vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.5°C
Vrijeme za 07.04.2020.
07.04.2020. Danas
Max. 19°C Min. 10°C
Vrijeme za 08.04.2020.
08.04.2020. Sri
Max. 18°C Min. 10°C
Vrijeme za 09.04.2020.
09.04.2020. Cet
Max. 19°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,216377
GBP
GBP
8,674430
USD
USD
7,052839
EUR
EUR
7,624824
Identificirani posmrtni ostaci pet osoba iz Domovinskog rata
19.02.2020 | Vijesti
MASOVNA GROBNICA

Identificirani posmrtni ostaci pet osoba iz Domovinskog rata

Autor: Libero Portal
Foto: Ministarstvo branitelja
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu

Završna identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba nestalih u Domovinskom ratu provedena je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u srijedu, 19. veljače 2020. u sjedištu Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Identificirani su posmrtni ostaci četvorice hrvatskih branitelja koji su ekshumirani 18. siječnja 2020. iz masovne grobnice pronađene u Marincima.

Također, identificirani su posmrtni ostaci jedne civilne žrtve Domovinskoga rata koji su ekshumirani u prosincu 2019. godine u Negoslavcima.

Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila, identifikaciji su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat te predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Nakon identifikacije, ministar hrvatskih branitelja izrazio je zahvalnost obiteljima na povjerenju u institucije i poručio svima koji još uvijek traže svoje najmilije da ne posustaju i ne gube nadu jer je i 29 godina nakon nestanka, predanim djelovanjem nadležnih tijela, moguće pružiti spokoj i nestalim osobama i njihovim obiteljima.

Ministar je podsjetio kako do donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu u srpnju 2019. nije postojao jedinstveni zakonski okvir koji je uređivao nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu: „Zakon je objedinio uređenje svih aktivnosti u procesu traženja nestalih osoba - od prijava nestanka, prikupljanja i istraživanja saznanja o prikrivenim grobnicama, ekshumacija i identifikacija, međudržavne i međunarodne suradnje, suradnje s udrugama obitelji, do nadležnih tijela za provedbu.".

Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, organizirati će pogrebnu skrb za sve identificirane osobe. Također, dostavit će cjelovitu dokumentaciju nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima za potrebe poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti.

Nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1469, kao i 402 zahtjeva za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što čini ukupno 1871 neriješenu sudbinu osoba iz Domovinskog rata, od kojih 525 čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

U dosadašnjem rješavanju sudbine nestalih, ključnu su ulogu imale informacije prikupljene iz svih raspoloživih izvora – prvenstveno od nadležnih tijela Republike Hrvatske te udruga i samih građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji