umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.9°C
Vrijeme za 07.08.2020.
07.08.2020. Danas
Max. 27°C Min. 25°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Sub
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 31°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,937579
GBP
GBP
8,298266
USD
USD
6,296998
EUR
EUR
7,467610
Franković: Izradit ćemo potpuno novi GUP Grada Dubrovnika (VIDEO)
28.07.2020 | Vijesti
GRADSKI PROSTOR

Franković: Izradit ćemo potpuno novi GUP Grada Dubrovnika (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Grad Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik sklopili su tako jednogodišnji Sporazum o suradnji na izradi prostornih planova, a potpisali su ga gradonačelnik Mato Franković i Predsjednik Društva arhitekata Božo Benić

Generalni urbanistički plan, čini se, uvijek je aktualna tema u Gradu. Kada razloga za to, očito ima. GUP se mijenjao, gradnja bujala. No sada se u promišljanje prostora uključuje  domaća  struka. 

 

"Stavili smo se na raspolaganje Gradu Dubrovniku u ovom trenutku, da svojim znanjem i iskustvom doprinesemo rješavanju svega ovoga čemu, nažalost, kroz proteklo razdoblje svjedočimo", kazao je Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik.

 

"Uistinu mislim da su oni dobro i da će nam biti dobri saveznici u ovoj priči jer nam je potrebno i njihovo stručno mišljenje i stručna pomoć oko navedenog. Oni su se nesebično stavili na raspolaganje Gradu Dubrovniku i na tome im se zahvaljujem", govori Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

 

Prvo će uslijediti izmjena teksta generalnog urbanističkog plana - početak je to konačnog cilja

 

"Dovođenja reda u prostor, smanjivanje katnosti, iskoristivosti parcela i slično. Dakle, definirati podrumske etaže, to je cilj tekstualne izmjene GUP-a kojom se onda u budućnosti više neće događati da zgrade enormno strše i da imamo takve probleme", zaključuje Franković.

 

Kako je dubrovačka mjera postala u prostoru i gradnji stvar prošlosti znaju već odavno u društvu arhitekata.

 

"Mi već neko vrijeme intenzivno sagledavamo, proučavamo one odredbe za koje smatramo da su sporne i da su rezultirale velikom izgrađenošću u prostoru. Moram napomenuti da je Društvo arhitekata osnovalo jednu radnu skupinu koja izučava predmetnu problematiku", tvrdi Benić.

 

Slijedi javna rasprava o tekstu GUP-a, a kroz 2021. bi se mogao početi izmjenjivati GUP...ili?

 

"Ne bih čak ni nazivao izmjenama GUP-a, nego ćemo izraditi potpuno novi GUP Grada Dubrovnika", zaključuje dubrovački gradonačelnik.

 

Već je odavno došlo  vrijeme ograničavanju  građevinske slobodne volje, bar se tako nadaju svi oni koji su oduvijek poštovali dubrovačku mjeru.

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji