pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
HZJZ objavio detaljne upute za javni prijevoz, restorane, butige, knjižnice...
24.04.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

HZJZ objavio detaljne upute za javni prijevoz, restorane, butige, knjižnice...

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Upute se odnose na ponašanje građana, postupanje u butigama, kafićima, frizerskim salonima i slično

HZJZ je na svojim stranicama objavio hrpu uputa za postupanje u raznim situacijama, a što se sve nadovezuje na mjere koje su jučer objavljene.

 

Upute se odnose na ponašanje građana, postupanje u butigama, kafićima, frizerskim salonima i slično prenosi Index.

 

Preporuke za starije osobe

 

Starijim osobama i kroničnim bolestima preporučuje se nakon ublažavanja mjera zaštite uz COVID-19 pridržavanje istih mjera zaštite kao i općoj populaciji, uz napomenu da nastave koristiti svu preporučenu terapiju prema savjetu liječnika, stoji u novim preporukama epidemiologa.

 

"Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost", istieče se u preporuci koju je u petak objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

 

Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako osobe imaju respiratorne simptome, a prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku. U društvenom kontaktu preporučuje se održavati razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

 

Naglašava se često pranje ruku 

 

Potrebno je često prati ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-tak sekundi ili h protrljati sredstvima koja sadrže 70 posto alkohola, te izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.

 

"Čuvajte higijenu zraka tako da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac. Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline".


Važno je održavati higijenu svog stambenog prostora povremenim brisanjem površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje. 

 

Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa. Preporučuje se da se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno telefonski konzultirate s liječnikom. 

 

Naglašava se važnost razgovora sa stručnjacima

 

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć.

 

Starijim osobama i kroničnim bolesnicima preporučuje se da nastave s normalnim kućnim aktivnostima, ne zaborave na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti.

 

"Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje", preporuke su HZJZ-a.

 

Upute za ugostiteljske objekte

 

Objavljene su i ažurirane upute za rad ugostiteljskih objekata.

 

"Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio…)", stoji u jučerašnjoj odluci vlade.

 

 

Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

 

"Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi", stoji u uvodu.

 

Koje su sve zabrane?

 

A onda su popisana pravila i zabrane.

 

"Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
- Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.
- Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.
- Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

 

- Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.
- Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.
- Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.
- Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.
- Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.
- Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.
- Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.", stoji u objavi na stranici Koronavirus.hr.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji