Izvanredne vijesti
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 28.03.2020.
28.03.2020. Danas
Max. 11°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Ned
Max. 16°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 18°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
PREGLED TJEDNA: Završeni skalini u Ulici Padre Perice, svim službenicima Grada Dubrovnika smanjenje plaća za 10 %
22.03.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Završeni skalini u Ulici Padre Perice, svim službenicima Grada Dubrovnika smanjenje plaća za 10 %

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Završeni radovi na tri kilometra dugoj cesti Kliševo-Mrčevo

1584351922.jpg

U Gornjim selima završeni su radovi na sanaciji nerazvrstane ceste Kliševo – Mrčevo. Rekonstrukcija je obuhvatila uređenje dionice duge 3,2 kilometra punog profila ceste širine 5,5 metara, postavljanje zaštitne ograde na pojedinim dijelovima ceste, dok je na ulazu u mjesta Kliševo i Mrčevo postavljena i nova javna rasvjeta te nogostup.

 

Sanaciju dvotračne ceste proveo je ugovorni izvođač tvrtka Tehnogradnja u sklopu programa pojačanog održavanja gradskih prometnica, a prema nalogu i uz nadzor nadležnog Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika. Radovi započeti krajem kolovoza prošle godine izvodili su se u tri faze, a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 8,5 milijuna kuna.

 

Ulaganje u cestovnu infrastrukturu preduvjet je daljnjem razvoju dubrovačkih Gornjih sela, povećanju kvalitete života stanovnika ovog područja i stvaranju jednakih uvjeta za sve sugrađane. Grad Dubrovnik nastavlja raditi na kvalitetnijem prometnom povezivanju ruralnih područja, između ostalog projektiranjem ceste od Mrčeva do Riđice, s ciljem spajanja na Majkove. Trenutno je u tijeku i projektiranje prometnice koja će spojiti Osojnik s Ljupčem, a riječ je o jednom od najvažnijih prometnih infrastrukturnih projekata u svrhu povezivanja s Pobrežjem te konačno s Mostom dr. Franja Tuđmana. Realizacijom ove investicije u konačnici će se otvoriti novi alternativni koridor povezivanja gradskog područja s Gornjim selima te dalje prema Dubrovačkom primorju.

 

IZVJEŠĆE GRADONAČELNIKA o poduzetim mjerama vezanim uz suzbijanje epidemije koronavirusa

1584546827.png

Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija do dana 18. ožujka nemaju potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). Grad Dubrovnik prepoznao je moguću opasnost, nadzire razvoj situacije i planira određene mjere zaštite svojih građana, ponajprije od zdravstvene ugroze. Zdravlje je prioritet i glavni fokus, a potom se sagledavaju i efekti koje širenje virusa ima na lokalno gospodarstvo koje se u najvećoj mjeri oslanja upravo na turizam. U tom segmentu, Grad Dubrovnik je prvi u Republici Hrvatskoj proaktivno sazvao konferenciju za medije i transparentno izvijestio javnost o gubicima po dubrovačkih proračun koji su u tom trenutku za prvih šest mjeseci iznosili 30 milijuna kuna, a danas je to predviđenih 100 milijuna kuna.

 

Grad Dubrovnik u cijelosti poštuje hijerarhiju nadležnosti u javno-zdravstvenom smislu te će nastaviti postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

MJERE KOJE JE GRAD DUBROVNIK DO SADA PODUZEO SUKLADNO SVOJOJ NADLEŽNOSTI SU:

 

MJERE ZA POMOĆ OPĆOJ BOLNICI DUBROVNIK

Naručeno je pet respiratora za potrebe Opće bolnice Dubrovnik – isporuka jednog početkom travnja, a ostala četiri do svibnja.

Grad je spreman, u suradnji s građevinskim tvrtkama koje su se stavile na raspolaganje ljudstvom, materijalima i financijski, ukoliko to bude potrebno, osposobiti dodatan prostor bolnice na 6. katu za prihvat većeg broja zaraženih.

 

MJERA POMOĆI CRVENOM KRIŽU

Crveni križ Dubrovnik preuzeo je obvezu opskrbe namirnicama stanovnika starije životne dobi i ugroženih skupina stoga je Grad Dubrovnik pružio prvu financijsku pomoć u iznosu od 150.000,00 kuna. Nakon što se navedena sredstva potroše nastavit će se s daljnjom financijskom pomoći.

 

NABAVA MATERIJALA ZA ZAŠTITU ZAPOSLENIKA I DRUGIH GRAĐANA

U svrhu prevencije bolesti nabavili smo dezinfekcijska sredstva za zaštitu te su ista raspoređena po svim upravnim zgradama.

Nabavljeno je 2000 jednokratnih maski, a naručeno je i 1000 perivih maski od tvrtke URIHO Zagreb.

Nabavljeno je sedam paketa gumenih rukavica po 1750 pari, u dolasku je još 10 dodatnih paketa. Naručeno je 800 komada malih gelova za dezinfekciju ruku, čekamo još jednu isporuku gradske ljekarne.

 

PRAVOVREMENO I TOČNO INFORMIRANJE GRAĐANA

Na internetskoj stranici Grada Dubrovnika istaknute su sve informacije o koronavirusu s posljednjim podacima, s poveznicama na posljednje podatke o epidemiji te na preporuke o zaštiti od virusa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i objave Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te drugih relevantnih izvora nadležnih tijela koja sudjeluju u suzbijanju epidemije.

 

KOORDINACIJA S KOMUNALNIM I ŽURNIM SLUŽBAMA

Sve gradske službe su opremljene i spremne provoditi upute nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite, odnosno Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U ovom trenutku zdravlje građana je prioritet, ali redovan život Grada ne smije stati pa su društva poduzela sve potrebne mjere kako bi se izbjeglo svako nepotrebno izlaganje rizicima zaraze.

Gradska društva su opremljena i u svakom trenutku spremna reagirati ukoliko se pokaže potreba.

 

USTANOVA SPORTSKI OBJEKTI DUBROVNIK

Od ponedjeljka 16. ožujka obustavljeni su treninzi svih sportskih klubova na području Grada Dubrovnika, a koji koriste objekte pod upravljanjem javne ustanove Sportski objekti Dubrovnik.

Svim ostalim sportskim klubovima na području Grada Dubrovnika, a koji ne koriste objekte navedene javne ustanove, također se uputila preporuka da od ponedjeljka, 16. ožujka obustave svoje treninge.

 

DUBROVAČKI MUZEJI ZATVORENI ZA POSJETITELJE

Od nedjelje, 15. ožujka 2020. godine do daljnjega svi muzeji u Dubrovniku zatvoreni su za posjetitelje.

Mjera se odnosi na Dubrovačke muzeje (Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivan, Etnografski muzej u žitnici Rupe, izložbe Arheološkog muzeja u tvrđavi Revelin), Dom Marina Držića, Umjetničku galeriju Dubrovnik (Palača Banac, Galerija Dulčić-Masle-Pulitika, Atelijer Pulitika), Prirodoslovni muzej Dubrovnik te Muzej Domovinskog rata Dubrovnik.

Knjižnice Dubrovnik sa svim ograncima su zatvorene do nove obavijesti a po načelu book crosinga postaviti će se knjige za čitanje na policama pored ulaza u ogranak Lapad (zgrada Atlant centra)

Sve ustanove u kulturi Grada sukladno svojim mogućnostima osigurat će programske sadržaje na svojim web stranicama i putem društvenih mreža, kako bi na taj način bile dostupne zainteresiranim građanima. (You tube, Facebook, Soundcloud..)

 

JGP LIBERTAS

Sve linije gradskog prijevoza od utorka 17. ožujka besplatne su za sve korisnike za razdoblje od 15 dana, a zabranjen je ulazak na prednja vrata. Vozač je odijeljen od putnika, a putnici za ulazak koriste srednja i zadnja vrata. Na najfrekventnije linije uvedeni su zglobni autobusi, tzv. harmonike.

Promijenjen je rad Autobusnog kolodvora i šaltera Libertasa, te je zatvorena garderoba.

Libertas Dubrovnik redovito provodi dezinfekciju svojih autobusa.

Do kraja tjedna donijet će se novi vozni red koji će biti znatno smanjen u odnosu na dosadašnji.

 

DJEČJI VRTIĆI U DEŽURSTVU

Dječji vrtići Dubrovnik organizirali su rad u narednom razdoblju sukladno iskazanim potrebama roditelja.

Od srijede 18. ožujka dubrovački vrtići rade u dežurstvu u objektima Palčica i Pčelica. Roditelji čija djeca neće pohađati vrtić sljedeća dva tjedna, neće biti obvezni plaćati vrtić za navedeno razdoblje.

 

GRAD I GRADSKE TVRTKE UKINULE DIREKTAN RAD SA STRANKAMA

Od ponedjeljka 16. ožujka sva komunikacija s upravnim odjelima i službama odvija se putem elektroničke pošte i telefona te nema direktnog rada sa strankama. Ista mjera uvedena je i u svim  trgovačkim društvima i javnim ustanovama u vlasništvu Grada Dubrovnika. Sve gradske službe i odjeli nastavljaju obavljati svoj redovan posao i radne zadatke.

 

GOSPODARSTVENICI

Održan je sastanak s predstavnicima strukovnih udruženja gospodarstvenika koji posluju na području Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik u suradnji s Vladom Republike Hrvatske provest će sve mjere sukladno programu Vlade, a kad ova kriza prođe spremni smo odustati od dijela investicija i novac uložiti u oporavak gospodarstva našeg grada.

U narednom tjednu oformit će se tim koji će izraditi cijeli  paket gospodarskih mjera, a sve kako bi nakon krize mogli čim prije započeti s gospodarskim oporavkom.

 

Završeni skalini u Ulici Padre Perice

1584699152.jpg

Završeni su radovi na izgradnji nastavka skalina u Ulici Padre Perice, na njezinom najvišem dijelu, od spoja s ulicom Od Gaja pa do spoja s državnom cestom D8, odnosno ulicom Gornji kono. Izgradnjom skala omogućena je pješačka komunikacija stanovnicima koji imaju svoje objekte uz državnu cestu s naseljem Gruž, a olakšan je i pristup autobusnim stajalištima na državnoj cesti D8 kojom prometuju autobusne linije 3 i 3A.

 

U sklopu projekta u ulici Od Gaja dodatno su izvedeni radovi proširenja i uređenja pet novih parkirališnih mjesta, i to na predjelu kod kućnog broja 54, u blizini „posljednjeg“ nebodera. Radove je izvela tvrtka Gradnja plus d.o.o. iz Dubrovnika, a ukupna vrijednost investicije iznosi 550 tisuća kuna s PDV-om.

 

Zatvorena dječja igrališta i sportski tereni

1584707592.jpg

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a nastavno na mjere koje se provode radi sprječavanja širenja koronavirusa (COVID-19), od petka 20. ožujka do daljnjega sva dječja igrališta, sportski tereni i druga vježbališta na otvorenom na području Grada Dubrovnika bit će zatvoreni i ograđeni.

 

Cilj donesene mjere je onemogućiti međusobni bliski kontakt djece na igralištima, nastavno na propisani nužni razmak između dvije osobe.

 

Odlukom Gradonačelnika svim službenicima Grada Dubrovnika smanjenje plaća za 10 %

1584712794.jpg

Odlukom gradonačelnika Mata Frankovića svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja 2020. godine umanjit će se plaće za 10 % te će navedena financijska mjera biti na snazi do financijskog oporavka.

 

Grad Dubrovnik kontinuirano nadzire razvoj situacije vezane za epidemiju koronavirusa te provodi i planira daljnje mjere, prvenstveno zaštite svojih građana od zdravstvene ugroze.

 

Također, prioritet Grada Dubrovnika jest omogućiti financijsko funkcioniranje poglavito svih žurnih službi te socijalno ugroženih osoba i ranjivih skupina.

 

U suradnji s Vladom Republike Hrvatske Grad Dubrovnik će provesti sve mjere sukladno programu Vlade te će u nadolazećem periodu predstaviti paket mjera koji će prepoznati one građane koji su ostali bez svojih radnih mjesta zbog krize izazvane epidemijom koranavirusa. 

 

Imenovani Voditelji timova povjerenika i zamjenika civilne zaštite za gradske kotare i mjesne odbore

1584716927 (1).jpg

Sukladno uputi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske aktivirane su operativne snage civilne zaštite Grada Dubrovnika. Stožer civilne zaštite Grada Dubrovnika imenovao je Voditelje timova povjerenika i zamjenika civilne zaštite za gradske kotare i mjesne odbore kako slijedi:

 

Gradski kotar Mokošica – Marko Šilje

Gradski kotar Grad -  Marin Krstulović

Gradski kotar Gruž – Orsat Jeić

Gradski kotar Ploče iza Grada – Srđan Obad

Gradski kotar Montovjerna – Ivuša Brajević

Gradski kotar Pile Kono – Dean Tošović

Gradski kotar Lapad – Nikola Bokarica

Gradski kotar Komolac – Tomislav Saltarić

Mjesni odbor Osojnik – Stijepo Tomaš

Mjesni odbor Zaton i Gornja sela – Emilio Puljizević

Elafiti: 

Kalamota – Jozo Škaro

Lopud – Frano Storelli

Šipan – Miho Lazarević

 

Zbog posebne situacije i potrebnih mjera opreza nije dozvoljeno samoorganiziranje pomoći. U ovom trenutku djeluje dovoljno organiziranih sustava te svi oni koji žele pomoći i priključiti se sustavu Civilne zaštite Grada Dubrovnika mogu to učiniti putem e-maila na civilnazastita@dubrovnik.hr

 

Na isti mail građani mogu uputiti pitanja vezana uz funkcioniranje rada i života u novonastalim okolnostima te se obratiti oko organiziranja eventualne pomoći i ustupanja resursa.

 

Važno je da sustav djeluje organizirano, ali ne samoorganizirano!

 

Zatvaraju se sve tržnice u Dubrovniku

1584785298.png

Sanitat Dubrovnik obavještava sve sugrađanke i sugrađane kako se od danas zatvaraju sve place u gradu za cjelokupno poslovanje!

 

Nakon niza odluka koje su donesene za povećanje sigurnosti i apela da ih se građani pridržavaju i dalje je velik broj neodgovornih pojedinaca koji krše odredbe donesene od strane Stožera civilne zaštite, a sve unatoč brojnim upozorenjima od strane djelatnika Sanitata Dubrovnik. 

 

Zbog vaše sigurnosti i sigurnosti prodavača koji dolaze na placu, a u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, odlučili smo zatvoriti ukupno poslovanje svih gradskih tržnica do daljnjeg.

 

Nadamo se da će se ova kriza što prije smiriti i da ćemo se svi moći čim prije vratiti normalnom načinu života. Ovu mjeru ne donosimo olako, ali vjerujemo da shvaćate kako je prijeko potrebna kako bismo zaštitili Vas i Vaše zdravlje kao i zdravlje naših djelatnika. 

 

Još jednom apeliramo na sve građanke i građane da se ozbiljno pridržavaju uputa i obaveznog minimalnog razmaka prilikom kretanja u javnost i da izbjegavaju okupljanja.

 

Budimo svi zajedno odgovorni i savjesni!  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji