povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.0°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Danas
Max. 25°C Min. 22°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 22.09.2020.
22.09.2020. Uto
Max. 24°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Autobus zadržan na Kleku: Djevojke iz Šangaja su plakale i ispričavale se putnicima
06.02.2020 | Vijesti
GRANIČNI PRIJELAZ

Autobus zadržan na Kleku: Djevojke iz Šangaja su plakale i ispričavale se putnicima

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Prije dva dana u autobusu na liniji Zadar-Dubrovnik među putnicima su bile i dvije djevojke iz kineskog grada Šangaja.

Kad su stigli na granični prijelaz Klek, policajci su ih tražili dokument da su prošle zdravstveni pregled. Kako ga nisu imale, nastao je problem, javili su Indexu čitatelji koji su se vozili u istom busu.

 

"Potom je pozvan liječnik iz Ploča, udaljenih oko 20 minuta vožnje od Kleka. No čekali smo ukupno tri sata da nas puste. U međuvremenu je došao i bus Promet Makarska koji je bio krcat Kinezima. Ni oni nisu imali dokumente da su prošli zdravstveni pregled. Tad je nastalo skoro opsadno stanje. Nitko nije imao dokument, liječnika nije bilo, policajci su postali nervozni, a putnici gladni", ispričala je čitateljica Indexa.

 


Navodi kako ih je potom hranom spasio brat jedne putnice koji je svima donio pizze. Istovremeno su, kaže, djevojke iz Šangaja cijelo vrijeme plakale i ispričavale se ostalim putnicima.


"Kad je doktor napokon stigao, prvo je pregovarao nešto s policijom, a potom je u bus ušao policajac koji je djevojkama dao da popune i potpišu neke papire. Uzeo je njihove brojeve mobitela i rekao im da će ih doktor zvati idućeg dana da dogovore pregled i da možemo nastaviti put za Dubrovnik", rekla nam je.

 


Navodi kako liječnik nije ni vidio ni pregledao djevojke.
"Inače, te su djevojke sletjele u Zagreb gdje su bile dva dana, potom su bile po dva dana u Zadru pa u Splitu i ondje su se ukrcale u bus. Sve je bilo u redu do granice, policajac je bio kulturan i sve, ali smo čekali tri sata, prvo da vide proceduru, a onda još doktora iz Ploča koji ih na kraju nije ni vidio", rekla nam je čitateljica.

 

Index je kontaktirao Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku gdje su im rekli da policajci na graničnim prijelazima detektiraju putnike koji dolaze iz zahvaćenog područja te o tome obavještavaju granične sanitarne inspekcije i nadležne epidemiologe.
"To je u konkretnom slučaju kojeg navodite i učinjeno. Za sva dodatna pitanja slobodni ste obratiti se Ministarstvu zdravstva", odgovorili su PU dubrovačko-neretvanskoj.
Razgovarali su potom s ministrom zdravstva Vilijem Berošem koji je za Index naglasio da se situacija s koronavirusom treba shvatiti najozbiljnije te da je svakodnevno na telefonu s ministrom unutarnjim poslova Davorom Božinovićem i Državnim inspektoratom, pod čijom je ingerencijom sanitarna inspekcija.

 


"Procedura je takva da granični policajac provjerava odakle su turisti došli, u slučaju da dolaze iz zaraženih područja unatrag 14 dana i u slučaju ikakve sumnje na moguću prisutnost virusa, onda se zove državnog sanitarnog inspektora. Svi su egzaktno obaviješteni o načinu postupanja te provjeravaju iste elemente. Sanitarni inspektor može zabraniti kretanje, može izdati mjeru zdravstvenog nadzora, ili ako nema sumnje na zarazu koronavirusom onda ne postupa. Posebno smo intenzivirali proceduru da se na granicama konzultira s epidemiolozima i to je na graničnom prijelazu Klek i učinjeno", rekao je za Index ministar Beroš.

 


"Situacija je jako ozbiljna. Zato sam jučer organizirao sastanak u Ministarstvu s ravnateljima zdravstvenih ustanova koje imaju klinike za infektologiju. Sastanak smo održali kako bi svi oni izradili plan postupanja kod sumnje na pojavu, kao i na samu pojavu koronavirusa. Ukazalo im se na to koju opremu moraju nabaviti i rečeno im je da međusobno komuniciraju te sam pozvao sve na apsolutnu ozbiljnost", rekao je ministar Beroš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji