umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.5°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
Ušlo se u treći tjedan zajedničkih online molitava
31.03.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Ušlo se u treći tjedan zajedničkih online molitava

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Uz molitvu Gospi od Porata izmoljena je i molitva pape Franje za oboljele od Covida-19 i za čovječanstvo koje se bori s pandemijom te molitva u vremenu širenja bolesti

Treći tjedan zajedničke molitve putem online prijenosa iz dubrovačke katedrale započeo je u ponedjeljak, 30. ožujka, večernjom molitvom radosnih otajstava Gospine krunice pred oltarom Gospe od Porata. Molitvu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s don Marinom Lučićem, katedralnim župnikom. Pjesmom je molitvu pratila voditeljica katedralnih zborova Maja Marušić.

 

U produbljivanju radosnih otajstava Gospine krunice pomogle su misli pape Franje iz apostolske pobudnice Gaudete et exsultate (Radujte se i kličite). Vjernici su se tako u molitvi na poseban način povezali sa Svetim Ocem, koji često potiče da mole za njega, a simbolično je to učinio i biskup Uzinić moleći na krunici koju mu je darovao Sveti Otac. Potaknuo je sve koji sudjeluju u molitvi u svojim domovima da upale svijeću: "Svijeća dok gori, troši se, ona osvjetljava put i njezin se plamen uzdiže. Sjeća nas na Isusa Krista jer je on svjetlo svijeta, a mi kršćani odraz njegovog svjetla." Svijeće je blagoslovio molitvom.

 

Zajednička molitva praćena razmišljanjima pape Franje, osim što je bila namijenjena i za njega, molila se i za obiteljsko zajedništvo, sve one koji su se preporučili u molitve i one koji mole za nas same, posebno za sve one koji su osobito potrebni molitve - bolesni, oni u teškom stanju i na respiratorima, liječnici i medicinsko osoblje, zaposlenici u ljekarnama, trgovinama, vozači, svi odgovorni koji upravljaju. U molitvi se spomenulo i siromašne, osamljene, zabrinute i prestrašene. Na poseban način, biskup Uzinić pozvao je da svatko moli za sebe - da nam Gospodin pomogne biti odgovorni, savjesni i strpljivi i da se ne umorimo od svog svakodnevnog poslanja koje uvijek uključuje brigu za druge. Nastavljajući s razmatranjima, biskup Uzinić, čitajući papine riječi, potaknuo je vjernike na promišljanje o Mariji koja se uvijek radovala u prisutnosti Božjoj i koja nikada ne traži mnogo riječi, prima nas u naručje ne osuđujući, a mi joj svaki put samo iznova trebamo šapnuti: "Zdravo, Marijo!" Zagledani u Marijin primjer, u zajedništvu su vjernici predvođeni biskupom molili: "Pomozi nam postati sveti i u ovim okolnostima koje danas živimo."

 

Uz molitvu Gospi od Porata izmoljena je i molitva pape Franje za oboljele od Covida-19 i za čovječanstvo koje se bori s pandemijom te molitva u vremenu širenja bolesti koja se može pronaći na stranicama Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, a preporuča ju se moliti svakodnevno, pojedinačno ili u obitelji.

 

Večernja molitva ispred oltara Gospe od Porata mogla se pratiti online putem mrežne stranice i Youtube kanala Dubrovačke biskupije te biskupovog Facebook profila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji