Još se vode razgovori: Capak najavio koje će mjere popustiti 1. veljače
umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.6°C
Vrijeme za 01.03.2021.
01.03.2021. Danas
Max. 10°C Min. 10°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Uto
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
Još se vode razgovori: Capak najavio koje će mjere popustiti 1. veljače
27.01.2021 | Vijesti
KORONAVIRUS

Još se vode razgovori: Capak najavio koje će mjere popustiti 1. veljače

Autor: Libero Portal
Foto: N1 screenshot
Rekao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva, a vezano uz popuštanje mjera rekao je da su razgovori još u tijeku te da će odluke objaviti na vrijeme

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak gostovao je u sinoćnjem Dnevniku HTV-a gdje je, između ostalog, odgovarao na pitanja oko nove situacije s cjepivima te eventualnom popuštanju mjera. 

 

Rekao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva, a vezano uz popuštanje mjera rekao je da su razgovori još u tijeku te da će odluke objaviti na vrijeme.

 

"Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna, smanjeno je za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje. Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne možemo znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju", rekao je dodajući i da ćemo od AstraZenece teško dobiti ono što je bilo predviđeno ugovorom, no u nju se polaže sve nade da će u veljači stići dovoljno cjepiva da se do kraja tog mjeseca procijepe starije osobe i kronični bolesnici. 

 

Kazao je kako u EU dolazi do sloma sustava s cjepivima. 

 

"Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego mi", rekao je.

 

Capak je govorio i o blagom popuštanju mjera od 1. veljače. Kazao je kako će popuštanja sigurno biti. 

 

No kazao je i da ne možemo biti do kraja zadovoljni epidemiološkom situacijom. Napominje kako imamo teško opterećenje novim sojevima virusa u zemljama koje su nam susjedne.

 

"Nisam rekao da se neće otvoriti, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno", zaključio je Capak u razgovoru za HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji