umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.7°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
IZOLACIJA DO 1. LIPNJA? Capak: Život će se vratiti u normalu
30.03.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

IZOLACIJA DO 1. LIPNJA? Capak: Život će se vratiti u normalu

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Ono što nije dobra vijest jest da je broj osoba spojenih na mehaničku ventilaciju porastao na 26, što je u odnosu na 17 osoba, koliko ih je na respiratoru bilo u subotu popodne, rast veći od 50 posto.

Hrvatska i dalje bilježi linearni, a ne eksponencijalni, rast zaraženih koronavirusom, što s epidemiološke strane budi optimizam, piše Jutarnji.

 

Broj novozaraženih je manji nego dan prije kada je tijekom 24 sata oboljela 71 osoba: u nedjelju je broj novoobljelih u protekla 24 sata iznosio 56, tako da je ukupno 713 potvrđenih oboljenja.

 


Crna statistika se popela na šest umrlih. Tijekom dana u KB-u Dubrava život je izgubio muškarac (rođen 1936.) koji je zbog moždanog udara već bio u teškom stanju. Dosad je iz bolnice otpušteno 52 zdravih pacijenata.

 


Ono što nije dobra vijest jest da je broj osoba spojenih na mehaničku ventilaciju porastao na 26, što je u odnosu na 17 osoba, koliko ih je na respiratoru bilo u subotu popodne, rast veći od 50 posto.

 


- Sve osobe koje su na respiratoru imaju teški oblik bolesti i većina može biti kritično. U Klinici “Dr. Fran Mihaljević” očekujemo još jedno stavljanje na respirato - upozorila je dr. Alemka Markotić. Bolest se sada širi i na stariju populaciju koja je, uz kronične bolesnike, najugroženija.

 


U Zaraznoj bolnici još nitko nije skinut s respiratora, a obično ljudi na respiratoru provedu sedam do deset dana. Upravo strašno brzi rast broja oboljelih, nedostatak respiratora i manjak zdravstvenog osoblja u nekim je zemljama doveo do bujanja epidemije, a rigoroznim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj se nastoji izbjeći takav scenarij i dobiti na vremenu kako bi pritisak na zdravstveni sustav bio ravnomjerniji. No, dokad bi mjere mogle trajati?

 


- Takvih projekcija nemamo. Radili smo samo procjene prema talijanskim modelima, kao najcrnjem scenariju, kako bismo vidjeli imamo li dovoljno respiratora i kreveta. I tu možemo reći da bi svega bilo dovoljno. Smatram osobno da će tek početkom lipnja biti bolja situacija te da će se tada početi normalizirati život - odgovorio nam je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. - Sunce je pozitivno. Virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi - rekao je.

 


Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.

 


Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji