povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.3°C
Vrijeme za 17.07.2019.
17.07.2019. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 18.07.2019.
18.07.2019. Cet
Max. 28°C Min. 21°C
Vrijeme za 19.07.2019.
19.07.2019. Pet
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
-0.24%
CHF
CHF
6,654605
-0.79%
GBP
GBP
8,166681
+0.50%
USD
USD
6,584600
-0.06%
EUR
EUR
7,385946
 po visokim moralnim uvjerenjima, Ministarstvo bi moglo biti zatrpano
27.10.2017 | Vijesti
KAKO SMO POZNATI

po visokim moralnim uvjerenjima, Ministarstvo bi moglo biti zatrpano "prizivima savjesti"

Autor: Orlanda Prkačin
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Sad bi rekli naši stari „da baba ima m**a, bila bi djed“, kako baba nema to što djed ima, ništa od toga

Početkom godine u Hrvatskoj se naveliko počelo pričati o uvođenju obveznog vojnog roka. Vojni rok se želio uvesti pod svaku cijenu, tek toliko da ga imamo, ali da ne košta baš puno. Sad bi rekli naši stari „da baba ima m**a, bila bi djed“. Kako baba nema to što djed ima, ništa od toga.

Tadašnji prijedlog uvođenja vojnog roka u Hrvatskoj očekivano je izazvao brojne polemike. Kako nazvati vojni rok koji bi trajao od tri do četiri tjedna? Ljetni kamp, kako su ga „od milja“ nazivali u Ministarstvu, pojam je koji, zasigurno, ne možemo povezati s osobom koja se obučava za obranu svoje zemlje. Prva asocijacija na ljetni kamp su nam vesela dječica, nova prijateljstva i prve ljubavi. Što ročnik, zaista, može naučiti u „ljetnom kampu“ u tom vremenskom periodu? Odgovor je ništa. Želeći uvjeriti javnost da je ovako osmišljen vojni rok odlična ideja, u Ministarstvu su pojašnjavali da bi od tih tri do četiri tjedna vojnog roka, na „svladavanje osnovnih vojničkih vještina“ otpao samo jedan dio, dok bi u drugom dijelu  ročnici obavljali "društveno koristan rad i ekološke projekte u suradnji s civilnim institucijama i lokalnom zajednicom“. Postavlja se pitanje kako bi ročnici, koji dobar dio svoje, ionako, prekratke obuke provedu u sadnji drveća, bojenju ograda ili učvršćivanju nasipa, bili spremni obraniti Hrvatsku od mogućih prijetnji? Nikako.

Naučio sam očistiti pušku, yeah!

Naime, u tako kratkom vremenu ne može se stvoriti vojnik. Može li ih se, barem, naučiti kako baratati puškom? Da, ali samo u slučaju ako pod „baratanjem puškom“ mislite na rastavljanje i čišćenje puške. Je li dovoljno znati očistiti pušku da bi ročnici bili spremni braniti svoju zemlju?! Činjenica je da ne bi bili ništa spremniji, nego što bi to bili i bez takvog vojnog roka. Ukoliko ročnici ne bi stekli nikakva posebna znanja, osim „rukovanja“ puškom, tko bi upravljao raznim vozilima, plovilima, letjelicama, topovima ili oružanim sustavima za koje je, ipak, potrebna ozbiljnija obuka, a koji donose prevagu u svakom ratu. „Ljetni kamp“, pojam koji nije ništa drugo nego otmjeno ime za omladinske radne akcije. Pa, tko bi radije, tijekom srpnja i kolovoza, kopao rovove i trenirao pod punom ratnom spremom, nego uživao negdje na plaži?!

„Zrće“, primjer „ljetnog kampa“

 Ako se želi povećati borbena sposobnost Hrvatske vojske, novac koji se misli trošiti na obvezne ročnike, bilo bi bolje preusmjeriti u nabavu opreme i naoružanja, te povećati broj profesionalnih vojnika sa sadašnjih 16.000 na 20 ili 30 tisuća ili, čak, i više. Kako privući mlade ljude u vojsku? Svaki čovjek ima urođeni otpor prema svemu što „mora napraviti.“ Ponude li se mladim ljudima veće naknade tijekom obuke, siguran posao u vojsci ili policiji nakon uspješno završene obuke, tada bi mogli imati motiviranu i kvalitetno obučenu vojsku. Ovako bi se moglo dogoditi da ih Vojna policija hvata po kafićima, disco klubovima i plažama. Možda svrate i na „Zrće“, primjer „ljetnog kampa“. Jedino što bi im u ruci češće bili „selfie štapovi“, nego puške. Ali, i za dobar „selfie“ treba imati prakse. Zamislite život na Cipru, gdje vojni rok traje 25 mjeseci, ili u Norveškoj, gdje traje 19 mjeseci, a obvezan je i za muškarce i za žene. Lakše vam je, zar ne?  

Poznati po visokim moralnim uvjerenjima i grižnji savjesti

Ministarstvo obrane ovog je tjedna krenulo u uspostavu pričuve za vojsku. Oko 18 tisuća pričuvnika pozvano je na smotru, a od njih će se dalje izabrati devet tisuća razvrstanih pričuvnika za popunjavanje šest pješačkih pukovnija. Prema najavi ministra obrane, Damira Krstičevića, do kraja godine poziv za pričuvu dobit će još tri tisuće ljudi. Osobe koje zbog vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu spremne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti, ne moraju se odazvati. Zakon o obrani dopušta tzv. prigovor savjesti. Takvom vojnom obvezniku može se odobriti civilna služba, a prigovore savjesti razmatra Povjerenstvo za civilnu službu koje je osnovalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Kako smo poznati po visokim moralnim uvjerenjima i grižnji savjesti, Ministarstvo bi moglo biti zatrpano „prizivima savjesti“, a pješačke pukovnije popunit će, kao i uvijek, oni kojima je srce koje kuca za Domovinu jedini nalogodavac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji