Građevinske dozvole: Provjerili smo stiže li Grad obraditi sve predmete u zakonskom roku (VIDEO)
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.8°C
Vrijeme za 26.09.2021.
26.09.2021. Danas
Max. 24°C Min. 21°C
Vrijeme za 27.09.2021.
27.09.2021. Pon
Max. 26°C Min. 20°C
Vrijeme za 28.09.2021.
28.09.2021. Uto
Max. 26°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,915190
GBP
GBP
8,743307
USD
USD
6,381802
EUR
EUR
7,487768
Građevinske dozvole: Provjerili smo stiže li Grad obraditi sve predmete u zakonskom roku (VIDEO)
15.09.2021 | Vijesti
KOJE SU POSLJEDICE?

Građevinske dozvole: Provjerili smo stiže li Grad obraditi sve predmete u zakonskom roku (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Pred izglasavanje izmjena GUP-a , na adresi Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje nagomilala se poprilična hrpa zahtjeva za lokacijske i građevinske dozvole, kako bi se uhvatio vlak opsežnije gradnje

Video

Nekoliko puta smo već mogli čuti kako Dubrovnik nalikuje na veliko gradilište. No prije početka bilo kakve izgradnje potrebno je naravno nabaviti lokacijske i građevinske dozvole. Naravno bitno je i znati i koji je rok za odobrenje ili odbijanje molbi.

 

"Rokovi rješavanja upravnih predmeta propisani su Zakonom o općem upravnom postupku (Narodne novine 47/09). Članak 101. citiranog Zakona propisuje da je službena osoba dužna u slučajevima neposrednog rješavanja na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Službena je osoba dužna u slučajevima vođenja ispitnog postupka na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci najkasnije u roku od 60 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.   Ako službena osoba u propisanom roku ne donese rješenje i dostavi ga stranci, stranka ima pravo izjaviti žalbu (na šutnju administracije), odnosno pokrenuti upravni spor", priopćili su iz Upravnog odjela.

 

Iz Grada naglašavaju kako se zakonski rokovi poštuju, jer se moraju poštovati, ali i kako razumiju frustraciju građana koji su podnijeli zahtjev.

 

"Taj koji čeka je na neki način frustriran jer i negativno rješenje je rješenje pa zna što mu je činiti, a isto tako postaje zakonski rokovi, mi strogo moramo biti u rokovima jer provodimo upravni postupak, ali postoji i taj subjektivni osjećaj računanja rokova. Rekao sam da investitori obično računaju rokove od onog dana kada su se sjetili da bi nešto počeli graditi, a mi ih računamo od onog dana kada je podnesen zahtjev odnosno kad je taj zahtjev uredan", govori Zdenko Medović, privremeni pročelnik Upravnog odjela za izdavanje građevinskih dozvola.

 

S druge strane, odvjetnica Viktorija Knežević govori kako se građevinske dozvole redovito ne izdaju u zakonskom roku. 

 

Više pogledajte u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji