Svečano otvorena nova škola u povijesnoj jezgri (VIDEO)
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.9°C
Vrijeme za 07.12.2023.
07.12.2023. Danas
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 08.12.2023.
08.12.2023. Pet
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 09.12.2023.
09.12.2023. Sub
Max. 12°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9456
GBP
GBP
0,85723
USD
USD
1,0817
Svečano otvorena nova škola u povijesnoj jezgri (VIDEO)
15.09.2023 | Vijesti
GRAD DUBROVNIK

Svečano otvorena nova škola u povijesnoj jezgri (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Veliki je to doprinos i očuvanju života u zidinama, koje su ovom investicijom dobile šest novih razrednih odjeljenja

Video

U obnovljenoj i uređenoj palači u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri grada svečano je danas otvorena nova školska zgrada, kao sastavni dio OŠ Marina Getaldića, čime je ova škola s početkom nastavne godine prešla u jednosmjensku nastavu. Veliki je to doprinos i očuvanju života u zidinama, koje su ovom investicijom dobile šest novih razrednih odjeljenja.

 

Na današnjoj svečanosti sudjelovali su i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, župan Nikola Dobroslavić, biskup Roko Glasnović i predsjednik zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, ravnateljica škole Silvana Bjelovučić, učiteljice i učitelji te djeca koja su izvela prigodan program.

 

''Čast i zadovoljstvo mi je što u ovih šest godina otvaramo drugu osnovnu školu i korak po korak idemo u sustav jednosmjenske nastave svih škola na području grada Dubrovnika'', rekao je u prigodi otvorenja dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zahvalivši pritom svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog  iznimno zahtjevnog projekta.

 

''Kada govorimo o životu u gradu, potrebi za djecom, dječjim smijehom i igrom u gradu, ova palača predstavlja upravo to. Svako dijete koje izađe iz ove palače sa sobom će nositi toliku ljubav prema ovom gradu i imat će najljepše uspomene djetinjstva'', kazao je također gradonačelnik.

 

Ukupno ulaganje u obnovu i adaptaciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije, objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar, iznosi 2,5 milijuna eura, a financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Palaču je, za potrebe organiziranja osnovne škole, Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave, od 1. do 3. razreda, uređeno je šest učionica i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta adaptirana je i opremljena i zgrada Centar gdje se prostor prilagodio za veće učenike, od 4. do 8. razreda.

 

Kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratila se ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je izrazila zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. ''Ako nema života i ako je spomenik sam sebi svrha ili funkcija, onda ga se ne može očuvati. Spomenik se može očuvati samo na način da se prilagodit svrsi, da u njemu netko živi, stvara ili djeluje i kao takav nastavi živjeti s onim baštinicima koji taj spomenik koriste. Zato sigurno nema veće sreće nego kada se upravo u kulturnoj povijesnoj cjelini, jedna ovakva palača obnovi za potrebe škole'', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. 

 

Prigodnim riječima obratili su se i upravitelj Zaklade Ivo Felner, ravnateljica Bjelovučić,  župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup monsinjor Roko Glasnović, koji je uputio i riječi blagoslova.

 

Podsjetimo, radove na obnovi, adaptaciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije lokacije izvela je tvrtka Alfaplan građenje d.o.o., dok je nadzor bila zadužena tvrtka Struktura projekt. U realizaciji ovog projekta značajna je bila suradnja s Ministarstvom kulture i medija RH te s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji