potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
9.5°C
Vrijeme za 25.01.2021.
25.01.2021. Danas
Max. 10°C Min. 6°C
Vrijeme za 26.01.2021.
26.01.2021. Uto
Max. 9°C Min. 2°C
Vrijeme za 27.01.2021.
27.01.2021. Sri
Max. 7°C Min. -2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,015499
GBP
GBP
8,481130
USD
USD
6,208391
EUR
EUR
7,554991
PREGLED TJEDNA: Usjek na Liechtensteinovom putu otvoren i siguran za promet, objavljeni prijedlozi lista stipendije
29.11.2020 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

PREGLED TJEDNA: Usjek na Liechtensteinovom putu otvoren i siguran za promet, objavljeni prijedlozi lista stipendije

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Evo što je gradska uprava radila ovog tjedna!

Završen petodnevni program petog izdanja Robo.DU Day(s)

1606125467.jpg

Jubilarno peto izdanje Robo.DU Day(s), koje se od 18. do 21. studenog održavalo u Centru za mlade Dubrovnik u sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike, uspješno je privedeno kraju.

 

Održano je  preko 20 radionica na kojima je sudjelovalo preko 200 polaznika svih dobnih skupina, od djece iz vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, mladih i građana. Osim uspješno provedenog programa  Robo.DU Day, organizatore veseli sve veći interes za sve radionice, a posebno upiti polaznika kad će se  radionice ponoviti ili nastaviti.

 

Prvog dana su se u jutarnjim terminima održale dvije radionice crtanja 3D olovkama, a u popodnevnim terminima dvije radionice mBot robotike. Radionice crtanja 3D olovkama su održali Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura, a radionice mBot robotike u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku.

 

Drugi dan je bio rezerviran za dvije LEGO radionice "Obnovljivi izvori energije" koje je održao Centar tehničke kulture Dubrovnik, te dvije radionice robotike i programiranja bez ekrana koje su održali Informatički klub Futura, Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Treći dan se prvo održala radionica letenja dronovima u organizaciji Aerokluba Nimbus, a potom i natjecanje na kojem su najuspješniji za nagradu dobili dronove. Nakon toga se održala gostujuća radionica Hrvatskog robotičkog saveza za mlade na temu računalnog vida (Computer vision).

 

Četvrti dan je program bio najbogatiji. Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku su cijelo jutro kroz četiri radionice lemili s polaznicima LEMionice. Hrvatski robotički savez je održao još jednu radionicu za mlade, ovaj put s temom Internet of Things. Popodne je bilo rezervirano za dvije radionice izrade holograma koje su odradili Informatički klub Futura i Sveučilište u Dubrovniku, te dodatne dvije radionice crtanja 3D olovkama.

 

Program je zatvorio UR Institut koji je i subotu i nedjelju održao radionice iz ciklusa Bioleketroničke akademije s temom "Uvod u eksperimentalnu elektroniku" za dvije grupe polaznika.

 

Robo.DU Day(s) 2020 su organizirale Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika u suradnji s Informatičkim klubom Futura, UR institutom, Centrom tehničke kulture Dubrovnik, Centrom za mlade Dubrovnik, Odjelom za elektrotehniku i računarstvo i Laboratorijem za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) sa Sveučilišta u Dubrovniku te Hrvatskim robotičkim savezom uz potporu Grada Dubrovnika.

 

Pokrenut postupak za predlaganje kandidata za javna priznanja

1606215364.jpg

Odbor za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika pokreće postupak za predlaganje kandidata za javna priznanja koja se dodjeljuju prigodom blagdana Svetog Vlaha - Dana Grada Dubrovnika.                                                                        

Javna priznanja su:                                                           

1. Proglašenje počasnim građaninom Grada Dubrovnika,                           

2. Nagrada Dubrovnika za životno djelo,                                     

3. Nagrada Dubrovnika.                                                      

 

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili stranac koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno doprinio promicanju, značenju i ugledu Grada Dubrovnika, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Grada Dubrovnika i drugih gradova, naroda i država, razvoju demokracije, mira u svijetu i općem napretku čovječanstva. 

             

Nagrada Dubrovnika za životno djelo dodjeljuje se pojedincima, hrvatskim i stranim državljanima za iznimna postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva.

 

Nagrada Dubrovnika dodjeljuje se za postignuća važna za Grad Dubrovnik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva i to pojedincima, trgovačkim društvima, ustanovama i drugima. 

 

Postignuća u znanstvenoistraživačkom radu kandidata i zasluge za razvitak znanosti s bilo kojeg područja, te postignuća književnim i umjetničkim djelima ocjenjuje se na temelju objavljenih i javnosti dostupnih djela.

 

Predlagač mora osigurati recenzije, odnosno kritičke ocjene najmanje dva priznata stručnjaka za određeno područje.             

 

Dodjelu javnih priznanja mogu predložiti Odboru, uz obrazloženje, svi zainteresirani. To pravo jedino nemaju vijećnici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i zaposleni u tijelima Grada Dubrovnika.   

             

Počasnim građaninom Grada Dubrovnika može se proglasiti građanin Republike Hrvatske ili stranac koji je svojim djelovanjem i postupcima znatno doprinio promicanju, značenju i ugledu Grada Dubrovnika, ostvarivanju i razvijanju međusobnih odnosa Grada Dubrovnika i drugih gradova, naroda i država, razvoju demokracije, mira u svijetu i općem napretku čovječanstva.                    

 

Potencijalni predlagači mogu dodjelu javnih priznanja  predložiti Odboru za javna priznanja, uz obrazloženje, najkasnije do 30. prosinca 2020.                                                                

 

Prijedlog za dodjelu javnih priznanja dostavlja se Odboru za javna priznanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik.                                                             

 

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 351-842, ili 351-823.                                                                       

 

ODBOR ZA JAVNA PRIZNANJA GRADSKOG VIJEĆA GRADA DUBROVNIKA

 

Poziv za dostavu pisanih prijedloga programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2021. godine

1606144347.jpg

Pozivaju se sve ustanove, udruge i organizacije koje rade u djelokrugu kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti da dostave svoje pisane prijedloge programa i sugestija za obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 3. veljače 2021. godine. Ovaj poziv ne podrazumijeva financijsku potporu predloženim programima.

 

Predloženi programi trebaju se odnositi na razdoblje od 31. siječnja 2021. do 7. veljače 2021. godine.

 

Rok za dostavu prijedloga je do utorka 6. siječnja 2021. godine. Prijedlozi koji pristignu nakon 6. siječnja 2021. godine neće biti razmatrani niti uvrštenu u službeni program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 2021. godine.

 

Prijedloge je potrebno dostaviti u Pisarnicu Grada Dubrovnika s naznakom za Upravni odjel za poslove gradonačelnika, Pred dvorom 1 ili na email: protokol@dubrovnik.hr .

 

NAPOMENA: Realizacija navedenih programa ovisit će o epidemiološkoj situaciji i mjerama u navedenom periodu.

 

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL 2020 Advent u gradu kolendara

1606225696.jpg

Ovogodišnji Dubrovački zimski festival organizira se u specifičnim uvjetima, u predviđenoj varijanti C, a sve u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Održat će se u periodu od 28. studenog 2020. do 6. siječnja 2021. godine, u organizaciji Grada Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara. Program je zbog trenutačne epidemiološke situacije planiran u skromnijem obliku i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama.

 

''Na početku promišljanja razvili smo tri scenarija, A, B i C. Scenarij A je onaj u kojem se DZF treba održati u punom kapacitetu, B scenarij je da se održi u restriktivnom kapacitetu, a C je scenarij u kojem bi bio u puno manjem opsegu, ali da se i dalje održe prilagođeni programi'', rekao je gradonačelnik Mato Franković predstavljajući ovogodišnji festival medijima, ističući kako je odluka donesena nakon konzultacija sa Stožerom, a sve s ciljem kako ne bismo doživjeli kolaps bolničkog sustava s obzirom na povećani broj oboljelih te kao zalog izvjesnije turističke sezone.

 

Dočekujući najljepše doba u godini, grad će zasjati u zimskom ruhu, okićen s preko tisuću rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja će krasiti gradska pročelja, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

 

Dubrovčani i posjetitelji imat će tako priliku doživjeti advent, samo u intimnijem ozračju, bez velikih okupljanja, koncerata i kućica na Stradunu. Ovim putem Grad Dubrovnik poziva sve ugostitelje koji će obavljati svoju djelatnost tijekom trajanja adventa da se prijave za odobrenje za proširenjem javne površine radi poštivanja epidemioloških mjera. Pripremljen je i set suvenira s blagdanskim motivima koji će biti podijeljeni ugostiteljima

 

Podnaslov ovogodišnjeg Dubrovačkog zimskog festivala je Advent u gradu kolendara te će našoj tradiciji kolendavanja festival biti najvećim dijelom i posvećen.

 

''Kolenda je ono što nas čini posebnima u Hrvatskoj i šire. Uvodimo jednu novost, cabrio ''pop up'' autobus Libertasa koji će obilaziti grad i gradske kotare, a bendovi, klape i predstavnici kulturnih ustanova izvodit će kolendu i ostale napjeve'', najavila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšć, predstavljajući program.

 

Novitet ovih blagdana je i „photo point“ Adventski vijenac na Luži, idealno mjesto za sve ljubitelje fotografije koje će za sve posjetitelje biti otvoreno petkom i subotom poslijepodne te nedjeljom ujutro, uz pridržavanje epidemioloških mjera, a ukrašena će biti i od ranije poznata lokacija za fotografiranje na Trgu oružja.

 

Dubrovački kinematografi su za vrijeme adventa pripremili poseban program za ljubitelje filma u sklopu drive in kina koje će biti smješteno na parkingu Radeljević. Održavat će se dvije projekcije dnevno uz poseban obiteljski vikend program, od četvrtka do nedjelje. Program počinje 3. prosinca, a popis projekcija bit će objavljen na mrežnim stranicama Dubrovačkog zimskog festivala i Dubrovačkih kinematografa.

 

Također, na radost najmlađih svakim danom kroz Uvalu Lapad od 10.00 do 16.00 sati prometovat će omiljeni Adventski vlakić u intervalima od 30 minuta koji će biti besplatan za sve putnike, a u prolazu gradom moći će susresti i omiljenog meda.

 

Pripremljeni su i brojni popusti za posjetitelje u gradskim kulturnim ustanovama, restoranima, a svi podaci mogu se pronaći na  web stranici Turističke zajednice grada Dubrovnika.

 

Ovogodišnji program prilagođen je preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a svi sudionici i posjetitelji mole se da se pridržavaju istih. Održavanje planiranih programa ovisit će o epidemiološkoj situaciji i daljnjim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Festival se otvara ovu subotu paljenjem adventske rasvjete, a ukoliko epidemiološka situacija do kraja godine bude povoljnija i dođe do relaksacije mjera Grad je spreman realizirati i druge programe, uključujući i doček Nove godine.

 

Više o događanjima u Dubrovniku tijekom nadolazećih blagdana na www.dubrovackizimskifestival.com te na Facebook i Instagram stranicama Dubrovačkog zimskog festivala.

 

Programi kulturnih ustanova

 

Dubrovačke kulturne ustanove su uz svoje redovne programe za ovogodišnje adventsko razdoblje pripremile i prigodne sadržaje za sve uzraste. Umjetnička galerija Dubrovnik održat će Božićne likovne radionice za predškolski i školski uzrast, Dom Marina Držića, u suradnji s dubrovačkim školama i vrtićima, organizirat će već tradicionalno kićenje gradskih izloga dok će Kulturno - povijesni muzej u Kneževu dvoru imati stručno vodstvo za odrasle kao i edukativne radionice za djecu Božić i Stara godina kod Kneza, a u Dvoru će za posjetitelje biti izložen i prigodni prikaz blagdanskog interijera.

 

Etnografski muzej će kroz stručno predavanje Kiti, kiti bonbinje staroj babi za grinje! publiku naučiti o obrednom značaju biljaka u božićnim običajima, a uz to bit će predstavljeno i božićno drvce s ukrasima i dopisnicama iz fundusa muzeja dok će one najmlađe razveseliti dječja kolenda od Široke ulice do žitnice Rupe kao i čitanje bajki. Prirodoslovni muzej održati će kreativne radionice izrade božićnog drvca i ukrasa namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta, a Odjel za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad zabavljat će najmlađe na radionicama izrade božićnih ukrasa.

 

Sve ostale redovne programe kulturnih ustanova te prigodne popuste koje su pripremile za  posjetitelje tijekom adventa mogu se pronaći na mrežnim stranicama i društvenim mrežama ustanova i Dubrovačkog zimskog festivala.

 

Smjernice UNICEF-a za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama

1606228462.jpg

Svjetski dan djece obilježava se svake godine na dan 20. studenog na obljetnicu usvajanja UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta. Na taj dan posebno snažno zagovaraju se  najvažnija pitanja s kojima se suočavaju djeca i mladi. 

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku ove godine na Svjetski dan djece pokreće kampanju za podršku djeci s  teškoćama i njihovim obiteljima pod sloganom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“.  

 

Ovogodišnji Svjetski dan djece obilježava se u okolnostima pandemije, koja je donijela nove izazove, ali i pokazala da zajedno možemo pronalaziti nova rješenja. 

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku izdao je "Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju", koju objavljujemo u prilogu.

 

Grad Dubrovnik nositelj je titule "Grad prijatelj djece" od 2006. To se priznanje dodjeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece, poštujući Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima djeteta. 

 

Projekt "Grad Dubrovnik prijatelj djece" s jedne strane simbolizira zajedništvo djece i Grada, a s druge strane upućuje na interakciju i partnerstvo, čime se naglašava ne samo skrb Grada, već i poštovanje koje gradonačelnik i gradska uprava gaje prema djeci i mladima i njihovom pravu da utječu na planove i aktivnosti koje se tiču kvalitete njihova života.

 

Koordinator akcije "Grad Dubrovnik prijatelj djece" je Društvo naša djeca Dubrovnik, koje trajno djeluje na upoznavanju s ostvarivanjem prava djece i osmišljavanju aktivnosti djece u slobodno vrijeme, koordinira rad dječjih foruma, a 2005. osniva Dječje gradsko vijeće i svake godine bira dječjeg gradonačelnika. 

 

Objavljeni prijedlozi lista za učeničke i studentske stipendije, dvostruko više pristiglih zahtjeva

1606226756.jpg

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika objavilo je prijedloge lista za dodjelu stipendija učenicima i studentima.

 

Na natječaj o stipendiranju objavljen krajem listopada pristiglo je 154 zahtjeva, što je točno dvostruki veći broj zaprimljenih zahtjeva u odnosu na prošlu godinu.

 

U ovogodišnjem Proračunu Grada Dubrovnika za stipendiranje učenika i studenata osigurano je 1.610.000 kuna, dok su za istu namjenu u Proračunu za 2021. sredstva povećana te iznose 1.950.000 kuna.

 

Podsjetimo, Grad Dubrovnik stipendije dodjeljuje u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

 

Prijedlog lista za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika dostupan je na stranici nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

 

Konačna lista dodijeljenih stipendija za školsku/akademsku godinu 2020/2021 objavit će se nakon proteka propisane procedure koja uključuje mogućnost podnošenja prigovora.

 

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE Učenici osnovnih škola izglasali najbolje ideje

1606295126.jpg

U okviru projekta "Participativno budžetiranje Grada Dubrovnika", Dubrovačka razvojna agencija DURA uspješno je provela projekt participativnog budžetiranje u osnovnim školama. Učenici sedam dubrovačkih osnovnih škola izglasali su za svaku školu po jedan projekat. Ukupna vrijednost svih projekata je 70.000,00 kuna. Sredstva za njihovu provedbu osigurao je Grad Dubrovnik, po 10.000,00 kuna za svaku školu.

 

Tako su učenici Osnovne škole Lapad izglasali sprave za vježbanje na otvorenom, učenici OŠ Ivana Gundulića uređenje vanjske učionice gdje će moći boravit na zraku i u prirodi, učenici OŠ Marina Držića vanjske klupe i stolove, a učenici OŠ Marina Getaldića odlučili su da žele nabaviti bicikle i stalak za njih. U provedbu projekta su se po prvi put uključile i OŠ Montovjerna u kojoj su učenici izglasali uređenje dnevnog boravka, u OŠ Mokošica stalke za bicikle i klupe te OŠ Antuna Masle vanjski stolni nogomet.

 

Realizacija projekta po školama očekuje se do kraja mjeseca prosinca.

 

Izboru projekata prethodio je proces od 30 dana radionica u 20 razreda kroz sedam osnovnih škola, nakon edukacija za učenike i učitelje s ciljem što bolje i kvalitetnije provedbe. Dio radionica je provedeno u školama, a dio preko zoom - online platforme. Ukupno je bilo uključeno 469 učenica i učenika s ukupno 40 projekata koji su prošli dalje u tehničku analizu, gdje su se ideje analizirale u skladu s kriterijima prihvatljivosti. Projekt se provodio pretežito među generacijama 6. razreda, dok je OŠ Lapad uključila 8. razrede u provedbu.

 

Projekt su proveli Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, uz aktivni angažman ravnateljica osnovnih škola, školskih kolektiva, roditelja i učenika, koji su pokazali kreativnost i odgovornost prema projektu te izrazili želju da se projekt i sljedeće godine provede u njihovim školama.

 

Grad Dubrovnik u budućnosti planira krenuti s implementacijom modela participativnog budžetiranja koji ima za cilj da se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima, na razini gradskih kotara, čim se za to stvore potrebni uvjeti i osiguraju financijska sredstva.

 

Usjek na Liechtensteinovom putu otvoren i siguran za promet

1606391198.jpg

Završeni su radovi sanacije stijenskog pokosa i postavljanja zaštitne žičane mreže u usjeku na Liechtensteinovom putu te je otvoren promet ovom ulicom za vozila i pješake.

 

Postavljanjem mrežne konstrukcije spriječeno je odronjavanje kamenja na nerazvrstanu cestu u usjeku između hotela Rixos Premium Dubrovnik i hotela Bellevue, što je u prošlosti bio čest slučaj, a zbog čega predmetna dionica ceste nije bila sigurna za prometovanje vozila i pješaka te je u kolovozu Grad Dubrovnik donio Odluku o zatvaranju dijela ove ulice.

 

Predmetnom sanacijom tj. postavljanjem zaštitne mreže u usjeku povećana je sigurnost svih sudionika u prometu.

 

Radove na postavljanju zaštitne konstrukcije vrijedne 60 tisuća kuna izveo je ugovorni izvođač radova na održavanju nerazvrstanih cesta na području Grada Dubrovnika tvrtka Tehnogradnja.

 

VODOOPSKRBA I ODVODNJA MOKOŠICE Nakon polaganja cijevi asfaltirane prve dionice

1606470825.jpg

Radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje na području Mokošice nastavljaju se izvoditi sukladno ugovorenoj dinamici.

Radovi koji su dio 44 milijuna kuna vrijedne investicije izgradnje sustava na potezu Mokošica - Štikovica - Zaton Mali pokrenuti su u svibnju, a istima je do sada obuhvaćeno više od trećine ukupnog zahvata na području Mokošice. Postavljeno je 2,3 kilometra cjevovoda te su nakon završetka radova na tim dionicama asfaltirane ulice Za Belendinovo i Put od Osojnika u dužini od 440 metara, a betonirano je dodatnih 220 metara na Putu od Osojnika.

Podsjetimo, u sklopu ove investicije Vodovoda Dubrovnik izgradit će se sustavi vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici i Zatonu Malom. Ukupno će biti izgrađeno više od 6 kilometara cjevovoda vodoopskrbe i 7 kilometara sustava odvodnje uz preko 250 kućnih priključaka. Samo na području Mokošice otpada izgradnja oko 3,5 kilometara novih cjevovoda odvodnje i 2,5 kilometara cjevovoda vodoopskrbe.

Veći dio investicije, oko 75 % iste, prijavljen je na 881.208.682,00 kuna vrijedan EU projekt Aglomeracija Dubrovnik, za koji je u srpnju ishodovano odobrenje u nacionalnoj proceduri od strane Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, dok je u studenom projekt dobio finalnu potvrdu JASPERS-a, instrumenta Europske komisije i partnera, odnosno pozitivno mišljenje njihovog tijela za ocjenu kvalitete.

fkouključuje mogućnosja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji