pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.9°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
Alemka Markotić otkrila kada očekuje vrhunac epidemije
03.04.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Alemka Markotić otkrila kada očekuje vrhunac epidemije

Autor: Libero Portal
Foto: Izrezak/YT
Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla doseći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati

Hrvatska uspješno nastavlja borbu protiv epidemije: u 24 sata otkriveno je još 68 novooboljelih od koronavirusa pa je ukupan broj sada 1079. 

 

Epidemija je uzela i osmu žrtvu. Preminula je 86-godišnja pacijentica u KB Dubravi. Četvero je oboljelih više na respiratoru, a još četvero je ozdravilo, sada ih je 92.

 

Danas je otkriveno 20 novooboljelih više nego jučer, što je i dalje manje od prekjučer, kada je bilo 96 novootkrivenih, kao i dva dana ranije sa 77 oboljelih.

 

Glavna žena Nacionalnog stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla doseći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

 

''Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa'', kazala je Markotić za RTL Danas.

 

Vrhunac za tri tjedna?

 

''Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bismo mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu", dodala je.

 

Ministar Davor Božinović je danas spomenuo mogućnost otvaranja tržnica, no o tome moraju donijeti odluku epidemiolozi.

 

''Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera'', kaže Markotić.

 

Što smo sve dobro napravili?

 

 

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji samo Japan, a profesorica Markotić je istaknula što smo sve dobro napravili:

 

''Ne bih komentirala je li netko radio loše i zašto, za to bi trebalo par sati da analiziramo i vidimo gdje su eventualne pogreške. Mi smo zadovoljni drugim mjestom. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata. Imali smo i malo sreće da virus nije odmah ušao kroz zdravstvene institucije kao recimo u Sloveniji. Uvodili smo postepeno i razumno mjere tako da su ih ljudi mogli prihvatiti. Imamo puno akumuliranog iskustva i mislim da je pristup racionalnog uvođenja mjera, kao i pridržavanja tih mjera od strane građana, bio učinkovit".

 

U hrvatskom slučaju, kaže Markotić, dobro je što za većinu oboljelih znamo kako su se zarazili.

 

''Koliko mi je poznato jedan od razloga uspjeha je da znamo čiji su kontakti, možda za dvoje troje se nije znalo kako su se razboljeli, to je iznimno važno", piše Index.

 

Markotić kaže da je svjesna da se i ona sama može zaraziti, ali ističe da je njen posao liječnice da pomogne građanima. Posebno važnu ulogu imaju, kako je rekla, i novinari.

 

''I ja ću sigurno uskoro biti puno više s pacijentima. I novinari čine veliku stvar, čestitam na profesionalnosti. Utjecaj medija je jedan od razloga da smo uspješni, jer su jasno i kontinuirano prenosili informacije", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji