pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
Beroš: Ne želimo govoriti koje će mjere biti prve popuštane
15.04.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Beroš: Ne želimo govoriti koje će mjere biti prve popuštane

Autor: Libero Portal
Foto: YT/Izrezak
Kazao je kako smatra da su sve dosadašnje odluke Stožera zakonski valjane

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je večeras u HTV-ovoj Temi dana.

 

Kazao je da se na sastanku ministara zdravstva Europske unije razgovaralo o tome da je došlo vrijeme da dođe do popuštanja mjera, no da se to mora raditi koordinirano jer može doći do prelijevanja zaraženih iz države u državu, prenosi Index.

 

"Ne želimo govoriti koje su mjere koje će biti prve popuštane. Brižno pratimo epidemiološku situaciju, to je osnovni kriterij. Ovisno o broju zaraženih razmišljat ćemo o popuštanju. Osim o popuštanju mjera, razmišljamo o potrebi reaktivacije gospodarstva. Predsjednik vlade je svim ministrima dao zadatak da unutar svojih resora nađu gospodarske mjere koje su važne i nužne, da ih stavimo u određeni epidemiološki okvir i da se omogući njihovo funkcioniranje. To je ono što nas čeka u sljedećem periodu", rekao je Beroš.

 

Komentirao je i novi zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

 

"Ovo je novi izazov, nitko na ovo nije bio spreman. Raniji zakon je drugačije definirao i bolest i mjere. Novi zakon će biti i temelj za bolje postupanje u budućnosti. Dosad su bile manje epidemije i ljudi su bili hospitalizirani u zdravstvenim ustanovama, a sada ako imaju blaže simptome mogu biti i kod kuće, no važno je pridržavati se samoizolacije", rekao je Beroš i dodao da će sve biti opisano u novom zakonu.

 

 

Kazao je kako smatra da su sve dosadašnje odluke Stožera zakonski valjane. 

 

"Mislim da su sve odluke utemeljene, prvenstveno zato što su potpisane od svih. Prvo je na ovu ugrozu odgovorilo Ministarstvo zdravstva, formiran je Krizni stožer, a onda smo preporučili vladi da formira Stožer civilne zaštite", kazao je Beroš. 

 

"Prve mjere o samoizolaciji sam potpisao osobno kao ministar zdravstva. Nakon toga ih je bilo šest. Morate znati da smo bili izloženi iznenadnoj ugrozi i mislim da smo dobro reagirali, to pokazuju i rezultati", dodao je Beroš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji