Diler završio Pravni fakultet dok je bio u zatvoru u Splitu, ima i ponudu za posao
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.4°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Diler završio Pravni fakultet dok je bio u zatvoru u Splitu, ima i ponudu za posao
11.06.2021 | Vijesti
I TOGA IMA U HRVATSKOJ

Diler završio Pravni fakultet dok je bio u zatvoru u Splitu, ima i ponudu za posao

Autor: Libero Portal
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Odležao je 17 godina zbog švercanja više od pola tone kokaina u Hrvatsku, a sad ga čeka na uvjetni otpust

Visoki kazneni sud RH danas je objavio da na uvjetnu slobodu pušta muškarca koji je odslužio 17 od 21 dosuđene godine zatvora. Naime, kako je objavljeno na službenim stranicama Visokog kaznenog suda, rješenjem tog suda postalo je pravomoćno rješenje o uvjetnom otpustu s izdržavanja kazne zatvora zatvoreniku koji je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 21 godinu za kaznena djela zlouporaba opojnih droga i krivotvorenje isprava.

 

Zatvorenik je osuđen jer se 2003. povezao s drugim osobama zbog krijumčarenja i prodaje droge. Te osobe su u Južnoj Americi kupile 533.48 kg droge kokain i jahtom je prevezle u Republiku Hrvatsku. Kad su stigli, zatvorenik je preuzeo tu drogu radi daljnje prodaje. Drogu je ukrcao u automobil na koji je stavio nepripadajuće registarske pločice, objavio je sud.

 

Datum otpuštanja zatvorenika na uvjetni otpust odredit će nalogom sudac istrage u roku od tri dana od zaprimanja rješenja Visokog kaznenog suda. Zatvorenik mora biti otpušten najkasnije u roku tri dana od donošenja naloga suca izvršenja. Zatvorenik je dužan redovito se javljati nadležnoj policijskoj postaji. Javljanje mora biti jednom mjesečno do isteka uvjetnog otpusta 2024. Zatvorenik može promijeniti mjesto prebivališta odnosno boravišta samo uz suglasnost suca izvršenja Županijskog suda, navodi se u priopćenju.

 

Visoki kazneni sud smatra da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu uvjetnog otpusta. Zatvorenik je u provedbi pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora ocijenjen kao ''naročito uspješan'', u kaznionici je radno angažiran kao naročito uspješan radnik. Prije nije osuđivan, drugi kazneni postupci protiv njega nisu u tijeku. Tijekom izdržavanja kazne zatvora diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, ima ponudu za posao, objavio je sud.

 

"Priznaje počinjenje kaznenih djela te izražava svoju kritičnost i žaljenje za počinjeno. Ima podršku obitelji. Zatvorenik je do sada izdržao preko 17 godina izrečene mu kazne. Visoki kazneni sud je zaključio da je pravilan zaključak prvostupanjskog suda da je dosadašnje izdržavanje ove kazne zatvora očito utjecalo na zatvorenika pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta. Kod zatvorenika je evidentno došlo do promjena u ponašanju pa je za očekivati da na slobodi neće činiti nova kaznena djela", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji