umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 31.03.2020.
31.03.2020. Uto
Max. 15°C Min. 5°C
Vrijeme za 01.04.2020.
01.04.2020. Sri
Max. 9°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,195490
GBP
GBP
8,520021
USD
USD
6,876225
EUR
EUR
7,609231
Krunoslav Capak: Pamučne maske ne mogu pomoći kod zaraze
24.03.2020 | Vijesti
RAVNATELJ HZJZ-a

Krunoslav Capak: Pamučne maske ne mogu pomoći kod zaraze

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pixabay
Istaknuo je da bi se zaštitne maske trebalo mijenjati svakih nekoliko sati.

Mislim da smo dobro pripremljeni i da je još sve pod kontrolom. To što je ušlo nešto zaraženih iz inozemstva, mi smo uglavnom epidemiološki pokrili i detektirali te slučajeve i pronašli kontakte koje pratimo, rekao je za Dnevnik Nove TV Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodao je da je Hrvatska trenutačno u fazi ravne crte.


“A hoće li krenuti opet uzlazno ili će se početi spuštati ili će ostati ravna crta, to u ovom trenutku ne znamo. Nadamo se će ostati ova ravna krivulja i da će nakon nekog vremena početi broj padati”, rekao je Capak.

 

Na pitanje koliko bi pacijenata mogao podnijeti naš zdravstveni sustav, Capak kaže da je tu svaka brojka nezahvalna. ”Nitko ne zna koliko će to biti. Mi smo nekako mislili da je najgori scenarij talijanski i prema njemu smo izračunali da bi to bilo oko 4000 oboljelih i oko 400 teških slučajeva”, rekao je Capak i napominje da je normalno da se u ovakvoj situaciji neki liječnici zaraze.

 


”Nekad se dogodi da u uđe pacijent za kojeg nikako nismo mogli da je zaražen. Jako se trudimo i bolnice nam pomažu da pohvatamo kontakte i sve držimo pod kontrolom”, poručio je Krunoslav Capak.

 


Što se, pak, tiče građana koji nakon potresa u Zagrebu nisu u svakom trenutku držali socijalnu distancu, Capak kaže da će se eventualne posljedice toga vidjeti za šest do sedam dana, koliko traje srednja inkubacija virusa.

 

Nove preporuke zaštite Nacionalni stožer civilne zaštite izdao je i u ponedjeljak, a naglasili su i kako se građani mogu zaštiti u vlastitoj kući. ”Ako imaju u kući osobu koja je u samoizolaciji treba maksimalno izbjegavati kontakt. Isto tako ako je i u kući i starija osoba ili kronični bolesnik, treba ju opskrbiti”, kaže Capak.

 


Istaknuo je da bi se zaštitne maske trebalo mijenjati svakih nekoliko sati. ”Ona je zaštita ako osoba ima simptome. Više štiti osobu koja je bolesna i koja ima simptome nego što štiti zdravu osobu”, govori Krunoslav Capak. Dodao je da pamučne masku ne mogu pomoći u obrani od zaraze. ”To je psihološki”,  kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik Nove TV.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji