umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.5°C
Vrijeme za 20.01.2021.
20.01.2021. Danas
Max. 9°C Min. 5°C
Vrijeme za 21.01.2021.
21.01.2021. Cet
Max. 12°C Min. 7°C
Vrijeme za 22.01.2021.
22.01.2021. Pet
Max. 13°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,016493
GBP
GBP
8,475735
USD
USD
6,223833
EUR
EUR
7,547642
Od subote nove mjere: Zatvaraju se kafići i restorani, zabranjene svadbe, fakultetima preporuka online...
26.11.2020 | Vijesti
KONFERENCIJA VLADE RH

Od subote nove mjere: Zatvaraju se kafići i restorani, zabranjene svadbe, fakultetima preporuka online...

Autor: Libero Portal
Foto: Vlada RH
Nove mjere, najstrože ove jeseni, stupaju na snagu u subotu 28. studenog, a trajat će sve do 21. prosinca

Počela je konferencija za medije nakon sjednice Vlade. Premijer Andrej Plenković predstavlja nove mjere zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Uz premijera na konferenciji za medije su Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

 

Konferenciju prenosimo uživo na Libertas televiziji, a tekstualno na Libero portalu

 

Nove mjere, najstrože ove jeseni, stupaju na snagu u subotu 28. studenog, a trajat će sve do 21. prosinca.

 

U Hrvatskoj je danas zabilježeno rekordnih 4009 novih slučajeva koronavirusa. Preminula je 51 osoba.

 

"Broj dnevno zaraženih je premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera. Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen poogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno", rekao je Plenković.

 

"Znali smo da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera. Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Mi posljednjih tjedana nismo uspjeli i sada moramo uvesti dodatna ograničenja kako bismo suzbili širenje epidemije", govori Plenković.

 

"Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne", rekao je premijer.

 

Nove mjere su: 

 

-Javna okupljanja dopuštena su do 25 osoba, privatna okupljanja do 15 osoba. Javna okupljalja mogu trajati do 22 sata.

 

-Obustavljaju se svadbe.

 

-Na pogrebima može biti do 25 osoba.

 

-Na okupljanjima mora biti za svaku osobu 4m2 površine. Prostori za okupljanja se moraju dezinficirati.

 

-Nema sajmova, nema pripredbi ni prezentacija na kojima se predstavljaju neki proizvodi, zatvaraju se kladionice i casina

 

-Popunjenost u javnom prijevozu smije biti do 40 posto mjesta. Vozači i putnici moraju imati maske. Kontrolu će provoditi inspektori.

 

- Na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o broju kupaca koji je dozvoljen. Obavezna primjena pojačanih mjera higijene. Ograničenje za pekare je do 22 sata. Zabrana prodaje alkohola od 22 sata.

 

-Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, osim hotela i kampova koji samo smiju svoje goste posluživati. Dopuštena je dostava hrane i drive in usluga

 

-obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja koja moraju biti bez gledatelja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrane

 

-škole stranih jezika mogu obavljati svoju djelatnost samo online

 

-autoškole teoretski samo online, vožnja uz poštovanje epidemioloških mjera

 

-misna slavlja kad god je moguće prijenos putem medija, u crkvi može biti najviše 25 ljudi

 

-uvođenje kliznog radnog vremena, kad god je moguće organizirati rad od kuće, redovito provjetravati prostor, organizacija rada u skupinama, zabranjeno je dolaziti na posao s povišenom temperaturom i problemima s disanjem

 

Plenković: Protiv policijskog sata i lockdowna

 

Sve mjere će biti na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti. U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi, kaže premijer Plenković.

 

"Cilj je održati zdravstveni sustav. Pojačat će se kapaciteti testiranja. Kad je riječ o cjepivu, poduzeli smo sve u domeni Vlade da sve bude pravovremeno i pravedno distribuirano. Sutra će biti sastanak s udrugama poslodavaca i predstavnicima gospodarstva gdje će se razgovarati o mjerama za olakšanje djelatnostima pogođenima ovim mjerama. Kako bismo pomogli, primjenjivat će se mjera od 4.000 kn za plaće radnika, a na dnevnom redu će biti i dodatne mjere", govori Plenković.

 

Na kraju je dodao: "Protiv smo kompletnog zatvaranja i policijskog sata. Ovo radimo u cilju očuvanja zdravlja. Covid-19 mijenja način našeg života. Sad se osobna odgovornost mjeri načelom solidarnosti prema drugima i moramo se odreći određenih navika i komoditeta da bismo zaštitili zdravlje. Vodit ćemo računa da izdržimo financijski."

 

"Broj ljudi u bolnicama i na respiratorima nam raste, raste i broj umrlih. Epidemiološka situacija nam je zabrinjavajuća. Pojačavamo paket brzih antigenskih testova na terenu. HZJZ je objavio dokument o njima koji omogućuje da se primjenjuju široko, gdje god ima zdravstvenh djelatnika. To će omogućiti brzu izolaciju pozitivnih i njihovih kontakata. Smatramo da će ove mjere dati rezultat i da će broj novooboljelih početi padati", rekao je Krunoslav Capak.

 

Jesmo li zakasnili s mjerama?

 

Na novinarska pitanja jesmo li zakasnili s mjerama i je li bila greška organizirati kolonu sjećanja Plenković odgovara:

 

"Naš je cilj, mi živimo u dva paralelna svemira, postoji svijet normalnog života, zdravlja. Istovremeno postoji svijet s ljudima koji su teško oboljeli. Podaci za Vukovarsko-srijemsku županiju, povećanje nema veze s Kolonom sjećanja, koja se podsjećam organizirala na otvorenom uz poštivanje epidemioloških mjera", kaže Plenković.

 

"Što se tiče namjere ovih mjera, cilj je promjena trenda stope rasta. Što se tiče tajminga, usvajamo mjere primjerene situaciji. Nismo došli u fazu da spustimo trend. Proteklih je dana povećani rast i ove mjere imaju za cilj promijeniti smjer dinamike zaraze", govori Plenković.

 

Škole i fakulteti

 

Preporuka je da fakulteti idu online, uz iznimku fakulteta koji imaju laboratorijske vježbe i sl. te koji zahtijevaju dolazak na nastavu. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za online nastavu je na ravnateljima i osnivačima škola. Može se prijeći na online nastavu.

 

Ministar Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje praznika produži još jedan tjedan, kako bismo nakon druženja osigurali još za jedan dodatni tjedan, što je s epidemiološkog aspekta dobro", kaže Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji