pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.0°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Danas
Max. 19°C Min. 14°C
Vrijeme za 01.06.2020.
01.06.2020. Pon
Max. 21°C Min. 12°C
Vrijeme za 02.06.2020.
02.06.2020. Uto
Max. 22°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087208
GBP
GBP
8,380134
USD
USD
6,812199
EUR
EUR
7,584021
Beroš : Ako se nastavi dobar trend, razmotrit ćemo popuštanje mjera
17.04.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Beroš : Ako se nastavi dobar trend, razmotrit ćemo popuštanje mjera

Autor: Libero Portal
Foto: YT/Izrezak
O pobuni zdravstvenih radnika i smanjenim plaćama ministar kaže kako su mu ravnatelji nekih ustanova objasnili što je bilo, neki još nisu

Hoće li karantene koje su u u privantim objektima, kao zagrebačka, na kraju biti dodatni trošak za državu te možemo li u idućih pet dana očekivati ukidanje mjera za Dnevnik Nove TV objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

 

"Potpisao sam odluku o karanteni, a moja zadaća je da svim županijskim stožerima naložim karantene na svojim područjima. Nemam informacije o tome jesu li objekti u javnom ili privatnom vlasništvu", rekao je Beroš te dodao kako je u karantenama ostvareno 3500 noćenja te kako njegov resor ne vodi računa to tome tko plaća niti gdje su ti objekti.

 

O pobuni zdravstvenih radnika i smanjenim plaćama ministar kaže kako su mu ravnatelji nekih ustanova objasnili što je bilo, neki još nisu. Ministarstvo je poslalo upite u sve ustanove, a naputak je bio jasan, kaže Beroš za Dnevnik Nove TV.

 

"Neki djelatnici su zanemarili da nisu odradili dva tjedna, za to su dobili plaću, ali ne i dodatke", kaže ministar.

 

Što se tiče dobrih rezultata i popuštanja mjera, ako se dobar trend nastavi, Nacionalni stožer će razmotriti popuštanje mjera.

 

"Brojke su više nego dobre, okolnosti su nepredvidive, ali to ne znači da se možemo opustiti i zanemariti ugrozu. Moramo biti oprezni i poštivati mjere, fizički razmak i higijena su od doslovne važnosti. Opuštanja ne smije biti", ističe Beroš i dodaje kako neće kalkulirati s ukidanjem već će sve obznaniti kad dođe vrijeme.

 

Hrvatska ide u smjeru da na koronavirus testira sve štićenike i zaposlenike domova za starije i nemoćne. Ideja je da se testiraju najosjetljivije skupine, a za to su spremni serološki testovi koji pokazuju rezultate 3-5 dana nakon uzimanja uzorka. U domovima je veći rizik od zaraze nego u obiteljima, pojašnjava ministar, ali ako u obiteljima ima članova koji pohađaju školu, idu na posao, opet je veća izloženost mogućoj zarazi.

"Uputstva HZJZ-a su vrlo jasna i egzaktna i ako ih domovi poštuju mogli bi imati dobre rezultate", zaključuje ministar.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji