umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
31.9°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 28°C Min. 24°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 30°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
PREGLED TJEDNA: Završni radovi na nogometom terenu u Gospinom polju, raspisana javna nabava za uređenje omiljene šetnice
15.11.2019 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Završni radovi na nogometom terenu u Gospinom polju, raspisana javna nabava za uređenje omiljene šetnice

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Nove sprave na dječjim igralištima u Kliševu i Gromači

 

1573469694.jpg

 

Završeni su radovi rekonstrukcije dječjih igrališta igrališta u Kliševu i na Gromači, zajedno vrijednih gotovo 600 tisuća kuna.

 

U Kliševu je plan sanacije obuhvatio zamjenu dotrajalih sprava i postavljanje novih igračaka: igru školice, njihalicu, ljuljačku i tobogan. Oko svake igračke postavljena je i zaštitna anti-stres gumena podloga te obavljeni ostali popratni radovi uređenja. Postojeća zastarjela ograda, koja je predstavljala opasnost za najmlađe, zamijenjena je novom, a samo igralište novouređenom stazom povezalo se s postojećom cestom. Nova ograda postavljena je i na susjedom boćalištu, gdje je izvedena i nova podloga. Čitava investicija vrijedna je 234.875,00 kuna.

 

Na Gromači je također na igralištu ugrađena nova oprema i to igralo u obliku broda s toboganom, penjalica, ljuljačka, klackalica i vrtuljak te zaštitna gumena podloga oko svake igračke. Ujedno su očišćene arle uz igralište i nasuta zemlja te odrađeni i hortikulturni radovi - posađene stablašice i grmovi u arle. Vrijednost ove investicije je 349.890,00 kuna, a igralište će, pored mlađih stanovnika Gromače, koristiti i djeca Dječjeg vrtića Gromača koji se nalazi u neposrednoj blizini.

 

Ovim investicijom Grada Dubrovnika stanovnici Kliševa i Gromače, od najmlađih do najstarijih, dobili su novouređeni sadržaj za kvalitetnije slobodno vrijeme.

 

Isplaćeni dodaci na mirovine za 1618 dubrovačkih umirovljenika

 

1573478715.jpg

 

Putem nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grad Dubrovnik isplatio je dodatak na mirovine umirovljenicima čije se mirovine kreću od 1800 do 2500 kuna. Ukupno je isplaćeno 460.800,00 kuna, a pravo na dodatak na mirovine ostvarilo je 1618 dubrovačkih umirovljenika.

Podsjetimo, u okviru Mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika svim umirovljenicima koji prebivaju na području Grada Dubrovnika, a čija mirovina sa svim dodatcima iznosi od 1.800 do 2.000 kuna isplaćuje se dva puta godišnje iznos od 400 kuna.

 

Umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima iznosi  od 2.000 do 2.200 kuna isplaćuje se dva puta godišnje iznos od 300 kuna, a umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima iznosi od 2,200 do 2.500 kuna uplaćuje se, također dva puta godišnje, iznos od 200 kuna.

 

SVE PO PLANU Radovi na vrtiću u Zatonu bit će završeni u roku

 

1573552303.jpg

 

Radovi na adaptaciji dječjeg vrtića Zaton napreduju sukladno utvrđenoj dinamici izvođenja i bit će završeni u ugovorenom roku, pred Božić ove godine. Radove adaptacije prema ugovoru potpisanom početkom listopada izvodi tvrtka Lapad graditelj d.o.o., a isti su vrijedni 960.901,17 kuna.

 

U dječjem vrtiću u Zatonu Malom trenutačno su smještene dvije odgojno obrazovne skupine – jedna vrtićka i jedna jaslička. Adaptacijom dijela prizemlja postojećeg objekta, a prema projektu koji je izradila je tvrtka Crta d.o.o., formira se prostor za još jednu odgojno obrazovnu skupinu s pripadajućim sanitarijama te se uređuje prostor potreban za garderobe i sanitarije zaposlenog osoblja. Zahvaljujući ovoj investiciji, broj djece u odgojnim skupinama uskladit će se s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe.

 

Podsjetimo, do sada je samo u 2019. godini otvoreno 12 novih vrtićkih grupa, a nakon završetka ovih radova broj će se popeti za još jednu grupu. Značajan je to korak prema strateškom cilju ove gradske uprave - uvođenju pedagoškog standarda u svaki vrtić i stvaranje uvjeta da se svako dijete po navršenih godinu dana automatski može upisati u vrtićke ili jasličke programe.

 

Za iduću godinu planirana je velika investicija izgradnje novog vrtića u Mokošici, odnosno rušenje postojećeg i izgradnja potpuno novog, dok buduća ulaganja uključuju i projekte vrtića u Gružu i Komolcu. 

 

Projekt participativnog budžetiranja dobio svoj vizualni identitet

 

1573553252.jpg

 

Poznati su rezultati Natječaja za dizajn vizualnog identiteta, slogana i naziv projekta participativnog budžetiranja Grada Dubrovnika. Na otvoreni Natječaj pristiglo je ukupno 13 radova, a na zasjedanju održanom 07. studenog 2019. godine, Ocjenjivački sud u sastavu: Jelena Tamindžija (predsjednica Ocjenjivačkog suda), Marita Bonačić, Damir Bralić, Alisa Aliti Vlašić i Marijana Aksić Vitković, jednoglasno su donijeli odluku o nagradama:

 

 

PRVU NAGRADU osvojio je rad pod šifrom A1, zajednice Filburg d.o.o./Hot Dog d.o.o., autora: Andrej Filetin, Maro Pitarević

Koncept: D kao dijalog

Naziv projekta: za bolji Grad

Slogan projekta: Moje ideje postaju djela

 

Obrazloženje odluke:

Rješenje u konceptu i grafičkoj izvedbi kvalitetno podržava i vizualizira tezu ove inicijative da se spoj građana i institucija temelji na dijalogu - poziva građane na dijalog (dubrovački dijalog) i proaktivnost kroz alat izravne demokracije, pritom ohrabruje percepcijom pozitivne, bolje budućnosti za Grad, odnosno građane.  U tu svrhu mobilizira tipografsku sliku verzalnog slova 'D' koja je posljednjih godina prepoznata i prisutna kao vizualni označitelj Grada (logotip grada, logotip DURA-a i sl.). U ovom rješenju taj označitelj doživljava inovativnu nadogradnju te  postaje i svojevrsni dinamički interfejs koji poziva na akciju i participaciju - simbolički nudi „unos“ novog, potrebitog unutar područja Grada. Rješenje funkcionira i na simboličkoj (kao znak) i utiliratnoj razini (kao urbana intervencija) i to u svim potrebnim mjerilima analognih i digitalnih platformi te je izuzetno podatan za primjenu u širokom spektru medija.

Žuta boja kao dominantna (ujedno asocijacija na post-it papiriće - radioničarski element) provociraju aktivaciju i akciju građana, u duhu pozitivnog dijaloga i razmjene te evaluacije individualnih ideja i prijedloga. Kvaliteta rješenja prepoznaje se u samostalnom funkcioniranju, ali i u sprezi sa sloganom ili sustavom slogana koji se adaptiraju i stavljaju fokus na određenu, posebnu problematiku. Osnovni slogan 'Za bolji Grad' koji naoko djeluje jednostavan i populistički, s velikim slovom 'G' u riječi 'grad' nedvosmisleno denotira Dubrovnik i u sprezi s vizualom stvara kohezivnu cjelinu te se spretno izvlači iz stereotipa sličnih. Slogan projekta izravno, jasno i jednostavno sugerira moć izravne demokracije, realizaciju ideja, te u konačnici povjerenje u proces. Pod egidom „D kao dijalog“ otvara se i prostor čitanja znaka i slogana kao šava između tradicije republike (res publicae ili stvari naroda) i ove institucionalne inicijative koja omogućava pojedincu da iznosi ideje bitne za zajednicu i aktivno mijenja budućnost nabolje.

 

DRUGU NAGRADU osvojio je rad pod šifrom A2, zajednice Bonsenjo &P, autora: Kristina Mirošević, Ivana Putica

Koncept i naziv projekta: Kvartokracija

Slogan projekta: zamisli. sudjeluj. ostvari.

 

Obrazloženje odluke:

Osnovna kvaliteta ovog rješenja je u području jasnog raslojavanja koraka kroz vrlo jasne, atraktivne i poticajne info grafike koje građanima jasno vizualno artikuliraju proces kroz potrebne korake - od ideje do rješenja (zamisli. sudjeluj. ostvari.). Međutim, nazivu projekta nedostaje verbalni identitet ciljanog područja te je otežana komunikacija poruke s mlađim dobnim skupinama. Rad se posebno istaknuo visokom kvalitetom ilustracija koje su dosljedno primijenjene na različitim kanalima komunikacije. Upotreba poznate kombinacije boja, prepoznatljive za Grad, usidruje rješenje u identitetskom prostoru kojem se obraća. Kratka, izravna i jasna poruka slogana - plan od tri koraka, potiče na akciju, mogućnost djelovanja. Rješenje infografički vrlo plastično približava bit projekta te budi interes na uključivanje.

 

 

TREĆU NAGRADU osvojio je rad pod šifrom A12, zajednice Bertina i Čotić Design, autora: Matea Bertina, Karla Čotić

Naziv projekta: Na(ša) zbilj(a)

Slogan projekta: Ostavi svoj trag, izgradi našu zbilju!

 

Obrazloženje odluke:

Trećeplasirani natječajni rad nudi rješenje u odgovarajućem verbalnom okviru, vrlo autentičnom za Grad Dubrovnik. Slogan poziva na aktivnost građana, dajući priliku za osobnu identifikaciju sa zbiljom koju živimo. Ono zbog čega je žiri visoko valorizirao ovaj rad bogata je i izuzetno informativna animacija, u formi didaktičke priče koja značajno nadilazi sva pristigla rješenja. Sam naziv smješten u predloženom grafičkom obliku je prekompleksan i nerazumljiv. U segmentu grafičkog oblikovanja rješenju nedostaje potreban pozitivan naboj i motivirajuća atraktivnost.

 

Grad Dubrovnik podržao akciju Dani kolektivne sadnje drveća - zasadi drvo ne budi panj

 

1573639019 (1).jpg

 

Grad Dubrovnik, u suradnji UO za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša i UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu uključio se u građansku inicijativu Dani kolektivne sadnje drveća, koja se održala od 25. listopada do 27. listopada 2019. godine. Dosadašnji rezultat ove akcije je zasađenih 610 sadnica na 139 lokacija na prostoru Grada Dubrovnika.

 

U dogovoru s koordinatorom za Dubrovačko-neretvansku županiju Romanom Tomić te tvrtkom Vrtlar Dubrovnik d.o.o. dogovorene su lokacije za sadnju te vrste drveća koje će se saditi. Jednako tako, dogovorena je organizacija podjele sadnica za građane koje će financirati Grad Dubrovnik.

 

Građanima je podijeljeno 178 sadnica na lokacijama u Mokošici, Gružu, Lapadu i u Lazaretima. Zbog velikog interesa organizirana je još jedna podjela na kojoj je podjeljeno još 200 sadnica. 

 

Uz Grad Dubrovnik kao donatori u akciju su se uključili i Dubrovačko-neretvanska županija, Elite travel d.o.o., Sun gardens Resort, Dubrovačka biskupija, Libertas TV, Udruga DEŠA – Dubrovnik, Hedera Estate d.o.o., Lions club Sv. Vlaho, Arhitektonski studio Vetma, Dominato property management, Boutique Villa Root, Urban&Veggie restaurant, Grand Hotel Park, Pemo d.o.o., Apropo marketing d.o.o., We do yoga studio Dubrovnik, Ladi Čosić (privatna osoba), Maro Kocković (privatna osoba), Jelena Roko (privatna osoba), Romana Tomić (privatna osoba), NP Mljet, Hrvatske šume - šumarija Dubrovnik, EKo taxi d.o.o. i MSC Krstarenje d.o.o..

 

Djelatnici tvrtke Vrtlar Dubrovnik d.o.o su uz volontere zasadili stabla na lokacijama: Uvala Lapad-Hotel Sumratin, igralište u Hladnici, igralište na Gorici, park na Gorici, Čokolino-lokacija između parka i terena, Park u ulici od Gale, novi parking u Mokošici u Ulici od izvora, prostor ispod autobusne stanice u Mokošici, padina iznad Ulice bartola Kašiće u Mokošici. Eko-Oblići su zasadili stabla unutar Eko-parka u Mokošici.

 

Grad Dubrovnik prepoznao je važnost ove akcije čiji je cilj bio potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju urbanih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila.

 

Dio zasađenih sadnica, a čiju su sadnju sudionici evidentirali, moguće pratiti i na slijedećem linku https://panj.crogis.hr/. 

 

NIKA I MEDA PUCIĆA Raspisana javna nabava za uređenje omiljene šetnice

 

1573645297 (1).jpg

 

Grad Dubrovnik pokrenuo je otvoreni postupak javne nabave za izvođenje radova na sveobuhvatnom uređenju i sanaciji Šetališta Nika i Meda Pucića.

 

Planirana je sanacija šetališta s ciljem sigurnog kretanja pješaka te omogućavanja pristupa i korištenja šetališta osobama s teškoćama u kretanju, a smisao zahvata je zadržati i naglasiti sve postojeće kvalitete predmetnog prostora te omogućiti kvalitetnije korištenje.

 

U sklopu zahvata planira se sanacija južnog podzida i uređenje partera, postavljanje novih rasvjetnih tijela javne rasvjete uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, uređenje kupališta te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme poput klupa. Sigurnosna ograda će se postaviti na svim otvorenim južnim dijelovima šetnice u dužini od cca 750 metara.

 

Najvažnije, šetnica će se  na pojedinim dijelovima gdje je to moguće proširiti bez da se zadire u pomorsko dobro i u postojeća kupališta, koja će se u potpunosti sačuvati.

 

Podsjetimo, krajem prošle godine provedena je izgradnja nedostajućeg kamenog podzida u ukupnoj dužini od 100 metara kao i nedostajuće ograde u dužini od oko 130 metara. Planiranim radovima II. faze građanima omiljeni lapadski lungo mare bit će adekvatno uređen. Nakon provedenog postupka javne nabave, odabira izvođača i sklapanja  ugovora  s radovima se planira započeti početkom iduće godine. 

 

Procijenjena vrijednost nabave je 3.500.000,00 kuna + PDV, a krajnji rok za dostavu ponude je 4. prosinca 2019. do 10:00 sati.

 

Otvoren postupak predlaganja kandidata za javna priznanja uz blagdan svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika

 

1573721788.jpg

 

Odbor za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pokrenuo je postupak za predlaganje kandidata za javna priznanja koja se dodjeljuju prigodom blagdana Svetog Vlaha - Dana Grada Dubrovnika. Javna priznanja uključuju proglašenje počasnim građaninom Grada Dubrovnika, Nagradu Dubrovnika za životno djelo i Nagrada Dubrovnika.

 

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili stranac koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno doprinio promicanju, značenju i ugledu Grada Dubrovnika, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Grada Dubrovnika i drugih gradova, naroda i država, razvoju demokracije, mira u svijetu i općem napretku čovječanstva.

 

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se pojedincima, hrvatskim i stranim državljanima za iznimna postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva.

 

Nagrada Dubrovnika dodjeljuje se za postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva i to pojedincima, trgovačkim društvima, ustanovama i drugima.

 

Potencijalni predlagači mogu dodjelu javnih priznanja predložiti Odboru za javna priznanja, uz obrazloženje, najkasnije do 27. prosinca 2019.

 

Sve informacije o načinu prijave dostupne su u tekstu poziva OVDJE.

 

Napreduje I. faza radova na sanaciji Grabovice

 

1573734117 (1).jpg

 

U srpnju započeti radovi sanacije Grabovice, a koji prethode potpunom zatvaranju odlagališta komunalnog otpada, napreduju prema utvrđenoj dinamici.

 

Na gradilištu je izvršen sav iskop radi izgradnje odlagališne kazete, izrađen je izravnavajući sloj iznad postojeće HDPE geomembrane prema otpadu, kao i nasip odlagališne kazete, nasip oko lagune te je trasirana prometnica.

 

Radovi koji slijede uključuju izradu donjeg brtvenog sloja, postavljanje geosintetika u odlagališnu kazetu i postavljanje drenažnih cijevi za skupljanje procjednih voda iz tijela odlagališta. Provest će se i radovi na hidrantskoj mreži, na rekonstrukciji postojećih objekata te, zaključno, završni radovi na prometnici i postavljanje ograde.

 

Podsjetimo, radove na 1. fazi sanacije odlagališta sukladno ugovoru potpisanom u svibnju ove godine izvodi tvrtka G.T. Trade d.o.o. Split koja je do sada sanirala više od 70 odlagališta otpada. Preko 12 milijuna kuna vrijedna investicija prvi je preduvjet potpunog zatvaranja odlagališta do kraja 2020. godine, za što će Grad značajno iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Do izgradnje budućeg županijskog Centra za gospodarenje otpada u Lučinom razdolju, komunalni otpad odvozit će se na drugu lokaciju, nakon što se ista odabere.

 

Nekadašnje odlagalište otpada nakon potpune sanacije prenamijenit će se u novi prostor javne namjene.

 

Gradonačelnik Franković uručio zahvalnice sudionicima Dubrovačke trpeze

 

1573746490 (2).jpg

 

Dodjela zahvalnica za sudionike ovogodišnje Dubrovačke trpeze održana je danas u restoranu Kantenari, Sunset Beach, a zahvalnice je uručio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Na Dubrovačkoj trpezi sudjelovalo je 45 hotelijera, ugostitelja, sladoledara, pekara i slastičara. Dubrovačka trpeza ima humanitarni karakter, a ove godine donacije su dobile Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije i Udruga za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnoga zdravlja i kvalitete života Lukjernica. Prikupljen je iznos od 78 655 kuna.    

 

Gradonačelnik Franković zahvalio se svima koji su sudjelovali u Dubrovačkoj trpezi.  - Još jednom vam zahvaljujem na svemu onome što ste uradili u turističkoj sezoni, jer samo je jedan šampion, i uistinu mislim da se nitko ne može približiti onome što Dubrovnik nudi, počevši od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pa sve do vrhunskih restorana i hotela. Sezona 2019. je bila i sigurna zahvaljujući djelatnicima Policijske uprave DNŽ-a što je vrlo bitno - kazao je gradonačelnik Franković, istaknuvši da će Stradun će u budućnosti biti isključivo pješačka zona ii jedino će moći vršiti dostavu električna i elektrovučna vozila.

 

- Činjenica je da živimo u Gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a i da su vidljiva jasna oštećenja što ne smijemo zanemariti, i moramo čuvati naš Grad. Nova 2020. godina nam donosi i nova pravila po pitanju kruz brodova. U 95 posto slučajeva će biti samo po dva kruzera u Luci, dok će iznimno samo u pet posto slučajeva biti više od toga, ne računajući homeport. Ono što mogu reći sa zadovoljstvom, čak 35 posto brodova odlučilo je dolaziti ujutro i odlaziti kasno navečer, oko 23 sata – naglasio je gradonačelnik Franković.

 

S predstavnicama Ministarstva o razdvajanju škola i vrtića

 

1573742269.jpg

 

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, državnom tajnicom Sanjom Puticom, načelnicom Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje Zdenkom Čukelj i voditeljicom Službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje Verom Šutalo.

 

Teme su bile razdvajanje osnovno-školskih ustanova, odnosno osnivački akti za novu Osnovnu školu Montovjerna i za novu ustanovu Dječjih vrtića Dubrovnik – Dječji vrtić Pčelica sa sjedištem u Mokošici, te su usuglašeni idući koraci u ovim postupcima.

 

Dioba dječjih vrtića već je započeta, a na jučerašnjem je sastanku dostavljeno i Rješenje kojim Ministarstvo daje suglasnost za razdvajanje, nakon čega još slijedi registracija nove vrtićke ustanove na Trgovačkom sudu. Tako bi od 1. siječnja iduće godine Dječji vrtić Pčelica trebao djelovati kao samostalna ustanova.

 

Pripremljena je i formalna odluka o razdvajanju OŠ Montovjerna od matične škole Lapad, koja će se zajedno s imenovanjem privremenog ravnatelja/ravnateljice naći na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Nova škola na Montovjerni, koja će ubuduće biti zasebna jedinica, trenutačno je u izgradnji, a nakon što radovi budu završeni i škola opremljena, očekuje se i Rješenje Ministarstva o početku rada. Škola će od iduće školske godine biti u punoj funkciji i primit će oko 440 učenika od prvog do osmog razreda.

 

ZAVRŠNI RADOVI Na nogometom terenu u Gospinom polju postavlja se umjetna trava

 

1573810816.jpg

 

Na nogometom terenu u Gospinom polju odvijaju se završni radovi I. faze uređenja koja obuhvaća izradu igrališta s umjetnom travom. U tijeku je postavljanje umjetne trave s amortizirajućom podlogom, dok se  istovremeno radi na montaži novog kontejnerskog sklopa sa svlačionicama, sanitarnim čvorovima i ostalim potrebnim pomoćnom prostorijama (II. faza).

 

Vrijednost investicije kojom koordinira Javna ustanova Športski objekti Dubrovnik iznosi 3,2 milijuna kuna bez PDV-a za prvu fazu, dok ugovorena vrijednost izvođenja II. faze iznosi 1,6 milijuna plus PDV. 

 

Treća faza uređenja nogometnog terena u Gospinom polju uključuje uređenje okolnog prostora s tribinama, a radovima će se pristupiti početkom iduće godine.

 

Podsjetimo, radovi na izradi terena s umjetnom travom obuhvatili su skidanje sloja postojeće zemlje i trave, izradu novih drenažnih kanala, nasipavanje, postavljanje nove ograde oko cijelog terena, zahladnjivanje terena te, u konačnici, postavljanje sloja umjetne trave. Nogometno igralište dimenzija 113 x 71 metara s terenom za igru površine 101 x 65 metara udovoljava propozicijama za odigravanje utakmica Saveznog ranga.

 

Uređenje nogometnog igrališta jedna je od nekoliko investicija u sportsku infrastrukturu koje je Grad Dubrovnik gotovo paralelno pokrenuo, a iste su definirane Strategijom razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku od 2018. do 2028. godine. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji