Franković: Ne smije nam se ponoviti POS 1 ili POS 2, kad su stanovi završavali na Njuškalu
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.0°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Franković: Ne smije nam se ponoviti POS 1 ili POS 2, kad su stanovi završavali na Njuškalu
25.02.2021 | Vijesti
GRADSKO VIJEĆE

Franković: Ne smije nam se ponoviti POS 1 ili POS 2, kad su stanovi završavali na Njuškalu

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Na sjednici Gradskog vijeća na redu je Prijedlog odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje, u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji, na području Grada Dubrovnika.

Prijedlog odluke uvodno je iznio gradonačelnik Mato Franković:

 

"Pred vama se nalazi Prijedlog odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje, u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji, na području Grada Dubrovnika. Prethodno ste dobili sve suglasnosti koje su potrebne da bi se odluka mogla provesti. Smatram da je važno zadržati model od 10 godina najma uz mogućnost kupnje, iako smo ovih dana imali suprotna mišljenja. No, mladi žele steći nekretninu na našem području. Mjera ima socijalni karakter, jer se daje rok od 10 godina tijekom koje će mladi steći kreditnu sposobnost, kao i demografsku notu. Naš cilj je da ovom odlukom nikako ne ponovimo POS 1 i POS 2, kada stanove nisu dobili oni koji nemaju, nego oni koji imaju. Znamo da su se mnogi od tih stanova kasnije našli na Njuškalu. I danas svjedočimo da se mnogi stanovi u POS-u 2 daju u najam, što znači da su stanovi dobili oni koji imaju. Moramo iznjedriti odluku, nije problem ako je ne donesemo na ovoj sjednici ali moramo pogoditi kriterije. Grad Dubrovnik plaća mnogim mladim obiteljima subvenciju za podstanarstvo. Grad je u 11 godina za to izdvojio 20 milijuna kuna. Dobili su ih najmodavci, a pri tom nismo riješili stambeno pitanje onih koji su koristili tu subvenciju. Sigurno je i to bila dobra mjera, ali ključ je rješavanje stambenog pitanja. Vjerujem da će se otvaranjem grada prema Pobrežju riješiti ovaj problem, barem relaksirati cijena stana. Moramo pokušati izbjeći moguće manipulacije. U drugu krugu smo se odlučili na podstanarske ugovor, iako smo u prvom krugu išli na to da nije potreban ugovor o najmu. Tu se javlja problem provjere. Moramo pronaći model u koji svi vjerujemo. Kolege u HNS-u su predlagali povjerenstvo za one koji ostaju ispod crte, no ovdje neće biti onih ispod crte. Bit će 43 osobe koje će dobiti stan u dugoročni najam. Moj prijedlog je bio da svi koji su predali dokumente za ovaj poziv da potpišu suglasnost i da se podaci objave jave, kako bi sud donosili svi građani u svakom trenutku", rekao je Mato Franković. 

 

Željko Raguž (DUSTRA) rekao je kako je odlično da se inzistira na koncenzusu jer koju god odluku da donesemo - netko će se osjećati zakinutim.

 

"Smatram da je bodovanje po pitanju prebivanja nelogično je se kažnjavaju mlađi jer osoba od 25 godina dobiva po ovoj točki manje bodova nego osoba koja ima 35. Dobro je da postoji kriteriji za bodovanje statusa najmoprimca. Stan se može kupiti nakon 10 godina, no ako je netko s 25 godina s 35 će ga moći kupiti. U rok od 10 godina osoba je stasala, počela dobro zarađivati i može se dogoditi da on više nije primjer onoga tko bi trebao dobiti stan. Ovo su naše dobronamjerne kritike", rekao je Raguž.

 

Katarina Doršner (HDZ) ovaj projekt nazvala je vitalnim za grad.

 

"Bodovat će broj članova obitelji i broj djece, kao i prema invaliditetu podnositelja ili člana obitelji. Mislilo se i na djecu s poteškoćama u razvoju pri bodovanju. Osobe s invaliditetom najčešće žive s obitelji, dok samo 12 posto živi samostalno, što govori o tome da im moramo pomoći pri osamostaljenu. 12 stanova je prilagođeno, tj. može se prilagoditi osobama s invaliditetom, kao i sami prilazi zgradama", rekla je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji