vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.2°C
Vrijeme za 30.11.2020.
30.11.2020. Danas
Max. 12°C Min. 6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Uto
Max. 12°C Min. 3°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,984681
GBP
GBP
8,436864
USD
USD
6,334902
EUR
EUR
7,551837
Ravnateljica Doma u Konavlima o prodoru virusa, stanju zaraženih i poduzetim mjerama
22.11.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Ravnateljica Doma u Konavlima o prodoru virusa, stanju zaraženih i poduzetim mjerama

Autor: Ivan Jukić
Foto: Dom Konavle
Zaražena su 43 korisnika i osam djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe Konavle

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas su zabilježena 92 nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se 53 osobe iz Konavala, 13 osoba iz Metkovića, deset iz Dubrovnika, četiri iz Blata, po dvije iz Župe dubrovačke, Ploča, Kule Norinske, Orebića, po jednoj iz Opuzena i Vele Luke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

 

Kako je više od polovice novozaraženih iz Konavala, to je čini se i novo žarišta koronavirusa. Iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestili su kako je u Domu za starije Konavle zabilježen ukupno 51 slučaj zaraze koronavirusom. Od toga je osam djelatnika Doma, a 43 su korisnika.

 

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Konavle Luce Pušić za Libero portal je kazala kako ukupni smještajni kapacitet doma je 82, ali trenutno u domu boravi 78 korisnika, dok je zaposlenih 35. U telefonskom razgovoru otkrila je kako su svi korisnici i zaposlenici testirani na koronavirus.

 

"Svi su testirani, na način da smo u četvrtak (19.11.) mi imali indikacije na Covid kod četiri korisnika jer su nam bili onako malo suspektni. Nakon što smo uzeli briseve kod četiri korisnika, dva su nam pozitivna. I naravno, onda u dogovoru s epidemiologom smo odmah sljedeći dan organizirali testiranje svih korisnika i djelatnika. Tijekom petka, u večernjim satima smo dobili rezultate koje evo sad imamo, to je pozitivnih 43 korisnika i osam djelatnika", kazala je za Libero portal Luce Pušić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Konavle.

 

Kako su zbrinuti oni koji nisu zaraženi koronavirusom? 

 

Na upit što je s djelatnicima i korisnicima koji nisu zaraženi koronavirusom, Pušić je odgovorila kako djelatnici koji nisu zaraženi su u procesu rada te kako imaju svu zaštitnu opremu, upute i smjernice kako dalje raditi. Dok korisnici koji nisu pozitivni na koronavirus su izolirani, tvrdi ravnateljica. 

 

"Mi smo i ranije, ustvari dan prije uzimanja briseva onako procijenili da bi možda mogli, bez obzira na neke simptome, korisnici su nam u principu svi asimptomatski, ali malo lošije raspoloženi, malo su bili lošiji. Onda smo promislili da bi se onda mogla tu pojaviti situacija s koronavirusom, pa smo ih sve izmještali i izolirali, i osigurali dio gdje su bili Covid pozitivni i ovi u izolaciji, a drugi dio je negativnih korisnika", govori ravnateljica.

 

Istaknula je i kako se zaraženi koronavirusom osjećaju dobro te kako su svi pozitivni uglavnom asimptomatski. Neke lagane smetnje možda par njih ima u smislu laganog kašlja, svi su afebrilni i dobro se osjećaju, rekla je Luce Pušić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Konavle. Ipak, jedan je korisnik zbog blažeg pogoršanja završio u OB Dubrovnik, dok su svi ostali korisnici u domu.

 

Epidemiološka veza se još utvrđuje. Je li nastao propust? 

 

Postavlja se pitanje gdje je nastao propust te kako je virus ušao u dom i zarazio tako velik broj korisnika. Ravnateljica tvrdi kako još uvijek nije poznato kako je virus ušao u dom. 

 

"Vrlo teško nam je to detektirati, epidemiološka veza se još uvijek utvrđuje", kazala je.

 

Dezinfekcija je provedena isti dan kada su stigli rezultati, a daljnji koraci su i dalje primjenjivati i provoditi sve higijenske i epidemiološke mjere, zaključuje ravnateljica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji