 
 
 
 Predstavljene nove odredbe GUP-a

1605785828.jpg

 

U sklopu javne rasprave, koja traje do 21. studenog, u utorak 17. studenoga 2020. godine, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika te putem online sustava, održana su dva javna izlaganja o prijedlozima izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika.

 

Govoreći uvodno o predloženim izmjenama gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se novim GUP-om želi osigurati sklad u prostoru i onemogućiti nakaradne gradnje, kakvima smo svjedočili u zadnje vrijeme, a koje su posljedica postojećeg GUP-a.

 

''Naravno da ovim posao nije završen. On će biti završen tek kada u idućoj godini krenemo s generalnim izmjenama prostornih planova u Dubrovniku koje će u potpunosti strateški promatrati prostor. Moramo biti svjesni da se grad od Orsule do Kantafiga ne može širiti, jer prostora više nema, ali zato se treba širiti prema Gornjim selima i nekim drugim područjima koje moramo strateški razvijati promišljajući budućnost. Prostor na užem dijelu grada treba sačuvati i ostaviti ga budućim naraštajima'', rekao je gradonačelnik Mato Franković.

 

Novim odredbama GUP-a restrikcije se odnose prvenstveno na visine objekata, na definiranje etažnosti na drukčiji načni posebno što se tiče definiranja pojma podruma i suterena, kao i restrikcije udaljenosti objekata od granice građevinske parcele s minimalnom udaljenosti od tri metra. Ujedno se uvodi detaljan i nedvosmislen pojmovnik, broj i definicija funkcionalnih jedinica, minimalni postotak zelenih površina na parceli, pojašnjenje pojma tihog obrta.

 

Božo Benić iz Društva arhitekata, koje je sudjelovalo u njegovoj izradi, istaknuo je kako su predstavnici stručne javnosti prvi put uključeni u jedan ovakav projekt planiranja prostora.

 

''Nužni su konzistentni, precizni planovi, koji se oblikuju strateški s jasnim konceptima prostornog, ekonomskog i društvenog razvoja i u koje su ugrađeni primjereni kriteriji zaštite raznih prostornih slojeva. GUP iz 2005. godine nikada nije bio ni razvojni, ni strateški dokument, već je reciklirao određene koncepte iz doba strateškog plana Južni Jadran s kraja šezdesetih godina, izvršivši evidenciju zatečenog stanja pojedinih namjena, te dajući zoning mogućih lokacija novih sadržaja bez prave analize interakcija s prostorom u kojem su ti isti sadržaji planirani. Taj GUP i kasnije izmjene dopustile su nekontrolirane prenamjene i graditeljske intervencije, apartmanizaciju pod krinkom stanogradnje, te smanjenje javnog prostora uz sustavnu amputaciju gradskog tkiva točkastom implementacijom pojedinačnih projekata. Dubrovniku trebaju novi prostorno-planski dokumenti razvojnog usmjerenja koji će kao takvi u sebi inkorporirati jasnu viziju grada za dugoročni period'', kazao je Benić.

 

Ovim izmjenama uvršteni su u planove i gradski projekti poput vrtića u Komolcu, gdje je zona rekreacije prenamijenjena u zonu za dječji vrtić, smještajni objekt za liječnike u sklopu Opće bolnice, azil za životinje, zone sanitarne zaštite Omble, prometni sustav na području Rijeke dubrovačke te izmjene vezane za gradnju javnih garaža na čitavom području grada.

 

Izvješće s održanih javnih rasprava bit će spremno početkom prosinca, a potom se uputiti na mišljenje županijskom Zavodu za prostorno uređenje te Ministarstvu graditeljstva  i prostornog uređenja. Ovisno o datumu izdavanja njihovih suglasnosti ovisit će i usvajanje na Gradskom vijeću, koje se sukladno tome očekuje krajem ove ili početkom iduće godine.

 

 

Javno izlaganje vodila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Jelena Lončarić, a prijedloge izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a Grada Dubrovnika izlagale su predstavnice stručnog izrađivača Plana (Urbos d.o.o., Split) Maja Madiraca i Larisa Bačić.

 

Održana radionica izrade životopisa u Centru za mlade Dubrovnik

1605861505.jpg

U organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik 17. listopada održala se radionica izrade životopisa u prostoru Centra za mlade Dubrovnik. Radionicu su vodile članice udruge Ivana Grkeš i Valentina Roso.
 

 

Cilj radionice je bio mlade koji su se prijavili za radionicu naučiti kako se predstaviti na najbolji mogući način kroz pisanu formu, kako prikazati znanja i vještine na kreativan i zanimljiv način te kako zainteresirati poslodavca. Sudionici radionice koristili su platformu Europass za pisanje životopisa.
 

 

Zbog velikog interesa održala se još jedna radionica 18. listopada.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji