umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.3°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 21°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 23°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,154954
GBP
GBP
8,473162
USD
USD
6,952796
EUR
EUR
7,579243
PREGLED TJEDNA: Usvojene mjere Grada Dubrovnika za pomoć gospodarstvenicima i ranjivim skupinama, cesta Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje uredno se izvodi
10.04.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Usvojene mjere Grada Dubrovnika za pomoć gospodarstvenicima i ranjivim skupinama, cesta Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje uredno se izvodi

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Osigurana uredna isplata mjesečnih davanja Socijalnog programa

1586169538.jpg

I u vremenu financijske neizvjesnosti te u uvjetima financiranja nužnih i neophodnih troškova provedba socijalnih mjera izvodi se uredno. Tako je Grad Dubrovnik putem nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo proveo isplate niza davanja iz Mjera Socijalnog programa za 2020. godinu. Sve se isplate odnose za mjesec ožujak, osim studentskih i učeničkih stipendija koje se isplaćuju za tekući mjesec te za travanj iznose 161.700,00 kuna.

 

Za subvencije najma stanova samcima i obiteljima slabijeg materijalnog statusa isplaćeno je ukupno 243.400,00 kuna. Ovom mjerom u 2019. godini  bilo je obuhvaćeno ukupno 179  korisnika, od kojih je najviše četveročlanih obitelji.

 

U Gradu Dubrovniku je i oko 250 korisnika novčane pomoći iznad 65 godina, a koji nemaju vlastitu mirovinu niti druga primanja te im je osigurana novčana pomoć u iznosu od 300 kuna mjesečno. Za ovu mjeru za mjesec ožujak isplaćeno je 72.300,00 kuna.

 

Isplaćen je i dodatak na mirovinu u iznosu 181.000,00 kuna te troškovi stanovanja prema Centru za socijalnu skrb (69.058,00 kuna) kao i 109.500,00 kuna na ime mjesečnog dodatka korisnicima osobne invalidnine.

 

Tijekom ovog tjedna za mjeru Dar za novorođeno dijete isplatit će se 169.000,00 kuna. Podsjetimo, ova dugogodišnja populacijska mjera nadograđena je 2019. kada je uvedena nova potpora roditeljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete u ukupnom  iznosu od iznosi 33.600,00 kuna, a ista se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života. Novčani dar za novorođeno dijete u 2019. godini  ukupno je ostvarilo 418 korisnika, a 71 korisnik ostvario je stalnu godišnju naknadu za treće i svako daljnje novorođeno dijete.                                                

 

Isplatit će se i novčana pomoć samohranim roditeljima i jednoroditeljskim obiteljima koje imaju status roditelja njegovatelja, a slijedi i isplata subvencija za najam stana mladima (do 35 godina) u iznosu od 18.300,00 kuna, odnosno u pojedinačnim mjesečnim iznosima od 400 do 750 kuna, ovisno o broju članova kućanstva.  

 

NAKON POKRENUTIH RADNJI GRADA Uklonit će antenski sustav HT-a u Donjem Čelu

Hrvatski Telekom d.d. izvijestio je Grad Dubrovnik da je ova tvrtka započela s poduzimanjem aktivnosti u svrhu realizacije premještanja antenskog prihvata sa zgrade koja se koristi kao ured Hrvatske pošte, a nalazi se u samom središtu Donjeg Čela na otoku Koločepu.

 

Iz Hrvatskog Telekoma navode da će antenski sklop u najkraćem mogućem roku premjestiti s lokacije kat. čestica 48/2 k.o. Koločep na drugu primjerenu lokaciju.

 

Rezultat je to pravovremenog i žurnog reagiranja Grada Dubrovnika, koji je još 11. veljače 2020. godine putem svog nadležnog Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom zatražio uklanjanje antenskog prihvata.

 

Grad Dubrovnik kao vlasnik prostora nije odobrio postavljanje navedenog antenskog sustava na zgradu Hrvatske pošte u Donjem Čelu niti je suglasnost za isto zatražena, a njegovo postavljanje izazvalo je negodovanje mještana koji su izrazili bojazan da im je ovakvim postupanjem HT-a ugroženo zdravlje.

 

Izvanredna situacija s epidemijom koronavirusa nažalost privremeno je usporila postupak uklanjanja antenskog prihvata s predmetne lokacije, no važno je napomenutu da je sustav stavljen van funkcije odnosno da isti ne emitira signal.

 

3D šetnja pročistačem pitke vode u Komolcu

1586256058.jpg

Na internetskoj stranici Vodovoda Dubrovnik moguće je virtualno prošetati uređajem za pročišćavanje pitke vode u Komolcu. Vodovod Dubrovnik omogućio je svima koji to žele da virtualnim putem iz udobnosti svojih domova posjete ovo ključno postrojenje koje omogućava sigurnu opskrbu pitkom vodom Dubrovniku.

 

„U skladu s preporukama zdravstvenih djelatnika da se za vrijeme ove zdravstvene krize ne izlazi iz svojih domova, Vodovod je omogućio svima da prošeću ovim nama iznimno bitnim objektom koji sada osigurava opskrbu pitkom vodom Grada Dubrovnika kroz cijelu godinu, bez obzira na vremenske uvjete. Zato sve pozivam da ostanu doma i putem svojih kompjutera, tableta ili mobitela upute se na virtualnu šetnju našim postrojenjem u Komolcu“, rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić koji je izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da se ovim projektom Vodovod Dubrovnik pridružio sve većem broju tvrtki i ustanova u Hrvatskoj koji nude virtualne obilaske svojih prostora.

 

3D šetnja ovim objektom moguća je na poveznici ili putem web lokacije: http://vodovod-dubrovnik.hr/stranica/uredaj-za-prociscavanje-pitke-vode-45.

 

Cesta Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje uredno se izvodi

1586267603.jpg

I u uvjetima poslovanja u trenutnoj kriznoj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, radovi na gradilištu nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odvijaju se neometano, sukladno ugovorenoj i utvrđenoj dinamici.

 

Izgradnja ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik jedna je od kapitalnih investicija gradske uprave koje su u tijeku, odnosno koje su prethodno ugovorene s osiguranim sredstvima te iz tih razloga njihovo izvođenje nije upitno.

 

Nova cesta, podsjetimo, izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica.

 

Cestovna investicija vrijedna je nešto više od 32 milijuna kuna, a glavni cilj jest omogućiti preduvjete za stvaranje nove stambene zonu na Pobrežju te, istovremeno, napraviti dvotračnu cestu do Gornjih sela, a preduvjet za to je upravo ova cesta.

 

Povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima uključuje i gospodarski razvoj tog područja. Na području Pobrežja planirano je i uređenje Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku.

 

 

Dubrovačke tržnice još neće početi s radom

1586364714.jpg

Sukladno donesenoj Odluci o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme proglašenja epidemije bolesti COVID-19, koja je s današnjim danom stupila na snagu, tržnice na području grada Dubrovnika neće biti u mogućnosti krenuti s radom od sutra. 

 

Tvrtka Sanitat je od ponedjeljka pripremala osiguravanje potrebnih uvjeta kako bi se placa u Gružu mogla otvoriti čim to Nacionalni stožer dopusti, no jedan kriterij nove odluke trenutno nije moguće zadovoljiti 

 

Naime, pod člankom 5. Odluke navodi se da pored općih mjera i uputa koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo banci na tržnicama moraju biti opremljeni pregradama od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

 

-“Sanitat, kao i sve druge tvrtke koje upravljaju tržnicama su tek danas dobile ovu odluku i uvjete. Vjerujem da veliki broj tržnica u Hrvatskoj neće sutra otvoriti zbog neispunjavanja kriterija pod točkom 5. ove Odluke. U ovakvim posebnim okolnostima bit će jako teško doći do proizvođača koji nam  može isporučiti potrebne količine barijera, a s druge strane nameće nam se tehnički problem kako ćemo to postaviti na banke zbog same težine materijala.  Nažalost,  gruška placa neće biti otvorena sutra, a kada ćemo je moći otvoriti ovisi isključivo o nabavci materijala, njegovoj isporuci i montaži na banke“, rekao je direktor Sanitata Tomislav Tabak.

 

 

-„U ovom trenutku radimo sve što je u našoj moći da čim prije riješimo ovu nenadanu situaciju i omogućimo rad place.  Sve što radimo, radimo isključivo za dobrobit naših sugrađana, njihovu sigurnost i zaštitu“, zaključio je Tabak.

 

 

Propusnice se neće izdavati u subotu i nedjelju

1586439882 (1).jpg

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika obavještava javnost da u razdoblju od subote, 11. travnja do ponedjeljka, 13. travnja Upravljački centar neće izdavati e-Propusnice za napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka.

 

U navedenom razdoblju propusnice se neće izdavati regularnim putem - kroz sustav e-Propusnice,  niti putem e-maila koji je Stožer prethodno uspostavio za ovu namjenu.

 

Samo u slučaju iznimno nužnih i hitnih  situacija, a u prethodno naznačenom razdoblju, zahtjeve je potrebno uputiti mailom na propusnica@dubrovnik.hr.

 

Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika još jednom apelira na sve sugrađane da izbjegavaju svako kretanje koje nije nužno kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

 

Usvojene mjere Grada Dubrovnika za pomoć gospodarstvenicima

1586435558.jpg

Paket mjera za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, koji je krajem ožujka predstavio gradonačelnik Mato Franković, u srijedu, 8. travnja na prvoj on-line sjednici usvojilo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Kako bi se mjere pomoći ranjivim skupinama, gospodarstvenicima i svim građanima uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

 

Prvi paket mjera Grada Dubrovnika donosi se za tromjesečno razdoblje travanj-lipanj,  njegove mjere podijeljene su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema ranjivim skupinama, dok se druga kategorija mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

 

U sklopu paketa mjera za gospodarstvenike ističe se umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 posto i umanjenje plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto te ukidanje plaćanja reklama. Potporama su obuhvaćeni i oni gospodarstvenici, odnosno obrtnici koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine.

 

Tako će Grad Dubrovnik subvencionirati dio troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na svom upravnom području. Utvrđeni iznos subvencije korisniku subvencije po ovoj Odluci iznosi do maksimalno 2.500 kuna mjesečno, a program se odnosi na mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.

 

Uz navedene mjere Grad Dubrovnik je prethodno donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10 posto, ukidanje plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova, obustavljeno je programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca, u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije, a komunalne naknada svim obveznicima umanjena je za 15 posto.

 

Također, s ciljem umanjenja posljedica i osiguranja neophodnih financijskih sredstava u svrhu sprječavanja ugroze od korona virusa donesene su odluke o ukidanju isplate sredstava namijenjenih financiranju naknada predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, a u istom razdoblju obustavlja se i isplata sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća. Na on-line sjednici Gradskog vijeća donesene su i odluke smanjenju plaće za gradonačelnika i zamjenicima gradonačelnika.

 

Podsjećamo, odlukom Vlade Republike Hrvatske o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave te ukidanjem plaćanja spomeničke rente i ukidanjem plaćanja paušala turističkim iznajmljivačima za drugi kvartal, Grad Dubrovnik već sudjeluje i daje značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona virusa.

 

Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnja, ukoliko se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine. Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

 

Na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera. Navedeno je dostupno na poveznici: Mjere Grada Dubrovnika za pomoć pri prevladavanju krize

 

Usvojene mjere Grada Dubrovnika za pomoć ranjivim skupinama

1586436196.jpg

Paket mjera za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, koji je krajem ožujka predstavio gradonačelnik Mato Franković, u srijedu, 8. travnja na prvoj on-line sjednici usvojilo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika. Kako bi se mjere pomoći ranjivim skupinama, gospodarstvenicima i svim građanima uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

 

Prvi paket mjera Grada Dubrovnika donosi se za tromjesečno razdoblje travanj-lipanj,  njegove mjere podijeljene su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema ranjivim skupinama, dok se druga kategorija mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

 

Jedna od mjera Grada Dubrovnika koje su osmišljene za skupine građana pogođene krizom uključuju oslobađanje plaćanja najamnina za sve najmoprimce koji imaju sklopljene Ugovore o najmu stana uz  zaštićenu, odnosno slobodno ugovorenu najamninu kao i bespravne korisnike stanova u vlasništvu Grada za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. 

 

Također, uz iznose od 1.500 kuna mjesečno za samca i 3.000 kuna za kućanstvo Grad će pomoći građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su uslijed epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta, a subvencionirat će i troškove najma stana korisnicima novčane pomoći u iznosu od 1.500 kuna.

 

Budući da su Dječji vrtići Dubrovnik privremeno prestali s radom, sve dok traju posebne okolnosti ugroze širenja korona virusa u Područnom odjelu Ciciban DV Dubrovnik osiguran je boravak isključivo za djecu roditelja/posvojitelja koji imaju radnu obvezu i nisu u mogućnosti primjereno ih zbrinuti, dok je određeno da svi roditelji/posvojitelji, korisnici usluga DV Dubrovnik neće plaćati vrtićke usluge u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

 

Prethodno je odlučeno i da se na javnim parkirališnim površinama na području Grada Dubrovnika sve do 1. svibnja neće provoditi naplata parkiranja, a korisnicima privremene novčane pomoći naknada se neće naplaćivati do 30. lipnja 2020. godine.

 

Uz navedene mjere Grad Dubrovnik je prethodno donio više mjera financijskih ušteda koje uključuju smanjenje plaća djelatnicima u gradskoj upravi i javnim ustanovama 10%, ukidanje plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova, obustavljeno je programsko financiranje rada udruga na tri mjeseca, a u sustav javne rasvjete na cijelom gradskom području uvedene su redukcije. Gradonačelnik Mato Franković donio je i odluku o smanjenju komunalne naknade svim obveznicima – fizičkim i pravnim osobama za 15 posto te ukidanje plaćanja koncesijskih odobrenja za travanj, svibanj, lipanj 2020.

 

Nadalje, uvodi se i mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj 2020. te će se kućanstva osloboditi od plaćanja komunalne naknade za razdoblje travanj – lipanj u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva/građani sukladno Odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda.

 

Također, s ciljem umanjenja posljedica i osiguranja neophodnih financijskih sredstava u svrhu sprječavanja ugroze od korona virusa donesene su odluke o ukidanju isplate sredstava namijenjenih financiranju naknada predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, a u istom periodu obustavlja se i isplata sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Grada Dubrovnika. Na on-line sjednici Gradskog vijeća donesene su i odluke o smanjenju plaće  gradonačelniku i zamjenicima gradonačelnika.

 

Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnja, ukoliko se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine. Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

 

Podsjećamo, odlukom Vlade Republike Hrvatske o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, Grad Dubrovnik već sudjeluje i daje značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije korona virusa.

 

Na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera. Navedeno je dostupno na poveznici: Mjere Grada Dubrovnika za pomoć pri prevladavanju krize

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji