Pokop don Grga Tomića na groblju sv. Mihajla u Lapadu (FOTOGALERIJA)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Pokop don Grga Tomića na groblju sv. Mihajla u Lapadu (FOTOGALERIJA)
21.09.2021 | Vijesti
IN MEMORIAM

Pokop don Grga Tomića na groblju sv. Mihajla u Lapadu (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Tea Kuzek Marević
Mnoštvo vjernika ispratilo je don Grga na vječni počinak, a sprovodna misa služena je u crkvi koju je izgradio

Posmrtni ostaci umirovljenog svećenika Dubrovačke biskupije don Grga Tomića u nazočnosti velikog broja vjernika, svećenika te rodbine pokojnika pokopani su u ponedjeljak, 20. rujna na groblju sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku. Sprovodnu misu predslavio je mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić, dok je sam obred pokopa predvodio upravitelj Svećeničkog doma u Dubrovniku don Ivica Pervan. Koncelebrirao je i pokojnikov brat svećenik fra Gabrijel Tomić.

 

Od pokojnika se na kraju mise prigodnim riječima oprostilo više govornika. Fra Mirko Majdandžić, gvardijan franjevačkog samostana u Fojnici, oprostio se uime redovnica klarisa koje žive u župi gdje pokojnikov brat fra Gabrijel djeluje i gdje je ujedno i duhovnik te zajednice, kao i uime franjevačke zajednice i provincije Bosne Srebrne. Izrazio je uvjerenje da je don Grgo prešao u vječnost, da je ovaj dio života kvalitetno završio i nastavio živjeti u Božjoj stvarnosti. Sestre klarise su pismom izrazile sućut rekavši kako su za pokojnika molile u njegovoj bolesti i izrazile vjeru da će mu Gospodin, kao vjernom svećeniku, podariti mir i radost.

 

Pisma sućuti povodom preminuća don Grga pročitana uputili su, uz ostale, bivši dubrovački biskupi za vrijeme kojih je pokojnik vršio svoju svećeničku službu, a pročitao ih je delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić. Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić se, uz ostalo, prisjetio s kakvim je entuzijazmom don Grgo vodio radove na gradnji nove župne crkve upravo u vrijeme kad je on devedesetih godina prošlog stoljeća došao za biskupa u Dubrovnik. „Simbolično je i znakovito što će se sprovodna misa i oproštajni obredi odvijati upravo u župi i crkvi svetoga Mihajla u kojoj je pokojni don Grgo propovijedao i svete sakramente slavio punih 26 godina“, napisao je.

 

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić će se don Grga sjećati kao dobrog čovjeka i zauzetog svećenika kojeg je upoznao u godinama kada je bio pri kraju svoje pastoralne službe ali je u njemu bio prisutan mladenački duh i otvorenost za poticaje koji su dolazili iz Biskupskog ordinarijata te iskreno nastojanje da ih primjeni u pastoralnoj praksi župa koje su mu bile povjerene.

 

„U svim našim susretima je uvijek bio dobro raspoložen. Izvanjski znak tome je bio njegov veliki i lijepi osmjeh kojega je rado dijelio“, napisao je mons. Uzinić. „I upravo ta radost, radost svećenika zato što je svećenik, činila ga je tako posebnim svećenikom. I velikodušnim u svakom smislu. I spremnim dati ono što ima, podijeliti s drugima. I staviti se uvijek ponovo radosno na raspolaganje Bogu i Crkvi, ali i braći i sestrama, ondje gdje je to bilo potrebno.“

 

Dana provedenih s don Grgom prisjetio se u svom obraćanju i upravitelj Svećeničkog doma Pervan kojeg je pokojnika opisao kao „dragog i dobrog čovjeka, revnog i darežljivog svećenika, požrtvovanog pastoralca, strpljivog ali upornog graditelja, poniznog sugovornika, strpljivog u bolestima, društvenog i uvijek raspoloženog“. Zahvalio mu je na svemu što je učinio za svog svećeničkog života.

 

Pjesmom su pokojnika ispratili članovi župnog mješovitog zbora, a na oproštaj od don Grga stigli su ne samo lapadski vjernici nego i vjernici iz Mlina te i iz drugih župa u kojima je služio kao i drugi vjernici koji su ga poznavali i rado susretali.

 

Don Grgo Tomić je rođen 23. studenog 1938. godine u selu Trusini, župa Podhum-Žitače u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, od roditelja pokojnih Ivana i Mande rođene Topić. Bio je jedno od četrnaestero djece u obitelji, a dva brata su mu također postali svećenici: pokojni fra Alojzije i fra Gabrijel. Pučku školu pohađao je u Seonici/Konjic, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu, a teologiju je studirao u Zadru i Splitu. Za svećenika je zaređen u Splitu 29. lipnja 1967. godine.

 

Tijekom pastoralne godine studija ispomagao je u više župa Splitske nadbiskupije i Dubrovačke biskupije. Prva služba nakon završetka studija bila je služba kapelana u župi sv. Mihajla u Lapadu. Zatim je služio kao župnik u Osojniku, Liscu, a skrbio je i za župu Smokovljani.

 

U veljači 1978. godine vratio se na Lapad, na mjesto župnika u župi sv. Mihajla. Tu je ostao dvadeset i šest godina. Za vrijeme njegovog župnikovanja izgrađena je nova crkva sv. Mihajla u Lapadu koja je posvećena 1999. godine. O gradnji crkva kasnije je napisao knjigu „Nova crkva na Mihajlu“ i predstavio je 2009. godine.

 

Od rujna 2004. Tomić je preuzeo dušobrižništvo u župi sv. Ilara u Mlinima i tu je ostao deset godina. U mirovinu je pošao 2014. godine. I kao umirovljeni svećenik nastavio je pomagati u pastoralu Biskupije koliko je mogao. Bio je upravitelj župe sv. Jurja na Osojniku. Na Kandeloru 2016. godine uveden je u službu kanonika obnovljenog Stolnog kaptola Svete Marije Velike u Dubrovniku. Zlatnu misu proslavio je 2017. godine u Lapadu. Posljednje godine života živio je u Svećeničkom domu u Dubrovniku. Preminuo je u Općoj bolnici u Dubrovniku u subotu, 18. rujna u 83. godini života i 55. godini svećenstva.

 

A.T.   

Fotografije: Tea Kuzek Marević     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji