Obiteljski liječnici su jasni:
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Obiteljski liječnici su jasni:
13.01.2022 | Vijesti
KORONAVIRUS

Obiteljski liječnici su jasni: "Testiranje u ambulantama jednostavno nije izvedivo!"

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Obiteljski liječnici u našoj županiji od početka pandemije daju svoj maksimum. No sada se od njih očekuje još više - da obavljaju brze testove u ambulantama

Video

Prilikom posjeta dubrovačkoj bolnici početkom tjedna ministar Vili Beroš izjavio je kako su se u našoj županiji obiteljski liječnici pokazali izuzetno fleksibilnima. No i oni imaju svoje granice - i ne pozdravljaju odluku da antigenska testiranja vrše u svojim ordinacijama.

 

Obiteljski liječnici u našoj županiji od početka pandemije daju svoj maksimum. No sada se od njih očekuje još više - da obavljaju brze testove u ambulantama. 

 

Obiteljski liječnici su jasni - testiranje u ambulantama jednostavno nije izvedivo. 

 

"Zato što prvo moramo imati prostor gdje ćemo to obavljati. Mi to ne možemo obavljati u našim ordinacijama jer se zaraženi i nezaraženi pacijenti ne smiju miješati, naravno. Drugi problem je oprema, a treći problem je vrijeme - mi ne stižemo ni svoj posao obaviti pošto, evo vidite, danas ujutro tu cijepimo, popodne idemo raditi u ordinaciju. Zaista ne znam kad bi trebali testirati", rekla je Agneza Tadej, liječnica obiteljske medicine, za Libertas TV.

 

"Ja sam zadnjih tjedan dana imao 1021 čovjeka u ambulanti, što pregledom, što posjetom, što preko raznoraznih kanala. Brojke su nam ogromne, vremena za takvo nešto nemamo", dodaje Teo Depolo, liječnik obiteljske medicine. 

 

A nedostatak vremena za sobom nosi - velike posljedice. 

 

"Nažalost, evo, mene je svaki dan sve više i više strah što mi je promaknulo. Koliko će nas toga dočekati kad ovo daj Bože jedan dan sve stane. Od kroničnih bolesti, od dijabetesa, hipertenzije, karcinoma, nažalost uopće se ne stignemo pacijentu posvetiti", kaže dr. Tadej. 

 

"Znate da su sad odlučili i to će ući u saborsku proceduru da liječnici obiteljske medicine rasterećuju i hitnu medicinu. Rasterećivat ćemo i rasterećujemo HZJZ, pa i bolničke liječnike. Ali mislim da je vrijeme da shvate - treba netko rasteretiti i nas, da smo na granici, odnosno mnogi su već i prešli granicu naše energije i naših moći", kaže dr. Depolo. 

 

Obiteljski liječnici su stupovi medicine koji čvrsto drže cijeli zdravstveni sustav. Ukoliko se i oni sruše - borba protiv pandemije bit će neizvediva. 

 

Više u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji