potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.9°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Danas
Max. 19°C Min. 13°C
Vrijeme za 25.10.2020.
25.10.2020. Ned
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.10.2020.
26.10.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,068037
GBP
GBP
8,364208
USD
USD
6,391424
EUR
EUR
7,571281
Vlada poručila građanima: Ovo nije zastrašivanje, znamo da vam je dosta, ali...
18.10.2020 | Vijesti
KORONAVIRUS

Vlada poručila građanima: Ovo nije zastrašivanje, znamo da vam je dosta, ali...

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Vlada Republike Hrvatske na svom je Facebook profilu poručila naciji da je Banskim dvorima jasno koliko su građani iscrpljeni, ali je i objasnila kakvi kritični uvjeti prijete Hrvatskoj

"Znamo, dosta vam je virusa, dosta vam je preporuka, dosta vam je mjera, ali ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj EU brojevi zaraženih osoba snažno rastu i zato osobna odgovornost pri poštivanju mjera na snazi ostaje ključ svega. Odustanemo li od toga, doći ćemo do preopterećenosti zdravstvenog sustava koji ima svoje granice", napisali su iz Vlade na Facebooku. 

 

"Ovo nije zastrašivanje ili širenje panike već apel, jer je zdravstveni sustav najranjiviji i, ukoliko se bolnički kapaciteti nastave puniti na ovaj način, možemo doći u situaciju da adekvatnu zdravstvenu skrb neće moći primiti ni oni koji boluju od drugih bolesti, a nužno im je potrebna. U takvoj situaciji još nismo i imamo kapacitete, ali vrlo lako možemo biti", objasnili su perspektive zdravstvenog sustava.

 

U nastavku su objašnjavali detalje epidemiološkog stanja u Hrvatskoj:

 

"Veliki broj zaraženih osoba ne znači nužno da sve te osobe imaju iste simptome ili da jednako teško podnose virus. Dapače, velika većina nema teže simptome ili ih nema uopće, ali svaki novi teži slučaj treba bolničku njegu. Zato još jednom naglašavamo, mjere koje su na snazi, sasvim su dovoljne da se izbjegne širenje zaraze ako se poštuju."

 

 

"Držanje distance, redovita dezinfekcija ruku i nošenje maski, kada je to potrebno prema preporukama HZJZ - Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, mogu biti jako učinkoviti alati u zaustavljanju širenja zaraze. Što je manji broj zaraženih, manja je opterećenost zdravstvenoga sustava i prije ćemo doći u situaciju da se mjere mogu ukinuti", apelira Vlada.

 

"U odnosu na druge EU države sa sličnim brojkama imamo puno liberalnije mjere i želimo da takve i ostanu. Život ne smije stati i upravo zato razgovaramo s gospodarstvenicima, te radimo sve kako bismo nastavili živjeti sa što je moguće manje smetnji do pronalaska lijeka ili cjepiva, ali zato trebamo vašu pomoć. Svatko od nas ima li poznaje nekoga tko ima potrebe za nekakvom zdravstvenom njegom, svatko od nas ima svoje bližnje i radi brige za njih hajdemo pokazati da zajedno možemo izdržati", objasnili su i dodali:

 

"I na kraju, veliki broj vas pita zašto sada maskice da, a na početku ne; #COVID19 je novi virus i kako ga upoznajemo tako se mijenjaju i spoznaje o tome što može pomoći, a što ne u zaustavljanju njegova širenja. Maske su se pokazale kao dobar alat i zato apeliramo da ih nosite kada je potrebno, a ispod još jednom možete vidjeti koje su to situacije i koji su izuzeci."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji